zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
persberichten
 

Ondernemers steeds beter beschermd bij lenen van geld

3 augustus 2021 - Voor ondernemers zijn er tegenwoordig meer mogelijkheden dan een aantal jaren geleden om geld te lenen voor hun bedrijf. Lukt een zakelijke lening bij de bank niet, dan kan men altijd nog besluiten om elders geld te lenen. Non-bancaire financiering is er namelijk in vele vormen. Dat klinkt interessant, maar wel is volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) bescherming noodzakelijk, vooral voor kleine ondernemers. Welke manieren zijn er om aan geld te komen en wat wordt er gedaan om ondernemers te beschermen tegen hoge kosten en andere risico's?
 

Zakelijke lening en alternatieven 


Ondernemers die geld nodig hebben om de groei van hun bedrijf te financieren, kloppen in eerste instantie veelal bij de bank aan. Ze hebben er een zakelijke betaal- en spaarrekening lopen en dus is het logisch dat de bank een eerste optie is. In de praktijk is het echter vrij lastig om een zakelijke lening te krijgen, want de leennormen zijn de laatste jaren flink aangescherpt. Om die reden wijken veel ondernemers uit naar alternatieven, de zogenaamde non-bancaire financiering. Deze externe bedrijfsfinanciering is er in verschillende vormen: flitskredieten, factoring, equipment lease en crowdfunding. Uiteraard brengt dit de nodige kosten en risico's met zich mee.
 
Wat zijn de risico's voor ondernemers? 
De overheid gaat er van uit dat ondernemers hun geldzaken goed regelen. Dit betekent dat de grootste verantwoordelijkheid bij de ondernemers zelf ligt. Ze worden geacht voldoende informatie en advies in te winnen bij het lenen van geld. Juist omdat de verantwoordelijkheid bij de ondernemers wordt gelegd, genieten ze minder bescherming dan particulieren. Er is bijvoorbeeld geen sprake van een maximale rente op zakelijke leningen, in tegenstelling tot particuliere leningen. En dat is precies de reden waarom de AFM pleit voor strengere regels omtrent het lenen van geld voor kleine en grote bedrijven.
 
Regels ter bescherming van het MKB en ZZP'ers
 
Volgens de AFM is het belangrijk dat er aan wetgeving wordt gewerkt om op die manier het MKB en ZZP'ers te beschermen. Vooral kleine ondernemers lopen namelijk het risico om de dupe te worden. Daarnaast heeft de AFM niet veel vertrouwen in zelfregulering, want in de praktijk sluiten zich maar weinig mensen aan bij de stichting MKB Financiering. Niet alle (startende) ondernemers zijn zich bewust van de risico's die ondernemen met zich meebrengt en daarom is het belangrijk ze beter te beschermen. Vooral ook als het gaat om alternatieve financieringsvormen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
eBook: de kracht van reviews en e-mail marketing
In dit eBook gaan Spotler en de Feedback Company in op het belang van review marketing en e-mail marketing. Want door deze twee te combineren, ontstaat er een krachtige combinatie die veel voordelen biedt voor je klanten en voor je eigen organisatie. Benieuwd? 
Download het eBook
Lees verder
Nanocoating als nieuwe technologie voor het onderhouden van gepoedercoat materiaal
reacties
Laptop veel milieuvriendelijker dan desktop  (1) 
Om veerkrachtiger te zijn, moeten bedrijven zich op snelheid en schaal richten (1) 
25 procent meer omzet verwacht door face-to-face zakendoen (1) 
Agile werken: een fundamentele cultuurverandering (1) 
Uitgebreide werkkostenregeling verlengd: meer ruimte voor kerstpakketten (1) 
Nederlandse werknemers wereldwijd het minst gestrest (1) 
Lynk&Co 01 (1) 
top10
Overweeg je een management buy out? Drie tips
Hybride werken: veel bedrijven in de Randstad zijn om
Acht op de tien technische bedrijven kampt komende vijf jaar met personeelstekort
Gebrek aan controles en zichtbaarheid in wat gebruikers doen in app zorgt voor onnodig bedrijfsrisico
Overheid biedt steeds vaker financiering voor om- en bijscholing
Pandemie zorgt voor toename van fraude en oplichting
'Innovatief leiderschap vraagt moed en non-conformistisch handelen'
Digitale monitoring van werknemers schaadt vertrouwen en vergroot personeelsverloop
Big Data en kunstmatige intelligentie blijven belangrijkste trends in financiële sector
Grootste uitdaging HR is het aantrekken en behouden van werknemers uit verschillende generaties
meer top 10