zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
persberichten
 

Hoe is glasvezelinternet ontstaan en wat kan het bieden voor jouw onderneming?

14 juli 2021 - Ongeveer de helft van de Nederlandse huishoudens is anno 2021 aangesloten op een glasvezelnetwerk en ook steeds meer ondernemers kiezen voor deze optie. Ze maken hun bedrijf daarmee toekomstbestendig, want glasvezel maakt het mogelijk om een veel grotere bandbreedte te realiseren. Een snelle en stabiele internetverbinding is voor veel bedrijven van essentieel belang en kan met behulp van zakelijk glasvezel moeiteloos gerealiseerd worden. Dat stelt de weg open voor het gebruiken van clouddiensten en andere vormen van online bedrijfsvoering.

Het ontstaan van het glasvezelnetwerk


Het ontstaan van het glasvezelnetwerk vloeide voort uit de ontwikkeling van het laserlicht. Dat gebeurde in de jaren zestig van de vorige eeuw. Men was op zoek naar een methode om laserlicht te transporteren zonder dat het door stofdeeltjes in de atmosfeer gehinderd zou worden. Die methode werd gevonden in het gebruiken van glas als transportmiddel voor het licht. Al in 1966 werd zo de eerste glasvezelverbinding gerealiseerd. Het zou echter nog een aantal jaren vergen voordat men in staat was om glas te produceren dat de juiste zuiverheid had om het licht over grote afstanden te transporteren. Het verzenden van de informatie door een glasvezelkabel zou je kunnen vergelijken met het versturen van morsecodes. Door het laserlicht te laten knipperen, kun je er codes mee verzenden, die aan de andere zijde weer terugvertaald worden naar de oorspronkelijke informatie. Dat hele proces verloopt razendsnel en biedt ongekende mogelijkheden.

Toepassingen
Eén van de mogelijkheden die het glasvezelnetwerk voor bedrijven biedt, is het gebruiken van een zogenoemde Managed WAN waarmee je de verschillende vestigingen van een bedrijf met elkaar verbindt. De letters WAN staan voor Wide Area Network en daarmee is eigenlijk precies beschreven waarover we het hier hebben. Het maakt niet uit of je bedrijf vestigingen door heel Nederland of op alle continenten ter wereld. Een WAN is het bedrijfsnetwerk tussen al deze vestigingen, waarop je inlogt en vervolgens gegevens kunt uitwisselen met dezelfde snelheid die je zou hebben wanneer je in dezelfde ruimte aan het werk zou zijn.

Clouddiensten
Steeds meer software komt beschikbaar in een online versie. Waar we voorheen onze teksten en spreadsheets maakten met de software op onze lokale computers, doen we dat nu online met software die via clouddiensten wordt beheerd. Dat vergroot de mogelijkheden op het gebied van thuiswerken en biedt voor bedrijven een veel grotere mate van flexibiliteit.

 
 Doorsturen   Reageer  

 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
E-learning laten ontwikkelen? Let op deze tips!
reacties
Dat coachen is ook niet alles.  (2) 
India minder aantrekkelijk door krappe arbeidsmarkt (1) 
Vijf actiepunten voor een geavanceerde data-analytics-strategie voor de toekomst (1) 
Zo toegankelijk zijn websites waar je belangrijke zaken regelt (1) 
Young Professionals ervaren steeds meer stress (1) 
Twee na grootste stijging werkgelegenheid ooit  (1) 
Nederlanders meest gierig: consumenten betalen steeds minder voor verzending (1) 
top10
Wat mannelijke leiders moeten weten over het vrouwenbrein
Vier op tien jonge Nederlanders overwegen emigratie door woningtekort
Netto maandsalaris van Nederlander met modaal inkomen stijgt met 7,75 euro
Premie WA beperkt casco-verzekering stijgt ondanks daling schadelasten
Nederlander verwacht weer vaker de weg op te gaan voor werk
Drie op de vijf Nederlanders willen werken bij bedrijf dat diversiteit als kernwaarde heeft
Werving stijgt weer op prioriteitenlijstje Europese bedrijven
AFAS Software en Viisi Hypotheken beste Europese werkgevers
Prinsjesdag 2021: de belangrijkste veranderingen voor HR- en salarisprofessionals
Gelijkheid, diversiteit en inclusie: goed voor de medewerkers, maar ook goed voor het bedrijf?
meer top 10