zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
persberichten
 

Managers onderschatten cyberdreigingen massaal

21 september 2020 - Mkb-bedrijven en grotere bedrijven onderschatten cyberdreigingen massaal. Slechts 8 procent van de mkb-bedrijven denkt dat ze slachtoffer zouden kunnen worden van een cyberaanval, blijkt uit onderzoek. Experts luiden de noodklok en geven een belangrijk advies: een VPN gebruiken.

Ieder bedrijf kan doelwit zijn


In principe kan ieder bedrijf doelwit worden van een cyberaanval, zeggen de experts. Ze geven onder meer ransomware en phishing als voorbeelden van aanvallen die vaak slagen. Bij ransomware wordt schadelijke software in het netwerk geïnfiltreerd, om alle bestanden te laten versleutelen. Cybercriminelen vragen dan enorme bedragen om de bestanden te ontgrendelen. In veel gevallen worden de bestanden nooit ontgrendeld en gaan de criminelen er met het losgeld vandoor. Zo worden bedrijven ook nog eens opgelicht, naast al het dataverlies.

Bij phishing doen criminelen zich voor als legitieme partijen. Vaak wordt er gevraagd een handeling uit te voeren, zoals op een link klikken. Volgens de experts is het zorgelijk dat bedrijven zich er niet drukker over maken: "Ondernemers kunnen echt hun hele hebben en houden kwijtraken als ze zich niet dagelijks bezighouden met cyberveiligheid. Denk bijvoorbeeld aan belangrijke bestanden of de toegang tot bedrijfskapitaal."

Bedrijven denken nog te vaak dat ze geen doelwit zullen zijn: "Vaak wordt er gedacht dat alleen grote bedrijven interessant zijn voor criminelen. Dat is niet waar: ook kleinere bedrijven zijn interessant, juist omdat daar niet altijd de juiste IT-kennis paraat is."

Organisaties worden kwetsbaarder
De digitalisering gaat steeds verder en de belangstelling voor bijvoorbeeld thuiswerken groeit. Daardoor worden organisaties steeds kwetsbaarder. Eigenlijk zou ieder bedrijf moeten aansturen op een goed doordacht plan met hoe het netwerk zo dicht mogelijk wordt gemaakt voor ongenode gasten.

Daarnaast moeten bedrijven een business continuïteitsstrategie opstellen: stel dat er een aanval op het netwerk voorkomt, hoe herstelt het bedrijf hier dan van en hoe komt men weer terug in een gezonde situatie?

Eerste stap zetten met een VPN
Een eerste stap om veiliger te werken, is het werken met een Virtual Private Network. Dat is een netwerk waarbij data eerst door een beveiligde tunnel wordt verstuurd. Zo wordt de data versleuteld en kunnen derden niet meekijken. Hackers maken dan dus geen kans de data uit te kunnen lezen. Daarnaast wordt er gewerkt met een vaak buitenlands IP-adres, waardoor de gebruiker minder goed te traceren is.

Een VPN hoeft niet per se geld te kosten. Enkele gratis VPN’s kunnen al voldoen om bijvoorbeeld in een café snel even wat algemene informatie op te zoeken. ‘Welke gratis VPN kiezen?’ is een vraag die vaak wordt gesteld op Google. De experts beantwoorden deze vraag met: ‘Een VPN die gebruikers niet tot product vermaakt, dus niet verdient aan de gegevens van de gebruikers.’ Daarmee bedoelen de experts dat de VPN-aanbieders geen informatie zouden moeten bijhouden over wat de gebruiker online uitvoert.

Volgens de experts is het beter dat een gratis aanbieder limieten instelt op bijvoorbeeld de snelheid of het aantal verbindingen. Anders betalen gebruikers alsnog, maar dan met hun persoonlijke gegevens, in plaats van geld.

 
 Doorsturen   Reageer  

 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Plan van Aanpak: 3 stappen voor meer e-mail marketingsucces
In dit white paper / Plan van Aanpak legt Spotler uit hoe je 1) je doelen en doelgroepen in kaart brengt, 2) met welke middelen je je doelen en doelgroepen bereikt en 3) wie het uitvoert en wanneer. Download het handige document, inclusief checklist.
Download het Plan van Aanpak
Lees verder
Wat je allemaal moet weten bij het verbouwen van je kantoorruimte
5 redenen waarom het aanhaken van een freelance online marketeer de juiste keuze is
reacties
'Beleggers hebben binnen 3 tot 6 jaar hun geld terug' (1) 
Subsidie voor ondernemende uitvinders (1) 
Optimisme technische bedrijven overstijgt coronacrisis (1) 
Een vijfde keurt tattoos op kantoor af (1) 
Marketeer mist kennis van online marketing (1) 
Nederlander werkt na corona liever niet meer tegelijk met partner vanuit huis (1) 
Huizenkopers wijken steeds meer uit naar Overijssel, Groningen, Flevoland en Drenthe (1) 
top10
Pandemie inspireert Nederlanders tot gerichte om- en bijscholing naar banen van toekomst
Nederland stijgt zeven plaatsen op Global Gender Gap Index
De toekomst van IT innovaties in vijf opvallende steden
Nederlandse werknemer wil nieuwe digitale vaardigheden
CXO’s in EMEA zetten fors in op cloudgebaseerde back-up
Logisch dat we zo vaak onlogisch denken
Bijna 900 procent meer aanvallen met fileless malware
Nederlandse sollicitant omschrijft zichzelf het vaakst als ‘teamplayer’, ‘gemotiveerd’ en ‘ambitieus’
Marketing- en salesafdelingen werken langs elkaar heen
De belangrijkste trends in mobile voor de zakelijke markt
meer top 10