zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
persberichten
 

Managers onderschatten cyberdreigingen massaal

21 september 2020 - Mkb-bedrijven en grotere bedrijven onderschatten cyberdreigingen massaal. Slechts 8 procent van de mkb-bedrijven denkt dat ze slachtoffer zouden kunnen worden van een cyberaanval, blijkt uit onderzoek. Experts luiden de noodklok en geven een belangrijk advies: een VPN gebruiken.

Ieder bedrijf kan doelwit zijn


In principe kan ieder bedrijf doelwit worden van een cyberaanval, zeggen de experts. Ze geven onder meer ransomware en phishing als voorbeelden van aanvallen die vaak slagen. Bij ransomware wordt schadelijke software in het netwerk geïnfiltreerd, om alle bestanden te laten versleutelen. Cybercriminelen vragen dan enorme bedragen om de bestanden te ontgrendelen. In veel gevallen worden de bestanden nooit ontgrendeld en gaan de criminelen er met het losgeld vandoor. Zo worden bedrijven ook nog eens opgelicht, naast al het dataverlies.

Bij phishing doen criminelen zich voor als legitieme partijen. Vaak wordt er gevraagd een handeling uit te voeren, zoals op een link klikken. Volgens de experts is het zorgelijk dat bedrijven zich er niet drukker over maken: "Ondernemers kunnen echt hun hele hebben en houden kwijtraken als ze zich niet dagelijks bezighouden met cyberveiligheid. Denk bijvoorbeeld aan belangrijke bestanden of de toegang tot bedrijfskapitaal."

Bedrijven denken nog te vaak dat ze geen doelwit zullen zijn: "Vaak wordt er gedacht dat alleen grote bedrijven interessant zijn voor criminelen. Dat is niet waar: ook kleinere bedrijven zijn interessant, juist omdat daar niet altijd de juiste IT-kennis paraat is."

Organisaties worden kwetsbaarder
De digitalisering gaat steeds verder en de belangstelling voor bijvoorbeeld thuiswerken groeit. Daardoor worden organisaties steeds kwetsbaarder. Eigenlijk zou ieder bedrijf moeten aansturen op een goed doordacht plan met hoe het netwerk zo dicht mogelijk wordt gemaakt voor ongenode gasten.

Daarnaast moeten bedrijven een business continuïteitsstrategie opstellen: stel dat er een aanval op het netwerk voorkomt, hoe herstelt het bedrijf hier dan van en hoe komt men weer terug in een gezonde situatie?

Eerste stap zetten met een VPN
Een eerste stap om veiliger te werken, is het werken met een Virtual Private Network. Dat is een netwerk waarbij data eerst door een beveiligde tunnel wordt verstuurd. Zo wordt de data versleuteld en kunnen derden niet meekijken. Hackers maken dan dus geen kans de data uit te kunnen lezen. Daarnaast wordt er gewerkt met een vaak buitenlands IP-adres, waardoor de gebruiker minder goed te traceren is.

Een VPN hoeft niet per se geld te kosten. Enkele gratis VPN’s kunnen al voldoen om bijvoorbeeld in een café snel even wat algemene informatie op te zoeken. ‘Welke gratis VPN kiezen?’ is een vraag die vaak wordt gesteld op Google. De experts beantwoorden deze vraag met: ‘Een VPN die gebruikers niet tot product vermaakt, dus niet verdient aan de gegevens van de gebruikers.’ Daarmee bedoelen de experts dat de VPN-aanbieders geen informatie zouden moeten bijhouden over wat de gebruiker online uitvoert.

Volgens de experts is het beter dat een gratis aanbieder limieten instelt op bijvoorbeeld de snelheid of het aantal verbindingen. Anders betalen gebruikers alsnog, maar dan met hun persoonlijke gegevens, in plaats van geld.

 
 Doorsturen   Reageer  

 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Marketing Inhaak Kalender 2021 + handige tips
Met de overzichtelijke kalender van Spotler heb je in één oogopslag alle 'inhakers' voor jouw (e-mail) marketingcampagnes van 2021 in beeld. Handig voor eventgebonden acties naar klanten en nieuwsbriefabonnees! Inclusief interessante e-mail marketing tips.
Download de gratis kalender
Lees verder
Wereldwijd actief technologiebedrijf sponsort Nederlands vrouwenteam voor extreme roeirace
reacties
Drie manieren waarop Internet of Things SEO voorgoed verandert (1) 
Ruim helft Nederlanders openhartig over salaris (1) 
Ontwikkeling e-invoicing zorgt voor toename wereldwijde B2B-commerce in 2015 (1) 
Twee op de drie Nederlanders schaamt zich voor hoesten of niezen in publieke binnenruimtes (1) 
Grote organisaties zorgen beter voor thuiswerkende werknemers (1) 
Culture fit doorslaggevend voor recruiters (1) 
Bij helft Nederlanders komt gezelschapsspel op tafel tijdens feestdagen (1) 
top10
‘Elke smartphonegebruiker moet profiteren van essentiële beveiligingsupdates’
Langdurig verzuim loopt op door uitstel reguliere zorg
Lockdown belemmert tech-vrouwen in loopbaanontwikkeling
Niet-afgesloten cao’s kenmerken cao-jaar 2020
CIO’s hebben behoefte aan meer teamoverstijgend samenwerken
Ruim helft Nederlanders openhartig over salaris
Sollicitatiedokter organiseert Nationale Dag van het CVv
Cybercriminelen gebruiken COVID-19-vaccin als lokmiddel bij hun aanvallen
Discriminatie op de arbeidsmarkt actueler dan ooit
Kwart Nederlanders proactiever bezig met gezondheid door huidige gezondheidscrisis
meer top 10