zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
persberichten
 

Managers onderschatten cyberdreigingen massaal

21 september 2020 - Mkb-bedrijven en grotere bedrijven onderschatten cyberdreigingen massaal. Slechts 8 procent van de mkb-bedrijven denkt dat ze slachtoffer zouden kunnen worden van een cyberaanval, blijkt uit onderzoek. Experts luiden de noodklok en geven een belangrijk advies: een VPN gebruiken.

Ieder bedrijf kan doelwit zijn


In principe kan ieder bedrijf doelwit worden van een cyberaanval, zeggen de experts. Ze geven onder meer ransomware en phishing als voorbeelden van aanvallen die vaak slagen. Bij ransomware wordt schadelijke software in het netwerk geïnfiltreerd, om alle bestanden te laten versleutelen. Cybercriminelen vragen dan enorme bedragen om de bestanden te ontgrendelen. In veel gevallen worden de bestanden nooit ontgrendeld en gaan de criminelen er met het losgeld vandoor. Zo worden bedrijven ook nog eens opgelicht, naast al het dataverlies.

Bij phishing doen criminelen zich voor als legitieme partijen. Vaak wordt er gevraagd een handeling uit te voeren, zoals op een link klikken. Volgens de experts is het zorgelijk dat bedrijven zich er niet drukker over maken: "Ondernemers kunnen echt hun hele hebben en houden kwijtraken als ze zich niet dagelijks bezighouden met cyberveiligheid. Denk bijvoorbeeld aan belangrijke bestanden of de toegang tot bedrijfskapitaal."

Bedrijven denken nog te vaak dat ze geen doelwit zullen zijn: "Vaak wordt er gedacht dat alleen grote bedrijven interessant zijn voor criminelen. Dat is niet waar: ook kleinere bedrijven zijn interessant, juist omdat daar niet altijd de juiste IT-kennis paraat is."

Organisaties worden kwetsbaarder
De digitalisering gaat steeds verder en de belangstelling voor bijvoorbeeld thuiswerken groeit. Daardoor worden organisaties steeds kwetsbaarder. Eigenlijk zou ieder bedrijf moeten aansturen op een goed doordacht plan met hoe het netwerk zo dicht mogelijk wordt gemaakt voor ongenode gasten.

Daarnaast moeten bedrijven een business continuïteitsstrategie opstellen: stel dat er een aanval op het netwerk voorkomt, hoe herstelt het bedrijf hier dan van en hoe komt men weer terug in een gezonde situatie?

Eerste stap zetten met een VPN
Een eerste stap om veiliger te werken, is het werken met een Virtual Private Network. Dat is een netwerk waarbij data eerst door een beveiligde tunnel wordt verstuurd. Zo wordt de data versleuteld en kunnen derden niet meekijken. Hackers maken dan dus geen kans de data uit te kunnen lezen. Daarnaast wordt er gewerkt met een vaak buitenlands IP-adres, waardoor de gebruiker minder goed te traceren is.

Een VPN hoeft niet per se geld te kosten. Enkele gratis VPN’s kunnen al voldoen om bijvoorbeeld in een café snel even wat algemene informatie op te zoeken. ‘Welke gratis VPN kiezen?’ is een vraag die vaak wordt gesteld op Google. De experts beantwoorden deze vraag met: ‘Een VPN die gebruikers niet tot product vermaakt, dus niet verdient aan de gegevens van de gebruikers.’ Daarmee bedoelen de experts dat de VPN-aanbieders geen informatie zouden moeten bijhouden over wat de gebruiker online uitvoert.

Volgens de experts is het beter dat een gratis aanbieder limieten instelt op bijvoorbeeld de snelheid of het aantal verbindingen. Anders betalen gebruikers alsnog, maar dan met hun persoonlijke gegevens, in plaats van geld.

 
 Doorsturen   Reageer  

 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
White paper: tips voor meer conversie via e-mail
Er is veel waar je aan kunt denken om de conversie van je mailings te verbeteren. En niet onbelangrijk: hoe zet je al deze aspecten zo optimaal mogelijk in. In dit gratis white paper beschrijft Spotler 21 technieken voor beter scorende e-mails. Benieuwd?
Download het white paper
Lees verder
Gebruik van Easy Up tenten tijdens beurzen: zo creëer je een opvallende beursstand!
Juiste telefoon voor zakelijke doeleinden: iPhone imponeert!
reacties
Racisme en exclusie in Nederlandse advertenties (1) 
Maximaal zes mensen in een vakantiewoning reden voor annuleren (1) 
Bijna één op de tien werknemers voert hobby uit tijdens thuiswerken  (1) 
76 procent van de studenten werkt door coronacrisis in een andere sector (1) 
Aantal vacatures komt steeds dichter bij pre-coronatijdperk (1) 
Analytics is de bewezen grote winnaar (1) 
Hamsterschaamte: Nederlander ontkent te hamsteren tijdens coronacrisis (1) 
top10
Bijna één op de tien werknemers voert hobby uit tijdens thuiswerken
Betere bedrijfsresultaten? Begin bij uw cultuur
Aantal zorgvacatures terug op niveau pre-coronacrisis
Kwaadaardige corona trackers zijn in opmars
Een op drie IT-verantwoordelijken: organisatie maakt ineffectief gebruik van cloudtechnologie
Werkzoekers vinden tattoos en piercings bij sollicitatiegesprek geen probleem
Een op de drie medewerkers minder loyaal na eerste coronagolf
Bedrijven zetten vooral in op digitale transformatie
OOBE maar dan wel PnP
Pandemie versnelt de digitale transformatie
meer top 10