zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
persberichten
 

Wat doet de coronacrisis met de waarde van goud?

8 september 2020 - De komst van corona heeft op allerlei terreinen invloed gehad, zoals op de economie en op de koersen van aandelen. Zo heeft de coronacrisis eveneens effect gehad op de waarde van goud. Het is doorgaans zo dat, als het economisch slecht gaat, de waarde van goud stijgt en de koersen van aandelen dalen. Dat komt omdat mensen in een neerwaartse economie de voorkeur geven aan het investeren in goud als veilige haven. De huidige crisis heeft er inmiddels voor gezorgd dat de koers van goud tot recordhoogte is gestegen.
 

Record doorbroken


De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat er in juli een record is verbroken. Het oude record stond op 1.921 dollar per troy ounce in september 2011 en in juli steeg de waarde naar 1.924 dollar per 31,1 gram. De geschiedenis leert dat goud uiteraard net als aandelen aan fluctuaties onderhevig is. Indien er sprake is van dalende koersen op de aandelenmarkt, stijgt de waarde van goud. De investeerders stappen uit de aandelen en kiezen voor goud kopen. Hierdoor wordt goud meer waard in economisch slechte tijden. In die tijden daalt namelijk het beleggersvertrouwen in de aandelenmarkt en is goud voor beleggers een prima alternatief. Overigens is zilver kopen net als het kopen van goud in economische slechte tijden eveneens populair.

Toename in vraag naar goud
Er is de afgelopen maanden een sterke toename in de vraag naar goud gesignaleerd. Overigens was het wel opvallend dat de vraag naar goud ook nog toenam nadat de financiële markten zich enigszins hadden hersteld. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de onzekerheid die de coronacrisis met zich meebrengt. De toenemende vraag heeft niet alleen betrekking op fysiek goud, zoals goudbaren en gouden munten. Er is eveneens sprake van een toename in het beleggen in goud. Je krijgt daarmee geen fysiek goud in handen, want het is een belegging met als doel rendement te maken. Dat is uiteraard het geval als de goudprijs blijft stijgen. Bij het beleggen in goud is er onder meer sprake van een toenemende interesse in zogenoemde goud-ETF’s, in de vorm van indextrackers. Hierbij is het mogelijk om in een goudfonds, goudmijn of goudprijs te beleggen. Overigens is corona niet de enige reden waarom de koers van goud is gestegen. Het gaat om een combinatie van factoren, zoals het monetair beleid van centrale banken net als handelsoorlogen invloed hebben op de prijs van goud.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Plan van Aanpak: 3 stappen voor meer e-mail marketingsucces
In dit white paper / Plan van Aanpak legt Spotler uit hoe je 1) je doelen en doelgroepen in kaart brengt, 2) met welke middelen je je doelen en doelgroepen bereikt en 3) wie het uitvoert en wanneer. Download het handige document, inclusief checklist.
Download het Plan van Aanpak
Lees verder
Wat je allemaal moet weten bij het verbouwen van je kantoorruimte
5 redenen waarom het aanhaken van een freelance online marketeer de juiste keuze is
reacties
Tips om online de perfecte werknemer te vinden (1) 
'Beleggers hebben binnen 3 tot 6 jaar hun geld terug' (1) 
Subsidie voor ondernemende uitvinders (1) 
Optimisme technische bedrijven overstijgt coronacrisis (1) 
Een vijfde keurt tattoos op kantoor af (1) 
Marketeer mist kennis van online marketing (1) 
Nederlander werkt na corona liever niet meer tegelijk met partner vanuit huis (1) 
top10
Pandemie inspireert Nederlanders tot gerichte om- en bijscholing naar banen van toekomst
Nederlandse sollicitant omschrijft zichzelf het vaakst als ‘teamplayer’, ‘gemotiveerd’ en ‘ambitieus’
Logisch dat we zo vaak onlogisch denken
De toekomst van IT innovaties in vijf opvallende steden
Nederlandse werknemer wil nieuwe digitale vaardigheden
Bijna 900 procent meer aanvallen met fileless malware
Nederland stijgt zeven plaatsen op Global Gender Gap Index
CXO’s in EMEA zetten fors in op cloudgebaseerde back-up
Marketing- en salesafdelingen werken langs elkaar heen
AI-ificatie en cloudautomatisering: ontwikkelingen in onvoorspelbare tijden
meer top 10