zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
persberichten
 

Wat doet de coronacrisis met de waarde van goud?

8 september 2020 - De komst van corona heeft op allerlei terreinen invloed gehad, zoals op de economie en op de koersen van aandelen. Zo heeft de coronacrisis eveneens effect gehad op de waarde van goud. Het is doorgaans zo dat, als het economisch slecht gaat, de waarde van goud stijgt en de koersen van aandelen dalen. Dat komt omdat mensen in een neerwaartse economie de voorkeur geven aan het investeren in goud als veilige haven. De huidige crisis heeft er inmiddels voor gezorgd dat de koers van goud tot recordhoogte is gestegen.
 

Record doorbroken


De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat er in juli een record is verbroken. Het oude record stond op 1.921 dollar per troy ounce in september 2011 en in juli steeg de waarde naar 1.924 dollar per 31,1 gram. De geschiedenis leert dat goud uiteraard net als aandelen aan fluctuaties onderhevig is. Indien er sprake is van dalende koersen op de aandelenmarkt, stijgt de waarde van goud. De investeerders stappen uit de aandelen en kiezen voor goud kopen. Hierdoor wordt goud meer waard in economisch slechte tijden. In die tijden daalt namelijk het beleggersvertrouwen in de aandelenmarkt en is goud voor beleggers een prima alternatief. Overigens is zilver kopen net als het kopen van goud in economische slechte tijden eveneens populair.

Toename in vraag naar goud
Er is de afgelopen maanden een sterke toename in de vraag naar goud gesignaleerd. Overigens was het wel opvallend dat de vraag naar goud ook nog toenam nadat de financiële markten zich enigszins hadden hersteld. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de onzekerheid die de coronacrisis met zich meebrengt. De toenemende vraag heeft niet alleen betrekking op fysiek goud, zoals goudbaren en gouden munten. Er is eveneens sprake van een toename in het beleggen in goud. Je krijgt daarmee geen fysiek goud in handen, want het is een belegging met als doel rendement te maken. Dat is uiteraard het geval als de goudprijs blijft stijgen. Bij het beleggen in goud is er onder meer sprake van een toenemende interesse in zogenoemde goud-ETF’s, in de vorm van indextrackers. Hierbij is het mogelijk om in een goudfonds, goudmijn of goudprijs te beleggen. Overigens is corona niet de enige reden waarom de koers van goud is gestegen. Het gaat om een combinatie van factoren, zoals het monetair beleid van centrale banken net als handelsoorlogen invloed hebben op de prijs van goud.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Managers onderschatten cyberdreigingen massaal
reacties
Lockdown zet aanzienlijk deel Nederlanders aan tot leren  (1) 
Nieuwe, sportieve BMW 128ti heeft historisch verantwoorde naam (1) 
De coronasituatie is het ideale moment voor SEO en online marketing (2) 
Fiets naar uw Werk Dag: Het westen van Nederland en jongeren pakken het meest de fiets naar het werk (1) 
Terug naar het vroegere normaal is geen optie, streef daarom naar een beter normaal (1) 
Zakelijk vastgoed daalt in 2021 met zes procent in waarde  (1) 
Netto maandsalaris van Nederlander met modaal inkomen stijgt met 45 euro (1) 
top10
De coronasituatie is het ideale moment voor SEO en online marketing
Ruim één op de vijf organisaties heeft geen HR-strategie
Een op vijf stoort zich aan partner wanneer ze samen series kijken
Slechts kwart collega’s voelt zich echt veilig op kantoor
Twee derde werkenden beoordeelt nieuwe collega(’s) op uiterlijk
Fiets naar uw Werk Dag: Het westen van Nederland en jongeren pakken het meest de fiets naar het werk
'Te weinig ambitie kabinet voor versterken digitale economie'
Global Wealth Report 2020 van Allianz: Welvaartsimmuniteit
Vier technologietrends die managers in de gaten moeten houden
Ruim 70 procent overheidswebsites niet digitaal toegankelijk
meer top 10