zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
persberichten
 

Wat doet de coronacrisis met de waarde van goud?

8 september 2020 - De komst van corona heeft op allerlei terreinen invloed gehad, zoals op de economie en op de koersen van aandelen. Zo heeft de coronacrisis eveneens effect gehad op de waarde van goud. Het is doorgaans zo dat, als het economisch slecht gaat, de waarde van goud stijgt en de koersen van aandelen dalen. Dat komt omdat mensen in een neerwaartse economie de voorkeur geven aan het investeren in goud als veilige haven. De huidige crisis heeft er inmiddels voor gezorgd dat de koers van goud tot recordhoogte is gestegen.
 

Record doorbroken


De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat er in juli een record is verbroken. Het oude record stond op 1.921 dollar per troy ounce in september 2011 en in juli steeg de waarde naar 1.924 dollar per 31,1 gram. De geschiedenis leert dat goud uiteraard net als aandelen aan fluctuaties onderhevig is. Indien er sprake is van dalende koersen op de aandelenmarkt, stijgt de waarde van goud. De investeerders stappen uit de aandelen en kiezen voor goud kopen. Hierdoor wordt goud meer waard in economisch slechte tijden. In die tijden daalt namelijk het beleggersvertrouwen in de aandelenmarkt en is goud voor beleggers een prima alternatief. Overigens is zilver kopen net als het kopen van goud in economische slechte tijden eveneens populair.

Toename in vraag naar goud
Er is de afgelopen maanden een sterke toename in de vraag naar goud gesignaleerd. Overigens was het wel opvallend dat de vraag naar goud ook nog toenam nadat de financiële markten zich enigszins hadden hersteld. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de onzekerheid die de coronacrisis met zich meebrengt. De toenemende vraag heeft niet alleen betrekking op fysiek goud, zoals goudbaren en gouden munten. Er is eveneens sprake van een toename in het beleggen in goud. Je krijgt daarmee geen fysiek goud in handen, want het is een belegging met als doel rendement te maken. Dat is uiteraard het geval als de goudprijs blijft stijgen. Bij het beleggen in goud is er onder meer sprake van een toenemende interesse in zogenoemde goud-ETF’s, in de vorm van indextrackers. Hierbij is het mogelijk om in een goudfonds, goudmijn of goudprijs te beleggen. Overigens is corona niet de enige reden waarom de koers van goud is gestegen. Het gaat om een combinatie van factoren, zoals het monetair beleid van centrale banken net als handelsoorlogen invloed hebben op de prijs van goud.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Marketing Inhaak Kalender 2021 + handige tips
Met de overzichtelijke kalender van Spotler heb je in één oogopslag alle 'inhakers' voor jouw (e-mail) marketingcampagnes van 2021 in beeld. Handig voor eventgebonden acties naar klanten en nieuwsbriefabonnees! Inclusief interessante e-mail marketing tips.
Download de gratis kalender
Lees verder
Wereldwijd actief technologiebedrijf sponsort Nederlands vrouwenteam voor extreme roeirace
reacties
Drie manieren waarop Internet of Things SEO voorgoed verandert (1) 
Ruim helft Nederlanders openhartig over salaris (1) 
Ontwikkeling e-invoicing zorgt voor toename wereldwijde B2B-commerce in 2015 (1) 
Twee op de drie Nederlanders schaamt zich voor hoesten of niezen in publieke binnenruimtes (1) 
Grote organisaties zorgen beter voor thuiswerkende werknemers (1) 
Culture fit doorslaggevend voor recruiters (1) 
Bij helft Nederlanders komt gezelschapsspel op tafel tijdens feestdagen (1) 
top10
‘Elke smartphonegebruiker moet profiteren van essentiële beveiligingsupdates’
Langdurig verzuim loopt op door uitstel reguliere zorg
Lockdown belemmert tech-vrouwen in loopbaanontwikkeling
Niet-afgesloten cao’s kenmerken cao-jaar 2020
Ruim helft Nederlanders openhartig over salaris
Sollicitatiedokter organiseert Nationale Dag van het CVv
CIO’s hebben behoefte aan meer teamoverstijgend samenwerken
Cybercriminelen gebruiken COVID-19-vaccin als lokmiddel bij hun aanvallen
Discriminatie op de arbeidsmarkt actueler dan ooit
Kwart Nederlanders proactiever bezig met gezondheid door huidige gezondheidscrisis
meer top 10