zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
persberichten
 

Op deze manieren kun je je werkkapitaal verruimen

25 maart 2020 - Genoeg werkkapitaal is voor een onderneming erg belangrijk. Dit is het kapitaal dat een bedrijf nodig heeft om betalingen te kunnen voldoen zoals kosten voor personeel, leveranciers, huur, onderhoud e.d. Het werkkapitaal is het verschil tussen de vlottende activa en de vlottende passiva. Je kunt je voorstellen dat genoeg werkkapitaal noodzakelijk is om de dagelijkse betalingen te kunnen voldoen. Het is daarom soms nodig om het werkkapitaal te verruimen, maar hoe doe je dat precies? Wij hebben een aantal verschillende opties voor je op een rijtje gezet.
 

Een factoring bedrijf inschakelen


Een effectief debiteurenbeheer is belangrijk als je het werkkapitaal op orde wilt hebben. Helaas hebben veel bedrijven last van klanten die veel te laat betalen. In zo’n geval is het slim om de hulp in te schakelen van een factoring bedrijf. Zij zullen dan achter je geld aan gaan. Eigenlijk verkoop je als het ware je factuur aan het factoringbedrijf en zij brengen een paar procent van het factuurbedrag bij jou in rekening. Werken met een factoring bedrijf heeft een aantal belangrijke voordelen voor jouw onderneming.
 
  • In veel gevallen heb je binnen 24 uur het geld op je rekening.
  • Je hoeft zelf geen moeite te doen om je geld te krijgen.
  • Vaak ben je verzekerd in het geval dat je klant failliet gaat of niet betaald.
  • Je betaald een vaste prijs aan het factoring bedrijf.
 
Betalingstermijnen
Als je het werkkapitaal van je onderneming niet op orde hebt, kan dat meerdere oorzaken hebben. Bijvoorbeeld omdat de betalingstermijn van uitgestuurde en ontvangen facturen niet goed samen gaan. Stel dat je zelf gemiddeld binnen 5 dagen betaald maar je klanten pas na 25 dagen, dan is de kans groot dat je regelmatig over te weinig werkkapitaal beschikt.
 
De voorraad
Ook zijn er een hoop ondernemers die hun voorraadbeheer niet op orde hebben. Bijvoorbeeld als producten maanden lang in het magazijn liggen voordat deze verkocht worden. Hierdoor doe je grote investeringen maar duurt het maanden voordat je dit geld terug hebt. Door deze periode ter verkleinen, kun je het werkkapitaal vergroten.
 
Sluit een kredietverzekering af
Het kan voorkomen dat je een dienst of product hebt geleverd aan een klant, maar de klant vervolgens niet betaald. Hierdoor kun je in de problemen komen, aangezien het jou wel tijd en/of geld heeft gekost. Kredietverzekeringen kunnen je hiertegen beschermen. De verzekeringsmaatschappij zal dit bedrag dan alsnog aan jou vergoeden zodat jouw werkkapitaal op orde blijft.
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10