zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
persberichten
 

Ergonomisch werken is gezond werken

5 november 2019 - Zieke medewerkers wilt u voorkomen. Een van de manieren om dat effectief te doen is ze ergonomisch laten werken. Een verkeerde of ronduit slechte werkhouding kan immers tot rug-, schouder-, nek-, arm-  en polsklachten leiden. Zo zijn die klachten zo ernstig dat ze tot tijdelijke uitval leiden of zelfs onherstelbaar zijn met arbeidsongeschiktheid tot gevolg.
 

Bureaustoel.nl vertelt u hoe u uw mensen zo gezond mogelijk laat werken.


 
Veilig en gezond werken
In de arbowet staat beschreven dat ‘werknemers veilig en gezond moeten kunnen werken’. Dit betekent dat elk gevaar voor de gezondheid bij voorbaat zoveel mogelijk geëlimineerd dient te worden. Een van de manieren om dat te doen is zorg dragen voor een ergonomisch verantwoorde werkplek. Dit betekent niet alleen zorgen voor  voldoende daglicht, een prettige temperatuur en goede ventilatie maar ook voor ergonomisch verantwoord meubilair. Dit laatste is zelfs nog meer van belang nu meer en meer werkenden hun taken uitvoeren op flexplekken. Het bureau, de bureaustoelen en de monitor moeten dusdanig ingesteld kunnen worden dat iedereen fijn en comfortabel kan werken. Hoe klein, lang, groot, zwaar of licht uw mensen ook zijn: de zithouding, de hoogte van het bureau en de afstand tot het beeldscherm moet optimaal zijn. Zorg er daarom in de eerste plaats voor dat het meubilair makkelijk en snel aangepast kan worden aan de individuele medewerker en iedereen op de juiste zithoogte en afstand tot het beeldscherm kan werken. De snelste en beste manier om dit te doen: verstelbare bureaus en ergonomische bureaustoelen verschaffen.
 
Te veel zitten is ongezond
Hoe lekker die bureaustoelen vervolgens ook zitten: vervolgens is het zaak uw mensen te motiveren er regelmatig van af te komen. Te veel zitten, hoe verantwoord de stoel ook, heeft namelijk erg nadelige gevolgen voor de gezondheid. Er kunnen problemen ontstaan met de bloedsomloop, met de rug en de nek en zelfs een te hoog cholesterol, diabetes en slaapproblemen kunnen het gevolg zijn van te veel, te lang zitten.
 Stimuleer uw teamleden daarom regelmatig op te staan. Laat iedereen om de beurt koffie halen (en zet de koffiemachine niet te dichtbij de werkplekken), organiseer traploopdagen, zet de printer en afvalcontainers in een andere ruimte, ga eens staand vergaderen en voer teamoverleggen ook eens tijdens de lunchwandeling.  
Wilt u nog verder gaan: er zijn tegenwoordig ook volop zit/sta-bureaus, fietsstoelen en loopbandbureaus in de handel. Het overwegen waard?


Ergonomische tips
Bureaustoel.nl geeft u nog een aantal extra tips voor een gezond en productief team:
  • Voorzie elk bureau van polssteunen en instrueer uw medewerkers hun toetsenbord aan de rand van het bureau te plaatsen (dit dwingt namelijk om rechtop te blijven zitten).
  • Zorg dat mensen met hun voeten op de grond kunnen, horizontaal: let er dus actief op dat de bureaustoel op de goede hoogte staat ingesteld.
  • Zorg dat de bovenkant van de monitor zich op ooghoogte bevindt. En recht voor het gezicht. Zowel omhoog moeten kijken als naar links of rechts is belastend voor nek en schouders. Zorg desgewenst voor een monitoram of monitorverhoger.
  • Vertel uw medewerkers hun papieren naast het toetsenbord te leggen in plaats van er voor of er achter. Dit is stukken beter voor de nek.
  • Stimuleer bureaufitness. Voorzie uw mensen van oefeningen voor schouders, rug en nek en rek- en strekoefeningen die achter het bureau kunnen worden uitgevoerd. Dit kan ook door een app op de desktop en laptop van uw medewerkers te installeren die om de zoveel tijd een aantal eenvoudige oefeningen aandraagt.
 
Goed werkgeverschap
Aandacht voor goed meubilair getuigt niet alleen van goed werkgeverschap, het is bovendien wettelijk verplicht. Doe daarom uw voordeel met deze tips en kies voor gezonde, productieve medewerkers die zich in ieder geval niet ziekmelden vanwege werkgerelateerde  rsi-klachten.
 
 
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 
 
reacties
 
Spinalis  |   | 
19-03-2020
 | 
22:56 uur
Ik moet zeggen; ik had eerst een hard hoofd in de nieuwe ergonomische stoelen bij ons op het werk, maar na ze een paar keer gebruikt te hebben, merk ik wel echt verschil! Ik vind het een aanrader.

Gr, Felix

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Stappenplan voor automatische e-mail campagnes
Door termen als triggers, leadscoring, notificaties, koppelingen, vullingsgraad zie je door de bomen het bos niet meer op het gebied van e-mail marketing automation. In dit white paper legt Spotler al die termen en de voordelen ervan uit. Inclusief handige woordenlijst.
Download het white paper
Lees verder
reacties
Nederlander verhuist minder graag voor baan (1) 
Vrouwen kiezen steeds vaker voor een beroep in de ICT  (1) 
De lente is de beste tijd om te verhuizen (1) 
Koningsdag: toeristen het land in, Nederlanders eruit (1) 
Import gas niet van invloed op Nederlandse energierekening (1) 
De grote impact van zoiets ‘kleins’ als een kop koffie (1) 
Stofzuigen en strijken populairder dan pensioenoverzicht (1) 
top10
De grote impact van zoiets ‘kleins’ als een kop koffie
Top Companies waar u kunt bouwen aan uw carrière zijn bekend
Hoge werkdruk bij grote organisaties zet klantervaring onder druk
Aantal DDoS aanvallen verdubbeld in eerste kwartaal
Bankinvesteringen in blockchain en cryptocurrencies stijgen sterk
Banking Trojan Dridex en Qakbot grootste malwarebedreigingen in maart
De pandemie maakt persoonlijke moederdagcadeaus populair
Hybride werken: zijn we er wel klaar voor?
IT is vertragende factor bij 44 procent van de organisaties
Werken op afstand is een katalysator voor productiviteit, efficiency en diversiteit
meer top 10