zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
persberichten
 

Ergonomisch werken is gezond werken

5 november 2019 - Zieke medewerkers wilt u voorkomen. Een van de manieren om dat effectief te doen is ze ergonomisch laten werken. Een verkeerde of ronduit slechte werkhouding kan immers tot rug-, schouder-, nek-, arm-  en polsklachten leiden. Zo zijn die klachten zo ernstig dat ze tot tijdelijke uitval leiden of zelfs onherstelbaar zijn met arbeidsongeschiktheid tot gevolg.
 

Bureaustoel.nl vertelt u hoe u uw mensen zo gezond mogelijk laat werken.


 
Veilig en gezond werken
In de arbowet staat beschreven dat ‘werknemers veilig en gezond moeten kunnen werken’. Dit betekent dat elk gevaar voor de gezondheid bij voorbaat zoveel mogelijk geëlimineerd dient te worden. Een van de manieren om dat te doen is zorg dragen voor een ergonomisch verantwoorde werkplek. Dit betekent niet alleen zorgen voor  voldoende daglicht, een prettige temperatuur en goede ventilatie maar ook voor ergonomisch verantwoord meubilair. Dit laatste is zelfs nog meer van belang nu meer en meer werkenden hun taken uitvoeren op flexplekken. Het bureau, de bureaustoelen en de monitor moeten dusdanig ingesteld kunnen worden dat iedereen fijn en comfortabel kan werken. Hoe klein, lang, groot, zwaar of licht uw mensen ook zijn: de zithouding, de hoogte van het bureau en de afstand tot het beeldscherm moet optimaal zijn. Zorg er daarom in de eerste plaats voor dat het meubilair makkelijk en snel aangepast kan worden aan de individuele medewerker en iedereen op de juiste zithoogte en afstand tot het beeldscherm kan werken. De snelste en beste manier om dit te doen: verstelbare bureaus en ergonomische bureaustoelen verschaffen.
 
Te veel zitten is ongezond
Hoe lekker die bureaustoelen vervolgens ook zitten: vervolgens is het zaak uw mensen te motiveren er regelmatig van af te komen. Te veel zitten, hoe verantwoord de stoel ook, heeft namelijk erg nadelige gevolgen voor de gezondheid. Er kunnen problemen ontstaan met de bloedsomloop, met de rug en de nek en zelfs een te hoog cholesterol, diabetes en slaapproblemen kunnen het gevolg zijn van te veel, te lang zitten.
 Stimuleer uw teamleden daarom regelmatig op te staan. Laat iedereen om de beurt koffie halen (en zet de koffiemachine niet te dichtbij de werkplekken), organiseer traploopdagen, zet de printer en afvalcontainers in een andere ruimte, ga eens staand vergaderen en voer teamoverleggen ook eens tijdens de lunchwandeling.  
Wilt u nog verder gaan: er zijn tegenwoordig ook volop zit/sta-bureaus, fietsstoelen en loopbandbureaus in de handel. Het overwegen waard?


Ergonomische tips
Bureaustoel.nl geeft u nog een aantal extra tips voor een gezond en productief team:
  • Voorzie elk bureau van polssteunen en instrueer uw medewerkers hun toetsenbord aan de rand van het bureau te plaatsen (dit dwingt namelijk om rechtop te blijven zitten).
  • Zorg dat mensen met hun voeten op de grond kunnen, horizontaal: let er dus actief op dat de bureaustoel op de goede hoogte staat ingesteld.
  • Zorg dat de bovenkant van de monitor zich op ooghoogte bevindt. En recht voor het gezicht. Zowel omhoog moeten kijken als naar links of rechts is belastend voor nek en schouders. Zorg desgewenst voor een monitoram of monitorverhoger.
  • Vertel uw medewerkers hun papieren naast het toetsenbord te leggen in plaats van er voor of er achter. Dit is stukken beter voor de nek.
  • Stimuleer bureaufitness. Voorzie uw mensen van oefeningen voor schouders, rug en nek en rek- en strekoefeningen die achter het bureau kunnen worden uitgevoerd. Dit kan ook door een app op de desktop en laptop van uw medewerkers te installeren die om de zoveel tijd een aantal eenvoudige oefeningen aandraagt.
 
Goed werkgeverschap
Aandacht voor goed meubilair getuigt niet alleen van goed werkgeverschap, het is bovendien wettelijk verplicht. Doe daarom uw voordeel met deze tips en kies voor gezonde, productieve medewerkers die zich in ieder geval niet ziekmelden vanwege werkgerelateerde  rsi-klachten.
 
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
Lees verder
Collectieve zorgverzekering voor uw werknemers
Zakelijke telefoon snel laten repareren: zo ondervind je hier zo min mogelijk last van
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Bijdragen aan een beter milieu als ondernemer
reacties
Nog weinig oog voor nieuwe technologie in vacatures financieel specialisten (1) 
Hoeveel tijd verlies je door 100 km/h te rijden? Wij zochten het uit (1) 
Nuttig of tijdsverspilling: wat vindt Nederland van vergaderen? (1) 
Vriendschappen op het werk belangrijker dan salaris (1) 
Zo voorkomt u keuzestress (1) 
5G in de logistiek: voorbereiden op de toekomst (1) 
Vrouwen voorop in de rum-sector (1) 
top10
Drie voorbeelden van CEO-fraude in Nederland
Hoe behoudt u medewerkers voor de organisatie?
Niet-lerende organisatie bestaat over tien jaar niet meer
Tips voor 50-plussers: zo komt u snel aan een baan!
Wat is As-a-Service nu ècht?
Werkende Nederlander: 'Alleen kans op loonsverhoging door van baan te veranderen'
Risico cyberaanvallen grotere kopzorg voor bedrijven dan krappe arbeidsmarkt
Werkgever trekt personeel over streep met ‘borrels’ en ‘pingpongen’
Een op vijf luncht het liefst alleen
Amsterdam wereldwijd op nummer twee wat betreft stedelijke mobiliteit
meer top 10