zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
persberichten
 

Ergonomisch werken is gezond werken

5 november 2019 - Zieke medewerkers wilt u voorkomen. Een van de manieren om dat effectief te doen is ze ergonomisch laten werken. Een verkeerde of ronduit slechte werkhouding kan immers tot rug-, schouder-, nek-, arm-  en polsklachten leiden. Zo zijn die klachten zo ernstig dat ze tot tijdelijke uitval leiden of zelfs onherstelbaar zijn met arbeidsongeschiktheid tot gevolg.
 

Bureaustoel.nl vertelt u hoe u uw mensen zo gezond mogelijk laat werken.


 
Veilig en gezond werken
In de arbowet staat beschreven dat ‘werknemers veilig en gezond moeten kunnen werken’. Dit betekent dat elk gevaar voor de gezondheid bij voorbaat zoveel mogelijk geëlimineerd dient te worden. Een van de manieren om dat te doen is zorg dragen voor een ergonomisch verantwoorde werkplek. Dit betekent niet alleen zorgen voor  voldoende daglicht, een prettige temperatuur en goede ventilatie maar ook voor ergonomisch verantwoord meubilair. Dit laatste is zelfs nog meer van belang nu meer en meer werkenden hun taken uitvoeren op flexplekken. Het bureau, de bureaustoelen en de monitor moeten dusdanig ingesteld kunnen worden dat iedereen fijn en comfortabel kan werken. Hoe klein, lang, groot, zwaar of licht uw mensen ook zijn: de zithouding, de hoogte van het bureau en de afstand tot het beeldscherm moet optimaal zijn. Zorg er daarom in de eerste plaats voor dat het meubilair makkelijk en snel aangepast kan worden aan de individuele medewerker en iedereen op de juiste zithoogte en afstand tot het beeldscherm kan werken. De snelste en beste manier om dit te doen: verstelbare bureaus en ergonomische bureaustoelen verschaffen.
 
Te veel zitten is ongezond
Hoe lekker die bureaustoelen vervolgens ook zitten: vervolgens is het zaak uw mensen te motiveren er regelmatig van af te komen. Te veel zitten, hoe verantwoord de stoel ook, heeft namelijk erg nadelige gevolgen voor de gezondheid. Er kunnen problemen ontstaan met de bloedsomloop, met de rug en de nek en zelfs een te hoog cholesterol, diabetes en slaapproblemen kunnen het gevolg zijn van te veel, te lang zitten.
 Stimuleer uw teamleden daarom regelmatig op te staan. Laat iedereen om de beurt koffie halen (en zet de koffiemachine niet te dichtbij de werkplekken), organiseer traploopdagen, zet de printer en afvalcontainers in een andere ruimte, ga eens staand vergaderen en voer teamoverleggen ook eens tijdens de lunchwandeling.  
Wilt u nog verder gaan: er zijn tegenwoordig ook volop zit/sta-bureaus, fietsstoelen en loopbandbureaus in de handel. Het overwegen waard?


Ergonomische tips
Bureaustoel.nl geeft u nog een aantal extra tips voor een gezond en productief team:
  • Voorzie elk bureau van polssteunen en instrueer uw medewerkers hun toetsenbord aan de rand van het bureau te plaatsen (dit dwingt namelijk om rechtop te blijven zitten).
  • Zorg dat mensen met hun voeten op de grond kunnen, horizontaal: let er dus actief op dat de bureaustoel op de goede hoogte staat ingesteld.
  • Zorg dat de bovenkant van de monitor zich op ooghoogte bevindt. En recht voor het gezicht. Zowel omhoog moeten kijken als naar links of rechts is belastend voor nek en schouders. Zorg desgewenst voor een monitoram of monitorverhoger.
  • Vertel uw medewerkers hun papieren naast het toetsenbord te leggen in plaats van er voor of er achter. Dit is stukken beter voor de nek.
  • Stimuleer bureaufitness. Voorzie uw mensen van oefeningen voor schouders, rug en nek en rek- en strekoefeningen die achter het bureau kunnen worden uitgevoerd. Dit kan ook door een app op de desktop en laptop van uw medewerkers te installeren die om de zoveel tijd een aantal eenvoudige oefeningen aandraagt.
 
Goed werkgeverschap
Aandacht voor goed meubilair getuigt niet alleen van goed werkgeverschap, het is bovendien wettelijk verplicht. Doe daarom uw voordeel met deze tips en kies voor gezonde, productieve medewerkers die zich in ieder geval niet ziekmelden vanwege werkgerelateerde  rsi-klachten.
 
 
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 
 
reacties
 
Spinalis  |   | 
19-03-2020
 | 
22:56 uur
Ik moet zeggen; ik had eerst een hard hoofd in de nieuwe ergonomische stoelen bij ons op het werk, maar na ze een paar keer gebruikt te hebben, merk ik wel echt verschil! Ik vind het een aanrader.

Gr, Felix

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
White paper: Segmentatie en profielverrijking in e-mail marketing
Je weet ongetwijfeld dat gesegmenteerde mailings beter aansluiten op je lezerspubliek en om die reden betere ratio’s scoren, maar waar moet je beginnen? Laat dit Spotler white paper je inspireren en op weg helpen.
Download het white paper
 
Lees verder
Geregistreerde Nederlandse elektrische auto's groeit alsmaar door
reacties
Werkend Nederland wil aan de leasefiets, fiscale regels en onwetendheid sta-in-de-weg (1) 
Corona-klagen (1) 
Werkende ziet digitaal werken als ‘nieuwe manier van werken’  (2) 
(Wanneer) geven we elkaar weer een hand? (2) 
Digital nomad heeft behoefte aan persoonlijk contact met community (2) 
Autobezit voor Nederlanders nog belangrijker in coronatijden (1) 
Helft Nederlanders nog nooit overgestapt van autoverzekering (1) 
top10
Vier redenen waarom het nieuwe werken beter is
Skillspaspoort gaat cv vervangen
Werkend Nederland wil aan de leasefiets, fiscale regels en onwetendheid sta-in-de-weg
Werkende ziet digitaal werken als ‘nieuwe manier van werken’
Bedrijfseconomisch ontslag: wat nu?
Onderzoek naar communicatie in crisistijd: laat vooral van u horen!
Respons jongeren op direct mail hoger dan oudere generaties
Vacaturetrend: op weg naar herstel
“Digitale les heeft positieve invloed op prestaties leerlingen”
Corona-klagen
meer top 10