2 september 2015 - Wall Street gaat woensdag vermoedelijk met een flinke winst van start, na de stevige koersval van dinsdag na toenemende zorgen over China. Krap een half uur voor de opening noteerden de futures op de Dow Jones, S&P 500 en Nasdaq index tot meer dan een procent hoger.
Woensdag werd bekend dat het aantal banen in de Verenigde Staten in augustus in een iets hoger tempo groeide dan in juli. Afgelopen maand nam het aantal banen in de niet-agrarische private sector toe met 190.000 stuks. Marktanalist Philip Marey van Rabobank noemde het cijfer "teleurstellend", gezien de markt rekening had gehouden met een groei van 200.000 banen. Ook werden de cijfers van vorige maand naar beneden bijgesteld. "De cijfers van ADP zijn vaak een goede indicatie van het officiële rapport door de Amerikaanse overheid, dus ik verwacht vergelijkbare cijfers van de overheid", aldus Marey.
Ook bleek woensdag dat de arbeidskosten in het tweede kwartaal van dit jaar zijn gedaald. Dit kan volgens Marey de looninflatie en daarmee het rentebesluit van de Federal Reserve beïnvloeden. "De Fed maakt op basis van de werkgelegenheid en inflatie een keuze de rente te verhogen. De werkgelegenheid lijkt per saldo, ondanks het ietwat tegenvallende APD-cijfer, redelijk, maar de inflatie blijft een moeilijk punt," aldus de marktanalist. Volgens Marey blijven verder de lage grondstofprijzen het inflatiecijfer drukken.
Marey verwacht dan ook dat een renteverhoging door de Fed in september er niet in zit. "Ik ga uit van december."
Na de stevige daling dinsdag van zo’n 9 procent voor de olieprijs, lijkt hier vandaag een pas op de plaats te worden gemaakt. De oktober-future op een vat West Texas Intermediate daalde meer dan 0,3 procent tot 45,24 dollar, maar een vat Brent werd circa 0,2 procent duurder op 49,68 dollar. Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers meent dat het dieptepunt in de olieprijs inmiddels wel is bereikt.
De euro/dollar werd verhandeld op 1,1244. Dat is lager dan de 1,1303 bij het sluiten van Wall Street op dinsdag.
2 september 2015 - De Europese Commissie heeft toestemming gegeven voor de overname van BG Group door Royal Dutch Shell. Dit maakten Shell en Brussel woensdag bekend.
Volgens de Europese Commissie krijgt Shell door de overname niet te veel macht in de olie- en gasexploratiemarkt en...
2 september 2015 - De arbeidskosten in Amerika zijn in het tweede kwartaal van dit jaar gedaald, terwijl de productiviteit juist harder opliep dan eerder gemeld. Dit bleek dinsdag uit herziene cijfers van de Amerikaanse overheid.
In het afgelopen kwartaal daalden de kosten per eenheid product...
2 september 2015 - De Duitse pilotenvakbond Vereinigung Cockpit is opnieuw niet tot een akkoord gekomen met Lufthansa over verdere kostenbesparingen die de luchtvaartmaatschappij wil doorvoeren. Dit meldde de pilotenvakbond woensdag.
Woordvoerder Markus Wahl van de pilotenvakbond liet weten er een hard hoofd in te hebben...
2 september 2015 - Het aantal banen in de Verenigde Staten is in augustus in een iets hoger tempo gegroeid dan in juli. Dit bleek woensdag uit cijfers van loonstrookjesverwerker Automatic Data Processing.
Afgelopen maand nam het aantal banen in de niet-agrarische private sector toe met...
2 september 2015 - De Nederlandse Staat wil dinsdag 8 september aanstaande 0,5 miljard tot 1,5 miljard euro ophalen met de heropening van een langlopende lening. Dit maakte het Agentschap van het ministerie van Financiën woensdag bekend.
Het betreft de heropening van een bestaande lening met...
2 september 2015 - De Europese Commissie heeft toestemming gegeven voor de overname van BG Group door Royal Dutch Shell. Dit maakte Shell woensdag bekend.
Brussel stelde geen voorwaarden aan een overname van BG door Shell.
Begin april bracht Shell een bod van omgerekend meer dan 64...
2 september 2015 - De koers van Air France-KLM is recent door de oplopende steunlijn gezakt en lijkt na een stevige koersval uit te bodemen.
Sind de zomer van 2014 zette Air France-KLM steeds een lagere top neer en in mei kwam de koers in een...
1 september 2015 - Wall Street is in navolging van de Europese aandelenmarkten stevig in het rood gesloten. De Dow Jones index verloor 2,8 procent op 16.058,35 punten, de breder samengestelde S&P500 index eindigde 3,0 procent lager op 1.913,85 punten en techbeurs Nasdaq leverde 2,9...
1 september 2015 - Wall Street is in navolging van de Europese aandelenmarkten op weg naar een stevig verlies. Ruim een uur voor het sluiten van de handel noteerden de Dow Jones, S&P 500 en Nasdaq index meer dan 2 procent in het rood.
Net als...
1 september 2015 - De AEX is dinsdag in het rood gesloten en verloor 2,6 procent op 433,53 punten, terwijl de AMX 2,1 procent lager sloot.
“Het was weer China wat de klok sloeg,” constateerde portefeuillemanager Christopher Ho van Mint Tower Capital.
Volgens Ho drukten cijfers van de overheid over de Chinese industrie en de dienstensector op de beurzen in Amerika en Europa. De officiële inkoopmanagersindex voor de industrie noteerde in juli nog op het break-even niveau van 50,0, maar daalde in augustus naar 49,7. Ook de inkoopmanagersindex van Markit voor de Chinese industrie wees op krimp in augustus. De officiële inkoopmanagersindex voor de dienstensector daalde van 53,8 in juli naar 51,5 in augustus, de laagste stand in dertien maanden tijd. "Dit soort cijfers werken niet mee in het sentiment op de beurzen," aldus Ho.
Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer vindt dat de Chinezen “de boel niet goed behandelen,”, waarbij wees de vermogensbeheerder op de recente arrestaties na mogelijke marktmanipulaties. “De manier waarop China de crisis probeert te bestrijden, toont dat er nog een lange weg is te gaan.”
De rode standen op de Europese en Amerikaanse aandelenmarkten zorgden niet voor een "run" op obligaties. KBC stelde dat obligaties wereldwijd niet konden profiteren van het negatieve sentiment op de beurzen en de winsten op obligaties bleven volgens de Belgische marktvorser “mager”.
De macro-economische cijfers van vanochtend uit Europa gaven volgens econoom Teunis Brosens van ING evenwel geen aanleiding voor de koersdalingen. Uit de inkoopmanagersindex bleek volgens Brosens dat Frankrijk nog altijd "de zwakke broeder" is, maar dat het in Duitsland "redelijk goed gaat", net als in veel andere Europese landen. Erg positief noemde Brosens verder de daling van de werkloosheid in de eurozone. "Een bevestiging" volgens de econoom van ING dat het herstel doorzet. Evenals Ho en Bender wees ook Brosens met de beschuldigende vinger naar China voor de rode beurzen.
De euro/dollar werd 0,4 procent hoger verhandeld op 1,1261. Olie werd flink goedkoper. Een oktober-future op een vat West Texas Intermediate daalde 7,1 procent naar 45,68 dollar en een vat Brent werd 7,4 procent goedkoper op 50,19 dollar.
1 september 2015 - De Amerikaanse fabrikanten Chrysler, Ford en General Motors hebben in augustus op de eigen thuismarkt meer auto’s verkocht. Dit bleek dinsdag uit de verkoopcijfers van de drie fabrikanten.
Chrysler, tegenwoordig Fiat Chrysler Automobiles, verkocht afgelopen maand 2 procent meer auto’s op jaarbasis....
1 september 2015 - Nederland
-
Europa
08:00 Detailhandelsverkopen - Juli (Dld) 08:00 Groothandelsomzet - Tweede kwartaal (Dld) 11:00 Producentenprijzen - Juli (eur) 17:45 Vivendi - Halfjaarcijfers (Fr)
Amerika
13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks 14:00 ADP Banenrapport - Augustus 14:30 Arbeidsproductiviteit en kosten - Tweede kwartaal 16:00 Fabrieksorders - Juli 20:00...
1 september 2015 - Probiodrug zal een vergunning afgeven aan QPS Austria Neuropharmacology voor de TBA2.1 tg muis. Dit meldde het biofarmaceutische bedrijf dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling van nieuwe therapeutische oplossingen voor de behandeling van Alzheimer en een notering op het Damrak heeft...