1 december 2016 - (ABM FN-Dow Jones) Europese aandelen zijn donderdag lager gesloten, nadat beleggers de winst van woensdag weer deels inleverden uit zenuwen over het Italiaanse referendum komend weekend. Oliefondsen bleven in trek maar consumentengoederen verloren terrein.
De Stoxx Europe 600 sloot 0,3 procent lager op 340 punten. De Duitse DAX verloor 1,0 procent en voor de Franse CAC 40 resteerde een verlies van 0,4 procent.
"Het marktsentiment lijkt nog steeds enigszins in een toestand van consolidatie, met een mix van factoren waaronder olie, China en zorgen over het Italiaanse referendum dat handelaren voorzichtig houdt", zei marktanalist Richard Perry van Hantec Markets.
Woensdag werd winst geboekt nadat het oliekartel OPEC een overeenkomst bereikte over het verlagen van de olieproductie.
Telecombedrijf verloren donderdag terrein. Grote verliezers zijn TDC en TalkTalk. Ook defensieve aandelen gaan omlaag, met name producten van dranken en consumentenartikelen.
De FTSE 100 daalde 0,4 procent, onder druk van het Britse pond dat een stap hoger deed, nadat de Britse minister van Brexit David Davis suggereerde dat het VK mogelijk bereid is om te betalen voor toegang tot de Europese markt.
Hogere koersen voor oliebedrijven en aandelen die zijn blootgesteld aan Brexit werden tenietgedaan voor dalende koersen van defensieve aandelen.
Ook elektriciteitsbedrijven leverden een deel van de winst in die werd behaald na de OPEC-deal.
Olie noteerde donderdag opnieuw fors hoger, met stijgingen van 4 a 5 procent, bovenop de koerswinst van 8 procent op woensdag. OPEC kwam woensdag overeen dat het oliekartel vanaf volgend jaar de productie met 1,2 miljoen vaten per dag verlaagt naar 32,5 miljoen vaten.
Een vat WTI-olie in New York werd 4,5 procent duurder, op 51,70 dollar. Brent-olie steeg 5 procent tot 54,39 dollar.
De euro werd iets duurder ten opzichte van de dollar op 1,0627, tegen 1,0613 aan het begin van de handelsdag. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond nog 1,0598 op de borden.
Op macro-economisch vlak werd bekend dat de industrie van de eurozone iets sneller groeide in november, dankzij versnellende groei in Nederland, Spanje en Italië, terwijl in Duitsland en Frankrijk de groei vertraagde, net als het Verenigd Koninkrijk.
Ook daalde de werkloosheid in de eurozone in oktober, van 9,9 naar 9,8 procent, waar economen een stijging tot 10,0 procent voorzagen.
Onder andere in Italië daalde de werkloosheid, terwijl het economische groeicijfer van 0,3 procent voor het derde kwartaal werd bevestigd. Een constitutioneel referendum aanstaande zondag in het Zuid-Europese land kan een kabinetscrisis en mogelijk ook een bankencrisis uitlokken.
In de Verenigde Staten bleek het aantal nieuwe aanvragen van werkloosheidsuitkeringen afgelopen week onverwacht te zijn gestegen, maar het niveau blijft historisch gezien erg laag. Indices voor de Amerikaanse industrie wezen op aantrekkende bedrijvigheid in november terwijl ook de Amerikaanse bouwuitgaven in oktober weer groei lieten zien, dankzij stijgende publieke bouwuitgaven.