29 november 2016 - (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen dinsdag af op een hogere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,1 procent in het groen.
Het bruto binnenlands product van de Verenigde Staten groeide in het derde kwartaal met 3,2 procent ten opzichte van het tweede kwartaal, terwijl analisten aanvankelijk mikten op een groei van 3,0 procent. Uit de eerste raming kwam een groei naar voren van 2,9 procent. Met name de consumentenbestedingen trokken sterker aan dan voorzien.
Later vandaag volgen nog de S&P Case-Shiller huizenprijsindex en het consumentenvertrouwen gemeten door The Conference Board. Beleggers kijken evenwel ook alvast uit naar vrijdag, wanneer het Amerikaanse banenrapport geagendeerd staat.
In Europa was sprake van een ingetogen en voorzichtig sentiment, met een winst van 0,2 procent voor de breed samengestelde STOXX Europe 600 index. Beleggers wachten de ontwikkelingen af rondom het Italiaanse referendum, aangezien een nee-stem tegen het inperken van de macht van de Senaat om daarmee de politieke besluitvorming te stroomlijnen voor onrust kan zorgen in de Italiaanse bankensector. "Analisten vrezen dat een afwijzing politieke en economische onzekerheid zal aanwakkeren, terwijl het land reeds gebukt gaat onder een bankencrisis", aldus marktanalist Ipek Ozkardeskaya van Capital Group.
De Aziatische beurzen noteerden vanochtend verdeeld. De Japanse Nikkei 225 daalde 0,3 procent op 18.307,04 punten en de Chinese Shanghai Composite won 0,2 procent op 3.282,92 punten. De bestedingen van Japanse huishoudens daalden in oktober gecorrigeerd voor prijsfluctuaties op jaarbasis met 0,4 procent. September liet nog een afname zien van 2,1 procent.
Olie noteerde dinsdag in het rood. Een januari-future West Texas Intermediate daalde 3,7 procent naar 45,33 dollar, terwijl een februari-future Brent 3,8 procent goedkoper werd op 47,35 dollar.
Oliekartel OPEC vergadert woensdag in Wenen over de individuele bijdragen aan een productieverlaging. Diverse media meldden dat de Russische minister van Energie Alexander Novak de OPEC-bijeenkomst woensdag niet zal bijwonen. Novak is evenwel bereid om een mogelijke samenwerking te bespreken met het oliekartel als de groep een akkoord over een inperking van de productie overeenkomt. Dit meldden CNBC en het Russisch nieuwsagentschap RIA.
Beleggingsstrateeg Ineke Valke van Theodoor Gilissen Bankiers noemde een akkoord door de OPEC “ver weg”, aangezien de huidige olieproductie “ruim boven het voorgestelde productieplafond” van 32,5 miljoen tot 33,0 miljoen vaten per dag ligt dankzij een hogere productie in Libië en Nigeria. Aangezien Irak een uitzonderingspositie wil en de Verenigde Staten klaar staan om de productie op te voeren met onder meer schalieolie, “zou de beoogde productiebeperking vooral van Saoedi-Arabië moeten komen. “Die bereidheid is minder groot dan gedacht”, aldus Valke.
De euro/dollar noteerde dinsdag op 1,0591. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0607 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0608 op de borden.