24 november 2015 - De Amsterdamse beurs is dinsdag met verlies gesloten, maar wist met een eindsprintje het verlies nog enigszins te beperken. De AEX leverde 1,1 procent in, terwijl de AMX 1,2 procent verloor.
Volgens vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB kleurde het incident rond het door Turkije neergehaalde Russische gevechtsvliegtuig de richting van de dag. "De markt schrikt even van zo'n heftig incident, maar net als het voorval in Parijs zullen beleggers dit nieuws snel verwerken," zo meent Westerterp Op een verdere escalatie rekent de marktvorser van JNVB niet.
Beleggers zagen vandaag verder dat het Duitse ondernemersklimaat deze maand verbeterde, waarbij de economie volgens Rabobank vooral profiteerde van de binnenlandse consumptie. Verder steeg de wereldhandel in september met 0,5 procent, na een afname van 0,6 procent in augustus. Westerterp noemde de macro-economische cijfers "positief".
In Amerika bleek dat de economie in het derde kwartaal van dit jaar harder groeide dan aanvankelijk werd gedacht. Het bruto binnenlands product groeide met 2,1 procent, terwijl het ministerie van Handel eerder nog een groei meldde van 1,5 procent. Analist Philip Marey van Rabobank hield vooraf al rekening met een opwaartse bijstelling, vanwege een minder groot voorraadeffect. Desalniettemin daalde het vertrouwen in de Amerikaanse economie in november wel stevig. Volgens econoom Lynn Franco van The Conference Board was dit vooral het gevolg van minder vertrouwen in de Amerikaanse arbeidsmarkt.
De euro/dollar werd verhandeld op 1,0653. Olie werd fors duurder. Een januari-future op een vat West Texas Intermediate steeg 2,9 procent naar 42,94 dollar. Een vat Brent werd 2,9 procent duurder op 46,15 dollar. Volgens Westerterp was het incident tussen Turkije en Rusland niet een specifieke aanjager van de hogere prijzen. De vermogensbeheerder wees vooral op signalen die recent uit Saoedi-Arabië kwam. "Het land lijkt water bij de wijn te willen doen door de olieproductie mogelijk terug te schroeven." Hierdoor zouden vraag en aanbod beter met elkaar in evenwicht komen, met als gevolg een stijgende olieprijs.