2 november 2015 - De Amerikaanse beurzen zijn de maand november met winsten van circa een procent van start gegaan.
De S&P 500 index noteerde 1,2 procent hoger op 2.104,05 punten en bereikte daarmee het hoogste niveau sinds augustus dit jaar. De Dow Jones index steeg 0,9 procent naar 17.828,76 punten en de Nasdaq dikte 1,5 procent aan en steeg daarmee naar 5.127,15 punten.
De inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse industrie, berekend door ISM, daalde volgens analisten van KBC in oktober iets minder sterk dan voorzien van 50,2 naar 50,1. Markit berekende juist een stijging van de inkoopmanagersindex van 53,1 naar 54,1, waarmee de definitieve raming nipt boven de voorlopige stand van 54,0 uit kwam.
De cijfers uit Europa waren in vergelijking een stuk positiever. De groei van de Duitse industrie nam wat af, maar in Italië, Nederland en vooral in het Verenigd Koninkrijk trok de groei juist aan. Voor de industrie in de eurozone steeg de inkoopmanagersindex van 52,0 naar 52,3. KBC meende dat de meeste deelindexen hoger uitkwamen dan voorzien. Uitzondering was onder meer de banengroei, die zwak bleef. Desalniettemin noemde de Belgische marktvorser de details uit het rapport "bemoedigend" en wees het op het scherpe herstel van de inkoopmanagersindex voor de Griekse industrie.
De Chinese industrie vervolgde in oktober de krimp van de afgelopen maanden. Markit publiceerde een inkoopmanagersindex van 48,3, terwijl het officiële cijfer op 49,8 procent lag, nipt onder het break-even niveau van 50. Analisten van Nomura benadrukten dat voor de achtste maand op rij de industrie in China kromp.
De euro/dollar noteerde maandagavond op 1,1018. Bij het sluiten van de Europese beurzen bewoog het muntpaar nog op 1,1027 en vrijdag stond er een stand van 1,0994 op de borden bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen. De kans bestaat volgens econoom Nico Klene van ABN AMRO dat de Federal Reserve "de rente mogelijk dit jaar niet meer zal verhogen". Binnen de Fed bestaat verdeeldheid en de recente macro-economische cijfers zijn nog wat matig, aldus Klene. Door het mogelijk uitblijven van een renteverhoging in Amerika zal het volgens de econoom van ABN AMRO ook langer duren alvorens er pariteit tussen de euro en de dollar is. Wel verwacht Klene dat de Europese Centrale Bank in december de rente zal verlagen. Ook economen van ING voorzien een "vroeg Sinterklaascadeau" van ECB-president Mario Draghi.
Olie gaf terrein prijs. Een december-future op een vat West Texas Intermediate daalde 1,1 procent naar 46,09 dollar, terwijl Brent 1,6 procent verloor naar 48,74 dollar.