28 september 2015 - De Amerikaanse beurzen hebben maandag de nieuwe handelsweek afgetrapt met stevige verliezen.
De S&P 500 index daalde 2,6 procent naar 1.881,78 punten, de Dow Jones index verloor 1,9 procent op 16.001,89 punten en de Nasdaq kelderde 3,0 procent op 4.543,97 punten.
Volgens analisten van KBC werden de aandelenmarkten in navolging van Europa omlaag getrokken onder leiding van de autosector en de grondstoffengerelateerde fondsen. "Grondstoffen kennen niet hun beste periode de afgelopen tijd", stelden de marktvorsers.
Zo beleefde olie een slechte dag. Een november-future op een vat West Texas Intermediate daalde 2,7 procent naar 44,47 dollar en een vat Brent werd 2,6 procent duurder op 47,35 dollar.
Voorbeurs bleek dat Amerikanen in augustus hun uitgaven met 0,4 procent zagen stijgen, maar dat hun inkomens met 0,3 procent aandikten. Dit betekende dat er afgelopen maand iets minder werd gespaard.
Verder bleek dat de aanstaande woningverkopen in de Verenigde Staten in augustus daalden. De verkoopindex daalde van juli op augustus met 1,4 procentpunt naar een stand van 109,4. Op jaarbasis was er afgelopen maand evenwel sprake van een stijging van 6,1 procent.
President William Dudley van de New York Federal Reserve liet in een interview met zakenkrant The Wall Street Journal weten voor dit jaar "waarschijnlijk" een eerste renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank te voorzien. Volgens de centraal bankier groeit de Amerikaanse economie nog altijd in een "gezond tempo", ondanks de mondiale groeivertraging. De inflatie zal daarbij volgens Dudley op korte termijn aantrekken. Afgelopen vrijdag bleek uit nieuwe ramingen dat de economische groei in de Verenigde Staten in het tweede kwartaal 3,9 procent bedroeg na een stijging van 0,6 procent in het eerste kwartaal. In een eerste raming werd voor het tweede kwartaal nog op een groei van 2,3 procent gerekend en de tweede raming wees op een groei van 3,7 procent.
Medio september handhaafde de Federal Reserve de rente op het historisch lage tarief van 0 tot 0,25 procent en herhaalde bovendien dat het gerechtvaardigd is om de rente te verhogen als de arbeidsmarkt nog iets verder verbetert en er een redelijke mate van zekerheid is dat de inflatie op termijn weer stijgt naar de gewenste twee procent.
De euro/dollar noteerde maandagavond op 1,1232. Bij het sluiten van de Europese beurzen bewoog het muntpaar nog op 1,1235 en vrijdag stond er een stand van 1,1204 op de borden bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen.