25 september 2015 - De Amerikaanse beurzen stevenen vrijdag af op een verdeeld slot van de handelsweek na gemengde macro-economische cijfers.
De S&P 500 index noteerde 0,2 procent lager op 1.927,61 punten. De Dow Jones index steeg 0,4 procent naar 16.272,74 punten en de Nasdaq gaf 1,2 procent prijs op 4.678,99 punten.
Volgens analisten van de Belgische bank KBC profiteerden de Amerikaanse aandelenbeurzen in de eerste uren van de handel van het Europese "momentum", waar de beurzen enkele procenten aandikten en daarmee enigszins herstel toonden na stevige verliezen op donderdag.
Het Europese herstel werd volgens Krist Plaizier van Fintessa Vermogensbeheer ingeleid door een toespraak van voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve. De centraal bankier waarschuwde dat de markt er wel degelijk rekening mee moet houden dat de centrale bank nog dit jaar de rente zal verhogen. Yellen zei dat de meeste centraal bankiers, inclusief zijzelf, verwacht dat de voorwaarden voor een renteverhoging nog dit jaar zullen worden gerealiseerd. Dit betekent dat de rente dit jaar voor het eerste zal worden verhoogd, gevolgd door een "geleidelijk tempo van verkrappen". De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank benadrukte evenwel ook dat als de economische ontwikkelingen voor verrassingen zorgen, dit het monetaire beleid van de Fed zal beïnvloeden.
Marktanalist Philip Marey van Rabobank sprak van "een weinig verrassende bevestiging" dat de Fed nog dit jaar de trekker overhaalt voor een eerste renteverhoging. Yellen trachtte met haar speech volgens Marey de "twijfels in de markt" over een eerste renteverhoging weg te nemen. Hoofdeconoom Bert Colijn van ING meende evenwel dat "het gejojo op de markten omtrent de Amerikaanse rentebeslissing nog wel even aan kan houden, want mocht de malaise in China aanhouden, dan behoort een eerste renteverhoging in 2016 ook zeker tot de mogelijkheden".
Positief nieuws kwam naar buiten met cijfers over de economische groei in de Verenigde Staten. In het tweede kwartaal van dit jaar groeide de Amerikaanse economie met 3,9 procent na een stijging van 0,6 procent in het eerste kwartaal. In een eerste raming werd voor het tweede kwartaal nog op een groei van 2,3 procent gerekend en de tweede raming wees op een groei van 3,7 procent.
De bedrijvigheid in de Amerikaanse dienstensector groeide in september in een lager tempo dan in de maand augustus. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector kwam uit op 55,6 tegenover een indexstand van 56,1 in augustus. Verder liep het vertrouwen onder Amerikaanse consumenten in de economie terug, zo bleek uit cijfers van Thomson Reuters en de Universiteit van Michigan. De vertrouwensindex daalde van 91,9 in augustus naar 87,2 in september. Een voorlopige raming eerder deze maand wees nog op een indexcijfer van 85,7.
De euro/dollar noteerde vrijdagavond op 1,1201. Bij het sluiten van de Europese beurzen bewoog het muntpaar nog op 1,1196 en donderdag stond er een stand van 1,12222 op de borden bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen.
Olie beleefde een goede dag. Een november-future op een vat West Texas Intermediate steeg 1,5 procent naar 45,57 dollar en een vat Brent werd 0,7 procent duurder op 48,52 dollar.