2 september 2015 - De AEX is woensdag na een beweeglijke handelssessie vrijwel vlak gesloten op 433,56 punten, terwijl de AMX 0,5 procent lager sloot.
"Een verloren dagje," vatte marktenspecialist Tom Simonts van KBC Bolero de dag samen. Volgens Simonts was er weinig handel en ontbrak het aan impulsen. "De markt trok zich wat op aan de Aziatische beurzen, die iets hoger koersten." Cijfers uit Duitsland lieten in de ogen van de marktvorser zien dat er geen onderliggende problemen zijn. De werkgelegenheid in Duitsland nam in juli toe met 0,4 procent. Daarentegen liet de omzet van de Duitse groothandel juist een lichte krimp in het tweede kwartaal zien.
Ietwat tegenvallende cijfers uit Amerika, waaronder een daling van de arbeidskosten, bleken volgens Simonts van weinig effect op de Europese beurzen. "Daar keek de markt doorheen vandaag," zo stelde de marktenspecialist. De Amerikaanse economie laat volgens de marktenspecialist van KBC Bolero evengoed nog een groeiende trend zien. "De markt wacht vooral op het rentebesluit van de Federal Reserve."
Volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank zal de Fed deze maand nog een pas op de plaats maken en pas in december de trekker overhalen voor een eerste renteverhoging. De daling van de arbeidskosten zal de Amerikaanse centrale bank terughoudend maken, zo verwacht Marey. Net als de grondstoffenprijzen pakt het uitblijven van een loonstijging negatief uit voor de inflatie.
"De Fed maakt op basis van de werkgelegenheid en inflatie een keuze de rente te verhogen. De werkgelegenheid lijkt per saldo, ondanks het ietwat tegenvallende APD-cijfer, redelijk, maar de inflatie blijft een moeilijk punt," aldus de marktanalist. Volgens het ADP kwamen er afgelopen maand 190.000 banen bij.
Simonts stelde daarentegen juist dat de grondstofprijzen en arbeidskosten slechts "kleine parameters" zijn en nauwelijks van invloed zullen zijn op het rentebesluit van de Fed.
Na de stevige daling dinsdag van zo’n 9 procent voor de olieprijs, werd het zwarte goud ook vandaag weer goedkoper. Een oktober-future op een vat West Texas Intermediate daalde met 3,2 procent tot 43,94 dollar en een vat Brent werd circa 2,0 procent goedkoper op 48,63 dollar. Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers meent evenwel dat het dieptepunt in de olieprijs inmiddels wel is bereikt.
De euro/dollar werd verhandeld op 1,1240. Dat is lager dan de 1,1303 bij het sluiten van Wall Street op dinsdag.