21 augustus 2015 - De Europese beurzen zijn opnieuw flink in het rood gesloten. De AEX leverde 3,6 procent in op 442,87 punten.
"Enorme turbulentie op de beurzen", zo verwoorde fondsmanager Corne van Zeijl de situatie vrijdag voor de camera van ABM Financial News. De fondsmanager meende dat dit met name het gevolg was van een lagere verwachting voor de economische groei, als gevolg van de ontwikkelingen in Azië, maar ook in opkomende landen als Brazilië en Turkije.
Deze lagere groeiverwachting is ook debet aan de steeds maar dalende olieprijs, aldus Van Zeijl. Een oktober-future op een vat West Texas Intermediate daalde 2,4 procent tot net geen 40 dollar en een vat Brent werd 2,7 procent goedkoper op 45,35 dollar.
Technisch analist Andre Brouwers van Het Beleggingsinstituut sprak van "paniek in de markt". De analist houdt desalniettemin rekening met een herstel volgende week, waarna de kans echter groot is dat de AEX eerst terugvalt naar de 430 punten, alvorens een serieuze poging kan worden ondernomen voor een herstel.
Brouwers wees op de de Dow Jones en de S&P500, die inmiddels beide door een belangrijk steunniveau zijn. "Het sentiment is kapot", constateerde de technisch analist, die niet ziet hoe dit op korte termijn kan worden gerepareerd.
Van Zeijl meende dat de problemen die de belegger op dit moment parten spelen, ook weer zullen verdwijnen. "Angst is nooit een goede raadgever", zo stelde de fondsmanager.
Voor "kopersogen" is het volgens Van Zeijl evenwel nog te vroeg. "Augustus en september zijn meestal slechte maanden". Beter is het dan ook in de ogen van de beurskenner om ook komende maanden nog even een pas op de plaats te maken.
Meevallend was vandaag de groei van de Duitse industrie, de kurk van Europa, aldus Van Zeijl. Hierdoor steeg de inkoopmanagersindex voor de eurozone licht naar 54,1.
Volgens econoom Rob Dobson van Markit betekenen dit cijfer dat de eurozone nog altijd een van de beste periodes van economische groei en aanwas van banen kent in de afgelopen vier jaar tijd. Dobson meent dat de economie dit kwartaal vooralsnog afstevent op een groei van bijna 0,4 procent, tegenover 0,3 procent in het tweede kwartaal. Vooral Duitsland, maar ook enkele kleinere landen, droegen volgens de econoom hier in augustus aan bij. De verdere verslechtering op de Franse arbeidsmarkt kwalificeerde Dobson evenwel als "teleurstellend".
De euro/dollar steeg ruim een procent naar 1,1351.