19 augustus 2015 - De Amsterdamse beurzen zijn woensdag op een stevig verlies gesloten dankzij grote zorgen onder beleggers over de wereldeconomie.
De AEX sloot 2,0 procent lager op 469,24 punten, terwijl de AMX een verlies van 1,5 procent liet optekenen. Ook de omringende beurzen leden verliezen van circa twee procent.
Na een "slecht" begin van de handelsdag, veerden de markten volgens Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer tussentijds op na het imstemmen van het Duitse parlement met het derde steunpakket voor Griekenland. Met het openen van de Amerikaanse beurzen zakte het Damrak volgens de vermogensbeheerder evenwel "steeds verder weg".
Volgens Nijkamp had het "slechte" sentiment en de "serieuze fundamentele zorgen" grotendeels te maken met China, terwijl beleggers volgens de vermogensbeheerder beseffen dat uitgezonderd de Verenigde Staten en Europa, de "rest van de wereld economisch gezien in een behoorlijk mindere situatie aan het terechtkomen is" en dat dit mogelijk invloed gaat hebben op de toekomstige bedrijfscijfers.
Ook een naderende renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank hangt nog altijd boven de markten, somde Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer op, toevoegend dat met een renteverhoging door de Federal Reserve de dollar aan kracht wint en de situatie in opkomende landen daarmee "nog verder verslechtert".
Later vandaag komen de notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve naar buiten. Daarbij zal de markt uitkijken of hieruit op te maken valt of de Fed geneigd is de rente in september te verhogen. Econoom Maritza Cabezas van ABN AMRO verwacht dat de Amerikaanse centrale bank in september voor het eerst de rente verhoogd, en vervolgens om de andere vergadering opnieuw verhoogt.
"Het trage tempo van deze verhogingen heeft te maken met verwachte opwaartse druk op de dollar, omdat de Fed ver voorligt op andere centrale banken", zo beargumenteerde Cabezas. ABN AMRO verwacht dat er eind 2015 pariteit is tussen de euro en de dollar.
Woensdag noteerde de euro/dollar 0,4 procent hoger op 1,1066. De olieprijzen stonden stevig onder druk. De prijs voor een oktober-future op een vat West Texas Intermediate daalde 4,4 procent naar 41,24 dollar en een vat Brent werd 3,8 procent goedkoper op 46,94 dollar.