8 juli 2015 - Wall Street is flink lager gesloten. Na een urenlange storing bij beursbedrijf NYSE eindigde de Dow Jones index 1,5 procent lager op 17.515,42 punten, de breder samengestelde S&P500 index leverde 1,7 procent in op 2.046,69 punten en techbeurs Nasdaq verloor 1,8 procent op 4.909,76 punten.
Belangrijkste aandachtspunt in Amerika waren vandaag de notulen van de Federal Reserve. Daaruit bleek dat slechts één centraal bankier van voldoende aanleiding zag voor een renteverhoging in juni, terwijl de andere bankiers aangaven eerst meer bewijs te willen zien dat de economie en de arbeidsmarkt voldoende progressie boeken om de inflatie aan te jagen alvorens de rente wordt verhoogd.
Verder nam het consumentenkrediet in mei minder sterk toe dan in de voorgaande maand en stegen de olievoorraden afgelopen week in Amerika. Een augustus-future op een vat West Texas Intermediate werd circa een procent goedkoper, terwijl die voor Brent olie juist met bijna een procent steeg.
Nabeurs trapt Alcoa traditiegetrouw het cijferseizoen af. In de reguliere handel verloor het fonds maar liefst meer dan 5 procent aan beurswaarde.
Buiten Amerika waren het Griekenland en China die de aandacht trokken. In Europa leek er vandaag weer enig geloof in een goede afloop. Daarvoor wees econoom Teunis Brosens van ING op een deels uitgelekt voorstel van Athene. Niet alleen zouden de Grieken bereid zijn per direct hervormingen door te voeren in het belasting- en het pensioensysteem, ook lijkt het noodlijdende land niet langer op voorhand een schuldherstructurering te eisen.
Portefeuillemanager Christopher Ho van Mint Tower Capital stelde dat een Grexit "nog nooit zo dichtbij was". De euro/dollar werd woensdagavond verhandeld op 1,1069.
De Chinese beurzen gingen vandaag opnieuw fors onderuit. Volgens marktanalisten van Rabobank nam Shanghai tevergeefs maatregelen om het leeglopen van de aandelenmarkten te stoppen. "Sterker nog, de maatregelen lijken juist voor nieuwe paniek te zorgen." Zo is volgens de bank de handel in aandelen van ongeveer 26 procent van de Chinese bedrijven al stopgezet. Ondanks de maatregelen loopt de bubbel vandaag weer verder leeg, met verliezen op sommige beurzen van meer dan zes procent.