5 december 2012 - Het Damrak staat vandaag in kalme handel stabiel op winst voorafgaand aan een rits Amerikaanse macrocijfers. Ook vandaag hikt de AEX weer aan tegen de zware technische weerstand, waarbij met name zwaargewicht Philips zorgt voor tegenwind.
“Technisch gezien zit het gewoon op slot,” zegt handelaar Peter Jurgens, wijzend op de weerstand in de zone 338-340 punten. “De volumes zijn te laag om er door heen te gaan,” vervolgt Jurgens.
In de loop van de middaghandel stijgt de AEX 0,3 procent naar 338,46 punten, onder de intraday high van 339,38 punten. Het Damrak opende positiever nadat beleggers een statement van het Chinese Politbureau opvatten dat het stimulerende monetaire en fiscale beleid intact zal blijven. Ook zei een denktank van de Chinese overheid dat de economische groei kan aantrekken naar 8,2 procent in 2013.
In economisch nieuws in Europa bleek vanochtend dat de economische krimp in de eurozone mogelijk aan kracht verliest. Vorige maand steeg de inkoopmanagersindex tegen de verwachting in naar 46,5, wat nog wel onder het break even niveau van 50 is waarbij sprake is van noch groei, noch krimp.
“Er zijn tekenen dat de recessie het dieptepunt heeft bereikt, gezien het tempo van de krimp. Het is geruststellend om te zien dat de PMI [inkoopmanagersindex] voor de eurozone hoger bleek dan de eerdere voorlopige schatting, ” concludeerde hoofdeconoom Chris Williamson van Markit naar aanleiding van het rapport.
Andere Europese beurzen als Milaan (+0,4%), Madrid (+0,1%) en Frankfurt (+0,3%) zitten ook op slot. De euro/dollar verzwakt en het valutapaar zakt van 1,313 naar 1,308. Op de obligatiemarkt staat de Spaanse rente wat hoger na het herstel van de afgelopen tijd. De Duitse 10-jaars rente daalt met 3 basispunten naar 1,37 procent.
Vanmiddag komen uit de Verenigde Staten een aantal belangrijke macrocijfers, waaronder de ISM inkoopmanagersindex voor de dienstensector. Economen verwachten dat de index daalde maar nog wel zal wijzen op groei.
Aandachtspunt blijft ook weer de fiscal cliff, de 600 miljard dollar aan automatische bezuinigingen voor 2013 waar beleggers zich al een maand lang zorgen overmaken.
Democraten en Republikeinen proberen de bezuinigingen nog voor de jaarwisseling terug te draaien en in plaats daarvan een akkoord te sluiten om het begrotingstekort op middellange termijn te verlagen. Verder dan politieke manoeuvres zijn de partijen nog niet gekomen en een compromis lijkt nog niet in zicht. Veel beleggers lijken er toch van uit te gaan dat er dit jaar nog een oplossing gevonden wordt, wat steun geeft aan de markt.