26 november 2012 - Europa moet de norm om het begrotingstekort te verlagen naar tenminste 3 procent van het BBP laten schieten vanwege de economische crisis. Dat heeft Coen Teulings, de directeur van het Centraal Planbureau, gezegd op zondag in een interview met het tv-programma Buitenhof.
Teulings zei dat Europa in een “heel bijzondere situatie verkeerd” met een “heel ernstige recessie.” Daarom moet de Europese Commissie juist met een plan komen om de economie te stimuleren, aldus de CPB-directeur.
Teulings uitspraken zijn opmerkelijk omdat het kabinet Rutte II zich juist heeft gecommitteerd aan bezuinigingen. Volgend jaar wil premier Mark Rutte het begrotingstekort verlagen naar 2,7 procent van het BBP middels 16 miljard euro aan extra bezuinigingen.
In net najaar schreef het Internationaal Monetair Fonds in een rapport dat de negatieve economische gevolgen van bezuinigen op de economie waarschijnlijk zijn onderschat. Volgens IMF-hoofdeconoom Olivier Blanchard bedragen de multipliers sinds 2009 niet 0,5 maar tussen 0,9 en 1,7 vanwege de sterke onderbezetting van de economie, de uiterst lage rente rentestanden en het simultane bezuinigen in veel landen. Een multiplier van 1,7 zou betekenen dat als de overheid 1 miljard euro bezuinigt, de economie met 1,7 miljard euro krimpt.
De Europese Commissie, die bezuinigingen voorschrijft in crisislanden als Griekenland en Spanje en moet waken over de 3 procent norm, heeft de bevindingen van het IMF bestreden.
Niet alleen het IMF, maar ook de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling heeft noordelijke eurolanden met een nationaal spaaroverschot, zoals Nederland en Duitsland, opgeroepen de economie te stimuleren.