zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Zo creëert u nabijheid op gepaste afstand

Door: Frank van Marwijk
 
De maatregelen die we moeten nemen vanwege het coronavirus, dragen weinig bij aan het tot stand brengen van een positieve relatie met de mensen met wie we in contact treden. We weten dat we anderhalve meter afstand moeten houden en dat we andere mensen zeker niet moeten aanraken. Op dit moment benaderen we anderen feitelijk alsof ze (potentieel) ziek en besmettelijk zijn en een gevaar voor onze gezondheid vormen. Rationeel begrijpen we goed waarom we dit doen maar op het emotionele vlak ontstaat er een mismatch. Vooral vreemden voelen als onaantrekkelijk aan.

Anderen zijn vies!
Inmiddels raken we een beetje gewend aan de gewenste afstand van anderhalve meter. Het is zelfs zo wanneer we in een eerder opgenomen tv-programma veel mensen bij elkaar zien staan, dat dat een soort gevoel van ongemak geeft. Ook de beelden uit Nieuw-Zeeland waarbij mensen gezellig bij elkaar staan, geeft ons een gevoel alsof er iets niet klopt. Fysieke nabijheid roept op dit moment eerder een gevoel van afkeer op. Om deze reden gaan veel mensen nog niet graag met het openbaar vervoer. Wekenlang hebben we onze hersenen geprogrammeerd met het idee dat het houden van anderhalve meter afstand onze gezondheid beschermt. Nu opeens passeren mensen elkaar op korte afstand. Het moeten dragen van een mondkapje maakt dat er niet beter op. Het voelt benauwd aan en het zien ervan bij anderen, bevestigt een gevoel van potentieel gevaar: anderen zijn vies!
 

Gratis toegang

Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

GRATIS REGISTREREN
 
Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

E-mailadres:
Uw persoonlijke wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?
 
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10