zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Waarom simpele oplossingen niet altijd de beste zijn

Door: Frank van Marwijk
 
Als manager bent u verantwoordelijk voor het oplossen van complexe vraagstukken. U dient daarvoor vaak lastige keuzes te maken waarbij u rekening moet houden met tal van beïnvloedende factoren. U hebt te maken met aspecten als economische situatie, concurrentie, vraag en aanbod, marktwerking, logistiek, ziekteverzuim, personeelsverloop, teammotivatie, sfeer en samenwerking. Om er maar een paar te noemen. Ook geluk speelt mee. Als de resultaten niet uitpakken zoals verwacht is er niet altijd een vinger te leggen op wat daarvan precies de oorzaak is. Toch wordt u als manager daar het eerst op aangesproken. U bent verantwoordelijk voor de gemaakte keuzes, dus u zult verantwoording moeten afleggen als het verkeerd gaat. Gaat het fout? U krijgt de schuld!

In deze BBC-clip worden twee voetballers opgevoerd, die een penalty nemen. Stel dat zij  de laatste drie wedstrijd bepalende penalties moeten nemen. Voetballer A weet hem tactisch en technisch briljant richting de linker hoek te schieten, maar de keeper houdt de bal toch tegen. Voetballer B strompelt en schiet de bal met een slakkegangetje richting de keeper die hem door een onhandigheid toch niet weet tegen te houden. Doelpunt! Wie mag de derde penalty nemen? Een gecompliceerd probleem. De tactisch en technisch briljante voetballer die miste of de onhandige voetballer die toevallig scoort? Welke beslissing de coach ook neemt: de enige juiste is de beslissing die de voetbalploeg aan de overwinning helpt.
 

Gratis toegang

Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

GRATIS REGISTREREN
 
Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

E-mailadres:
Uw persoonlijke wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?
 
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10