zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Klaar is klaar; of toch maar beter uitstellen?

Door: Frank van Marwijk
 
Is het uw gewoonte om belangrijke zaken vroegtijdig af te handelen of stelt u die liever uit tot het laatste moment? In onze Westerse maatschappij is de focus gericht op snelle aanpak en afronding van werkzaamheden. We hebben geleerd dat uitstel tot het laatste moment averechts werkt. Uitstel verhoogt de psychische druk en dat kan ten koste gaan van de kwaliteit. Het idee daarbij is dat je op het laatste moment een en ander afraffelt vanwege tijdsdruk, waarbij je er geen gedegen aandacht aan kunt geven. Uitstel kan ook leiden tot afstel. Er komen bijvoorbeeld andere dingen tussendoor, waardoor je er niet meer aan toekomt, of de taak verliest gevoelsmatig aan belang waarna het enthousiasme uitdooft. Wat eerst zo belangrijk leek, wordt dan nooit meer gedaan. Dat is jammer. Er snel aan beginnen; het kan maar klaar zijn, is dus het devies. Maar het is de vraag of zo vroeg mogelijk beginnen wel altijd de juiste keus is. Ook laat beginnen en rustig aandoen heeft voordelen.

Weg met die stressvolle deadlines!
Veel mensen schuwen uitstel. Zeker als er een ingewikkelde en tijdrovende taak op hun pad komt hebben ze het idee dat ze het maar het beste zo snel mogelijk kunnen aanpakken. Het liefst zetten ze er meteen de vaart in. Klaar is klaar en als de taak volbracht is, kun je je weer ontspannen richten op iets anders. Een project dat is voltooid veroorzaakt niet langer de druk van deadlines. Deze neiging om meteen te beginnen zodra de taken en projecten zich voordoen, is het tegenovergestelde van uitstelgedrag (in het Engels procrastination) en wordt door wetenschappers daarom gekscherend pre-crastination genoemd. Deze pre-crastination kan bijzondere vormen aannemen, blijkt uit onderzoek.
 

Gratis toegang

Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

GRATIS REGISTREREN
 
Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

E-mailadres:
Uw persoonlijke wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?
 
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10