zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Kleedt u zich zoals u wilt?

Door: Frank van Marwijk
 
Het is een warme zomerse dag en u besluit vandaag eens in uw nieuwe bermuda naar uw werk te gaan. Als vrouw komt u daar waarschijnlijk nog wel mee weg, maar als man zult u de nodige scheve blikken kunnen verwachten als u plotseling in uw korte broek ten tonele verschijnt. Misschien krijgt u een spottende opmerking van uw collega over uw harige benen, maar er zit meer achter. De nieuwe mode mag misschien voorschrijven dat een kostuum met bermuda, inclusief colbert en das, voldoende afkleedt. Maar met uw kledingkeuze overschrijdt u toch een gangbare norm in het zakelijk bedrijfsleven. Nederland is er nog niet klaar voor; we zijn het gewoonweg nog niet gewend.

Werken in een korte broek?
Overigens zou daar wel eens verandering in kunnen komen. In de Verenigde Staten is het al geen probleem meer om ermee op het werk te komen en verschillende Nederlandse topmodezaken hebben het kostuum met een korte broek (zie voorbeeld) in het assortiment opgenomen. Dit doet ons meteen terugdenken aan de strijd die de postbodes moesten leveren om een korte broek te mogen dragen. Na lang soebatten en een rechterlijke uitspraak in 2002 is de bermuda voor mannelijke postbezorgers geen taboe meer. Het argument van TNT dat blote benen 'niet representatief' zijn, werd daarmee van tafel geveegd. Langzaamaan ontstaan er steeds meer variaties waarbij het kostuum van de postbezorger wordt gecombineerd met eigen kledingstukken. Steeds vaker zie je dat de post gewoon in een spijkerbroek met T-shirt wordt bezorgd. In het bedrijfsleven is die vrijheid er nog niet. De kledingkeuze wordt voor een groot deel bepaald door de (overigens per bedrijfscultuur verschillende) normen voor mannen en vrouwen.
 

Gratis toegang

Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

GRATIS REGISTREREN
 
Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

E-mailadres:
Uw persoonlijke wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?
 
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10