zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Een les over het geheugen die u nooit zult vergeten

Door: Frank van Marwijk
 
Ons geheugen lijkt vaak een eigen leven te leiden. Sommige informatie die u wilt onthouden is er maar lastig in te stampen en/of op het juiste moment weer op te roepen. Andere kennis die niet altijd even nuttig of zelfs hinderlijk is, draagt u ongewild langdurig met u mee. Het geheugen is ook niet altijd even betrouwbaar. De gegevens uit uw geheugen zijn zelden precies. Uw herinneringen worden aaneengeregen door associaties die uw hersenen maken. Uw gedachtespinsels worden ook gekleurd door uw eigen interpretatie. En deze is niet constant. Dezelfde gebeurtenis kunt u steeds anders herinneren vanwege uw gemoedstoestand op verschillende momenten. Wilt u meer controle over wat u zich herinnert? Dan leer ik u nu een les over het geheugen die u nooit meer zult vergeten.


Herexamen
Als u op dit moment gevraagd zou worden opnieuw examen te doen voor uw managementopleiding, hoe groot schat u de kans dan in dat u zult slagen? Naar alle waarschijnlijkheid zult u veel van wat u destijds geleerd hebt – en wat toen zo belangrijk leek – zijn vergeten. Waarom? Vooral omdat u veel van de kennis die u toen hebt opgedaan in de beroepspraktijk helemaal niet meer nodig bleek te hebben. Uw brein categoriseerde de informatie waar nooit meer naar gevraagd werd als onbelangrijk en de kennis vervaagde. Er werd plaats gemaakt voor andere kennis en u ontwikkelde praktische vaardigheden waar in uw opleiding mogelijk helemaal geen aandacht aan werd besteed. De nieuwe kennis die u hebt opgedaan blijft beter plakken omdat het daarbij gaat om informatie die u dagelijks gebruikt. Het is belangrijke informatie voor uw werk en u wordt er regelmatig aan herinnerd.
 

Gratis toegang

Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

GRATIS REGISTREREN
 
Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

E-mailadres:
Uw persoonlijke wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?
 
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10