zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Het effect van uw emoties op lange termijn

Door: Frank van Marwijk
 
'Doe eens normaal man!’. ‘Doe eens normaal man? Doe lekker zelf normaal!’. Zo klonk het donderdag in de Tweede Kamer. Nederland reageerde verbijsterd op de emotioneel geladen volkstaal tussen gedoogpartner Geert Wilders en premier Rutte. Deze emotionele tweestrijd zal niet snel worden vergeten. Ook werkt het effect dat de geuite emoties teweeg bracht nog lang door. Rutte en Wilders schrijven hun uitlatingen zelf niet toe aan impulsieve emoties van het moment. Het ging hen vooral om de inhoud. Toch kan het zijn dat door dit speciale (emotionele) accent ook de inhoud van het debat zwaarder voor hen blijft meewegen. De emotie van het moment heeft het voorval belangrijker gemaakt. Ook zij zullen het zich levendig blijven herinneren. En dat kan hun toekomstige samenwerking beïnvloeden.


Invloed op uw beslissingen
In mijn vorige artikel beschreef ik wat het effect van uw emoties op uw beslissingen kan zijn. De meeste beslissingen blijken te worden genomen op emotionele gronden. Zelfs als u van mening bent dat u een doordacht besluit neemt, na rationele overwegingen, blijkt er toch vaak een emotionele component de bepalende doorslag te geven. Emoties hebben echter niet altijd deze invloed op besluiten. De meeste emoties zijn vluchtig en die hebben geen direct effect op wat u daarna doet. Zo kunt u zich er aan ergeren in de file te staan of juist blij zijn als u een cadeautje krijgt. U wordt geraakt, maar verder heeft dat niet veel consequenties. Zelfs als u een alledaags meningsverschil hebt waarbij uw gesprekspartner: Doe eens even normaal man! zou roepen, kan het gaan om een onschuldige uiting van emotie die geen effect heeft op uw verdere relatie. De emotie ebt weg en u gaat weer verder met de orde van de dag – als u tenminste niet door een complete volksstam herinnerd blijft worden aan het incident.
 

Gratis toegang

Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

GRATIS REGISTREREN
 
Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

E-mailadres:
Uw persoonlijke wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?
 
 
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10