zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Een nieuwe kijk op een gezonde levensstijl

Door: Frank van Marwijk
 
Fitte werknemers zijn gezonder, verzuimen minder en zijn productiever. Een ongezonde levensstijl van de werknemers kan een bedrijf veel geld kosten. Steeds vaker ontwikkelen werkgevers daarom initiatieven die de gezondheid van hun personeel bevorderen. Om ervoor te zorgen dat uw personeel gezond blijft, kunt u allereerst zorgen voor goede werkplekken en werkomstandigheden. U kunt een gezondere levensstijl stimuleren door gezond eten in de kantine aan te bieden. U kunt medewerkers de mogelijkheid geven om aan sportactiviteiten deel te nemen via het werk. Ook kunt u bedrijfsuitjes met een sportief karakter organiseren.


Aanspreken op vitaliteit
De vraag is of het daarbij ophoudt. Het wordt in deze tijd niet meer zo raar gevonden als een manager een werknemer persoonlijk aanspreekt op diens gebrekkige lichamelijke vitaliteit en hem adviseert meer te sporten of anders te eten. De manager begeeft zich daarmee nagenoeg op het terrein van de huisarts of krijgt het karakter van een bevoogdende ouder. De grens tussen zakelijke en privé-bemoeizucht van de manager wordt daarmee flinterdun. Natuurlijk maakt het daarbij nogal verschil hoe de manager het brengt. Als de manager een medewerker aanspreekt op zijn leefgewoonten tijdens een functioneringsgesprek, krijgt dat een andere lading dan wanneer hij die persoon in de gang tegenkomt en met een grote smile zegt: ‘Je krijgt trouwens een aardig buikje Jaap! Wordt het niet eens tijd voor de sportschool?’. Met de laatste benadering geeft u de medewerker op een speelse manier dezelfde boodschap: er mogen wel een paar pondjes af!. Of u dat op die manier zomaar kunt doen hangt uiteraard sterk af van de al of niet formele verhouding en de relatie die u met de medewerker hebt.
 

Gratis toegang

Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

GRATIS REGISTREREN
 
Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

E-mailadres:
Uw persoonlijke wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?
 
 
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10