zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Een derde persoon bij het functioneringsgesprek, is dat een goed idee?

Door: Asha Kalijan
 
Vraag
"Ik ben leidinggevende in de gezondheidszorg. Vorige jaar heb ik een functioneringsgesprek gevoerd met een medewerker. Hij was het toen op twee punten niet eens met mijn bevindingen. Nu is het een jaar later en moet er opnieuw een functioneringsgesprek plaatsvinden. De medewerker heeft echter aangegeven niet met mij in gesprek te willen gaan. Ik heb hem erop gewezen dadt het gesprek verplicht is. Nu staat hij er op dat hij een collega mag meenemen. Is dat een goed idee?"

Antwoord van Asha Kaijan
Dat een medewerker het niet eens is met punten uit een functioneringsgesprek kan natuurlijk altijd. Ik neem aan dat hij akkoord was met het feit dat de verschillende meningen (ook zijn mening) duidelijk vastgelegd zijn.
Procedure van een functioneringsgesprek
Het functioneringsgesprek is in jullie geval ook het beoordelingsgesprek. De uitkomst van zo’n gesprek heeft consequenties op de beloning en ontwikkeling van de medewerker. Als de medewerker het ergens niet eens mee is, dan is de beoordeling cq uitkomst in zijn ogen altijd onredelijk. Het is raadzaam de meningen naast elkaar te leggen en daar ook oplossingsrichtingen en meetpunten voor te bedenken. Ik raad in dergelijke gevallen aan om na een half jaar opnieuw een gesprek te voeren, om te zien of zaken duidelijker zijn en of je kunt bijsturen als de medewerker in jouw ogen nog steeds minder goed functioneert op die punten. Ik ben dan ook een voorstander van een jaarlijkse beoordelinggesprek en een halfjaarlijkse functioneringsgesprek waarin je tussentijds kunt bijsturen, signalen kunt oppakken, afspraken kunt maken etcetera. Ook bij tussentijdse problemen komt het voor dat leidinggevenden en/of medewerkers een (extra) functioneringsgesprek aanvragen. 
En ja, het liefst met een derde erbij. Ik zal straks uitleggen waarom.
 

Gratis toegang

Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

GRATIS REGISTREREN
 
Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

E-mailadres:
Uw persoonlijke wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?
 
 
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10