zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Zeven overtuigingszonden

Door: Michel Hoetmer
 
Heeft u zich ook wel eens afgevraagd waarom het zo lastig is om anderen van uw standpunt te overtuigen? U heeft een plannetje bedacht met een volstrekt logische onderbouwing, maar helaas gooit de ander zijn kont tegen de krib. Het is net een koppige ezel. Wat zijn de oorzaken? En hoe overtuigt u anderen wel soepel van uw gelijk? Zeven overtuigingszonden op een rij plus de bijbehorende remedies.

1. Veronderstellen dat de ander het wel met u eens is
Een van de grootste fouten die mensen maken is dat ze er stilzwijgend van uitgaan dat de ander het wel met ze eens is. Het komt niet in ze op dat iemand er anders over denkt. Dit is logisch verklaarbaar. Mensen hebben een idee. Ze hebben het allemaal goed uitgedokterd. Het geeft ze een flinke ‘denkvoorsprong’. Helaas is de ander nog niet zover. Erger nog, soms heeft de ander helemaal niet het gevoel dat er iets ‘kapot’ is. Ze redeneren "waarom zou ik iets repareren wat het nog prima doet?"

Remedie
Identificeer eerst samen met degene die u van uw standpunt wilt overtuigen het probleem. Laat hem vooral ook zelf ontdekken dat er een probleem is. Overigens eindigt de ontdekkingsreis hiermee niet. Laat hem ook zelf bedenken dat verdergaan op dezelfde wijze vervelende consequenties heeft.

2. Teveel praten
De natuurlijke manier van overtuigen is: op iemand anders inpraten. En als hij niet toegeeft: met extra nadruk op hem inpraten. En als hij dan nog niet toegeeft: nog sterker aandringen en laten merken dat je hem een beetje dom vindt. Dit is over het algemeen een doodlopende weg. De ander zet zijn hakken stevig in het zand en weet van geen wijken. Waarom is praten eigenlijk zo’n populaire strategie? Simpel, omdat wij het allemaal al zelf hebben uitgedacht. Praten doen wij vaak op de automatische piloot. Het kost weinig energie. Slimme vragen stellen en geconcentreerd luisteren, kost bijzonder veel energie. Wat op het eerste gezicht de weg van de minste weerstand lijkt, blijkt in de praktijk het tegenovergestelde.
 

Gratis toegang

Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

GRATIS REGISTREREN
 
Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

E-mailadres:
Uw persoonlijke wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?
 
 
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10