zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Hoe moet ik grenzen stellen?

Door: Asha Kalijan
 
Vraag
"Ik ben van nature iemand die humor gebruikt en ik leef me gemakkelijk in in mijn medewerkers. Waar ik wel tegenaan loop is dat ik het lastig vind om streng te zijn en duidelijk grenzen aan te geven. Ik vraag me nog te vaak af: waarom zouden mensen dat pikken van mij? Dit heeft er ook mee te maken dat ik jonger ben dan de meeste mensen met wie ik werk, maar toch de leidinggevende ben. Wat adviseer je?"

Antwoord
De balans vinden in het gebruik van humor en duidelijkheid in het aansturen van mensen is niet altijd gemakkelijk. Omdat bij jou onzekerheid meespeelt in het leidinggeven, kan het zijn dat je door het gebruik van humor je positie juist verzwakt in plaats van versterkt. Vooral omdat je niet duidelijk de grenzen aangeeften twijfelt aan jezelf.

Humorals ijsbreker
Humor is fantastisch om het ijs te breken, mensen zich op hun gemak te laten voelen en bijvoorbeeld op een prettige manier kritiek te uiten. Professionals als cabaretiers hebben als kernkwaliteit 'humor'. Zij gebruiken die kwaliteit om een boodschap over te brengen of om iets in beweging te brengen. Maar dat is hun doel niet. Zij willen het mensen naar de zin maken en de draak steken met (vastgeroeste) ideeën en patronen. Hun doel is 'humor' gebruiken en humor aanspreken. In jouw werk zou ik humor als ijsbreker gebruiker, niet als doel op zich, ook niet omdat je dat zo gemakkelijk afgaat. Bezie humor in de context van je functie. 

Jouw doel
Denk aan jouw doel. Dat is leidinggeven aan een groep mensen, zorgen dat zij hun werk goed doen en resultaat opleveren waarbij jij voor de randvoorwaarden zorgt. En dat omvat dus veel meer dan ervoor zorgen dat zij het naar hun zin hebben of je totaal inleven in hen om wellicht aardig gevonden te worden of geaccepteerd te worden. Het is heel menselijk en ook belangrijk dat je dat doet, maar alles in de juiste balans. Nu kan het zijn dat de medewerkers geen duidelijkheid hebben of geen uitdaging in het werk krijgen aangereikt door jou, omdat je niet 'streng' kunt zijn. Het risico isaanwezig dat ze zich in een dergelijke leidinggevende situatie minder optimaal ontwikkelen op de lange termijn.
 

Gratis toegang

Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

GRATIS REGISTREREN
 
Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

E-mailadres:
Uw persoonlijke wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?
 
 
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10