zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Mijn baas gaat met mijn ideeën aan de haal. Wat te doen?

Door: Asha Kalijan
 
Vraag
"Als projectmanager lever ik veel (uitgewerkte) ideeën aan voor mijn baas. Vervolgens strijkt hij echter vaak met de eer en krijgt daardoor ook vervolgprojecten aangeboden. Wat is de beste manier om gezien te worden als een (deskundige) samenwerkingspartner en ook om eigen projecten binnen te halen?"

Antwoord
Het ziet er naar uit dat je toe bent aan een volgende stap en niet meer accepteert dat iemand anders van jouw werk profiteert. Een gezonde instelling.

Om gezien te worden als een samenwerkingspartner en om zelf deelgenoot te zijn van nieuwe projecten is het van belang om te werken aan een zichtbaardere opstelling. Begin stap voor stap en geef je baas eerst de mogelijkheid om je als zichtbaar te ervaren.

Fairplay
Met fairplay kom je een heel eind bij de mensen die welwillend zijn en oog hebben voor talent. Om te beginnen is het belangrijk om na het uitwerken van je ideeën je naam te vermelden op het document dat je indient.Vervolgens kun je de volgende keer met je baas een gesprek aangaan, alvorens hem een volgend idee te overhandigen. Vertel hem je ambities en vertel dat je toe bent aan een volgende stap. Vertel welke rol je denkt te kunnen vervullen in bijvoorbeeld het presenteren van het idee en in een eventuele vervolgproject. Laat subtiel merken, vrouwen kunnen dat net zo goed als mannen, dat je graag een grotere rol zou willen spelen en dat je ook de credits wil voor jouw ideeën. Een stap verder
Als dat niet helpt dan kun je een stap verder gaan. Wordt directer. Zeg dat je het niet als prettig ervaart en jammer vindt dat jij niet kunt meewerken aan het nieuwe project naar aanleiding van de uitwerking van jouw idee en dat je een zichtbaardere rol wenst in het geheel. Een andere stap is om subtiel rond te vertellen dat jij een idee aan het uitwerken bent of uitgewerkt hebt. Laat gewoon merken dat jij de basis hebt gelegd, want die heb je ook. Zonder moedwillig je baas voor de voeten te lopen.

Nog een stap verder
Als hij je signalen negeert, je geen kansen biedt en je niet betrekt bij de uitvoering van een project, dan is hij duidelijk aan het pronken over jouw rug. Laat dat niet op je zitten. Bepaal je positie en kansen bij het uitwerken van ideeën. Je mag eer aan je werk behalen. Vertel aan de juiste mensen dat jij de basis hebt gelegd aan diverse projecten en graagonder eigen naam ideeën wil inleveren. Zoek ingangen om mogelijkheden te creëren om onder eigen titel projecten binnen te halen of daar meer bij betrokken te worden.

Asha Kalijan

Vraag het Asha
Heeft u een vraag voor Asha, stuur deze in. U ontvangt direct antwoord per email. Later wordt de vraag volledig anoniem en niet herleidbaar op de site geplaatst. Klik hier om uw vraag in te sturen.
 

Gratis toegang

Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

GRATIS REGISTREREN
 
Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

E-mailadres:
Uw persoonlijke wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?
 
 
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10