zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Wat te doen tegen weerstand van voormalige collega's?

Door: Asha Kalijan
 
Vraag
"Ik ben door studie en ervaring doorgegroeid tot teamleider van de afdeling waar ik inmiddels vier jaar werk als medewerker. Echter, er zijn een paar collega´s die er kennelijk problemen mee hebben dat een voormalig collega ineens leidinggevende is. Soms lijkt het erop alsof ze mij op de proef willen stellen. Ik vind het moeilijk om gepast op hun gedrag te reageren. Een bijzonder moeilijke medewerkster is zelfs naar de OR gestapt toen ik met haar hierover wilde praten. Wat te doen?"

Antwoord
Als leidinggevende wordt je vaak op de proef gesteld. Vooral in jouw specifieke geval.

Verandering van de orde van zaken
Veel mensen hebben moeite met veranderingen, vooral als ze er zelf onderdeel van zijn. Als de orde van zaken veranderen, zoals nu door jouw promotie en het vertrek van een wellicht vertrouwde leidinggevende, dan worden mensen soms onzeker over wat er verder gaat gebeuren. Sommigen staan ineens ook bewust stil bij hun eigen reilen en zeilen qua carrière en hebben daar vragen over, bijvoorbeeld waarom jij wel en zij niet of soortgelijke vragen. Daarnaast krijg jij, ooit een vertrouwde naaste collega,e en andere rol en ben je ineens niet meer één van hen, maar iemand die hen aanstuurt met zelfs wat voorkennis als voormalige, naaste collega die de vorige leidinggevende wellicht niet heeft gehad. Het is in principe allemaal niet persoonlijk bedoeld, maar je hebt wel met weerstand te maken. Daar kun je iets op ondernemen en op inspelen.

Begin bij het begin met het heft in eigen hand
Ik weet niet hoe je bent geïntroduceerd als nieuwe leidinggevende, maar het is wel belangrijk dat de introductie goed is gebeurd. Met informatie en een goede communicatie kun je alsnog zorgen dat de weerstand, onzekerheid en wellicht onduidelijkheid enigszins afneemt. Neem zelf het heft in eigen hand en bereid een goede introductie voor. Daarin is het belangrijk dat je benoemt wat er mogelijk speelt. Enkele punten die je kunt benoemen:
 

Gratis toegang

Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

GRATIS REGISTREREN
 
Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

E-mailadres:
Uw persoonlijke wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?
 
 
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10