zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Wat te doen aan een slecht functionerende directeur?

Door: Asha Kalijan
 
Vraag
"Sinds enige tijd werk ik als manager bij een jong bedrijf waarvab de oprichters de directie vormen. Zij dwingen stuk voor stuk respect af, op één persoon na. Deze is ondanks zijn leeftijd onervaren. Met hem valt moeilijk samen te werken. Hij neemt beslissingen, die hij dezelfde dag nog terugdraait of hij neemt helemaal geen beslissingen. Bij klanten maakt hij zichzelf belachelijk. Hem wordt door de andere directieleden echter de hand boven het hoofd gehouden. Kritiek leveren wordt niet gewaardeerd. Het vertrouwen in hem is erg laag. Hoe kan deze situatie op een nette manier worden aangekaart en opgelost?" (ingekort door de redactie)

Antwoord
Als de zaken er zo voorstaan zoals jij die schets en de directieleden deze man het hand boven het hoofd blijven houden en zijn rol benoemen als iemand die‘zich overal mee bemoeit’, dan is het heel goed mogelijkdat de overige oprichters/directieleden (en dus het bedrijf) afhankelijk zijn van deze man.

Financiële afhankelijkheid
De afhankelijkheid zou best wel van financiële aard kunnen zijn. Vooral omdat je schrijft dat deze persoon uit een privé-situatie is meegenomen en geen noemenswaardige ervaring heeft, dan levenservaring. Dit is natuurlijk na te gaan in de oprichtingsstatuten, maar niet relevant in de oplossing van de problematiek waar jullie mee zitten. Als de overige directieleden afhankelijk zijn van deze man, dan kunnen ze de man niet zomaar laten gaan, zonder zelf eerst voor andere financiële bronnen te zorgen. Het is wel de verantwoordelijkheid van de overige directieleden om het bedrijf adequaat en met beleid te leiden. Ze zijn ervaren zeg je, dat houdt ook in dat ze zich bewust moeten zijn van hun verantwoordelijkheden in bedrijfsvoering. Daar hoort ookde verantwoordelijkheid richting de medewerkers onder. 

Enkele opties
Ik kan me voorstellen dat jullie als management en medewerkers hier niet goed mee kunnen omgaan, vooral omdat deze man de bescherming geniet van de overige oprichters. Als de situatie onhoudbaar is, en het onderwerp vaak bespreekbaar is gemaakt, dan kun je wellicht toch kiezen uit de volgende opties:
 

Gratis toegang

Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

GRATIS REGISTREREN
 
Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

E-mailadres:
Uw persoonlijke wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?
 
 
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10