zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Geef mensen gelijk, vooral als u het niet met ze eens bent

Door: Lester Hoekstra
 
U probeert belangrijke verbeteringen of noodzakelijke veranderingen in uw organisatie door te voeren en dan zijn er altijd mensen die het bij het oude willen laten of heel iets anders willen. U zult geneigd zijn ze me kracht te bestrijden maar het is veel beter ze gelijk te geven. Dat kan altijd, het kost niks, en u kunt er alleen maar mee winnen.

Iedereen z'n gelijk
Als het gaat om het inrichten of besturen van een organisatie dan heeft alles wat iemand daarover kan bedenken de status van een opvatting. Ook al is het nog zo'n goede opvatting die heel goed is onderbouwd, het zal altijd iets zijn waarover je van mening kunt verschillen. Nooit zal uw idee hetzelfde waarheidsgehalte krijgen als bij rekenkundige en mechanische zaken.

Nooit zal u met zekerheid kunnen zeggen dat de dingen zo zijn zoals u ze voorstelt. Nooit zult u alleen maar gelijk hebben. En ook het omgekeerde geldt. Anderen zullen nooit helemaal ongelijk zullen hebben. Wat iemand ook bedenkt, hoe onwaarschijnlijk of slecht onderbouwd het ook mag zijn, helemaal onzin is het niet. Mensen zijn simpelweg niet in staat iets te bedenken wat nergens op slaat.

Het gelijk geven
Vandaar dat u anderen altijd gelijk kunt te geven. Niet door te zeggen dat u er net zo over denkt. Dat moet u natuurlijk niet doen als het niet zo is. Maar u kunt wel erkenning geven voor de mening van die ander. Bijvoorbeeld door een opmerking te maken als "inderdaad, dat is ook een punt", "zo kun je het ook zien" of "dat is ook een idee". Het is te verwachten dat u uw standpunt veel beter vindt. Maar dat hoeft u niet meteen te laten weten. Ook al vindt u het idee van de ander niks, dan nog is het beter er respect voor te tonen en het goed uit de verf te laten komen en niet meteen met een negatief oordeel klaar te staan.
 

Gratis toegang

Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

GRATIS REGISTREREN
 
Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

E-mailadres:
Uw persoonlijke wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?
 
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10