zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

De zweep erover!

Door: Michel Hoetmer
 
Het zal u als trouwe lezer van Managersonline.nl vast niet zijn ontgaan. Mij in ieder geval niet. Ik heb het artikeltje met de kop Personeel werkt harder bij intimiderende managementstijl met genoegen gelezen. De onderzoeker Roderick Kramer was geïnteresseerd in de mogelijke psychische schade van een intimiderende managementstijl. Hij vond echter heel iets anders. Mensen genieten juist van streng management en gaan daardoor harder en beter werken.

Militaire oefeningen
Dat werd prachtig gedemonstreerd in een Engelse documentaire met de pakkende titel "De wortel of de stok". Voor dit televisieprogramma werden mensen geselecteerd met als belangrijkste selectiecriterium: werkloos of vastgelopen in hun baan, ongemotiveerd en een flink gebrek aan doorzettingsvermogen. Uiteindelijk bleven twaalf kandidaten over. Deze werden verdeeld over twee groepen en klaargestoomd voor een aantal pittige, militaire oefeningen. De eerste groep was de ‘wortelgroep’. De leden van deze groep ontvingen uitsluitend beloningen. Hier draaide het allemaal om termen, zoals: motivatie komt van binnen uit, het groepsgevoel, praten, overleggen, spel en vermaak. Want als je mensen meer vrijheid geeft komt het beste in ze naar boven. Kortom het vertrouwde jargon van menig hedendaagse trainer en manager.

Bullebak
De tweede groep was de ‘stokgroep’. U raadt het al: deze mensen werden uitsluitend gestraft. De trainer van deze laatste groep was een doorgewinterde militair die normaal elite eenheden traint. Zelfs deze bullebak had het er af en toe moeilijk mee, want zo vertelde hij "in het leger zijn wij gewend aan de methode van straffen en belonen." De leden van de stokgroep werden kaal geschoren, in een militair kloffie gestoken, vooral vaak gestraft en constant onder druk gezet. Te pas en te onpas moesten ze zichzelf opdrukken, extra speedmarsen doen of ‘s nachts greppeltjes graven.
 

Gratis toegang

Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

GRATIS REGISTREREN
 
Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

E-mailadres:
Uw persoonlijke wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?
 
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10