zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Hoe kom ik hogerop?

Door: Asha Kalijan
 
Ik ben 25 jaar werkzaam in een uitvoerende HBO-functie in de zorg. Naast mijn gewone werk, heb ik altijd veel ideeën geopperd, die vaak werden overgenomen. Ik ben ook in staat om mensen daarvoor te enthousiasmeren. Ook in mijn huidige baan, komt de directie weer naar me toe voor ideeën. Ik zou graag een staffunctie willen vervullen, maar daarvoor word ik nooit gevraagd. De baantjes worden verdeeld onder een kleine groep ingewijden. Wat moet ik doen om hogerop te komen?

Vraag:
Ik ben 25 jaar werkzaam in een uitvoerende HBO-functie in de zorg. Naast mijn gewone werk, heb ik altijd veel ideeën geopperd, die vaak werden overgenomen. Ik ben ook in staat om mensen daarvoor te enthousiasmeren. Ook in mijn huidige baan, komt de directie weer naar me toe voor ideeën. Ik zou graag een staffunctie willen vervullen, maar daarvoor word ik nooit gevraagd. De baantjes worden verdeeld onder een kleine groep ingewijden. Wat moet ik doen om hogerop te komen?

Antwoord:
Wat opvalt is dat je erachter bent gekomen dat je interesse naar de inhoud gaat en dat je daarmee resultaat wilt behalen. Het opperen en uitwerken van ideeën en daar een netwerk voor mobiliseren en enthousiasmeren, zul je daarbij juist nodig hebben. Zo gebruik je je zogenaamde zwakke punten als kracht. Het klinkt mij in de oren alsof je steeds beter je plek gaat vinden qua carrière/ambitie.

Meer lef
Men weet je te vinden, dat is duidelijk en daaruit spreekt ook dat men heus wel je talenten ziet. Het is nu aan jou om serieuzer met je eigen talenten om te gaan. Dat betekent dat je rust en tijd moet nemen om je ideeën uit te denken en op waarde te schatten.

In een platte organisatie kun je veel bereiken met je brede kennis. Als je voor je gevoel niet tot de favoriete kern behoort, maar toch vaak gevraagd wordt voor oplossingen, dan zul je wat meer lef moeten tonen en wellicht wat assertiever moeten reageren om niet alles voor niets weg te geven. Men gaat er nu van uit dat je alles toch wel tegelijk kunt doen en daar niet de erkenning voor opeist. Het is aan jou om daar anders mee om te gaan en daarbij je grens te bepalen en aan te geven.

Concrete stappen
Laat je niet meer overvallen. Als je gevraagd wordt voor ideeontwikkeling, neem dan je jezelf en die vraag serieus. Een goed idee is goud waard. Zeg dat je over de vraag na zult denken en daarop terugkomt. Je kunt dat nu ook al mee beginnen. Je hebt namelijk al een bepaalde autoriteit verdiend. Ga na hoeveel tijd je nodig hebt voor je gewone werk en hoeveel tijd voor de nieuwe projecten en nieuwe ideeën. Kies daaruit wat je graag zou willen doen en hoeveel tijd je nodig hebt. Misschien moet je een functie bedenken wat nodig is in de organisatie op het gebied van 'innovatie in de zorg' of 'research and development', waarbij je doet wat je al doet: ideeën genereren, ideeën verzinnen en daar vervolgens beleid op ontwikkelen. Als dat past binnen je organisatie, zo klinkt het in ieder geval, dan is dat geen slecht voorstel, maar is het zelfs heel belangrijk voor de toekomst van de organisatie. En het past heel goed bij jouw ambities.

Kaart bij de directeur aan dat je ondertussen heel veel ervaring hebt met ideeontwikkeling en dat je daar meer ruimte en tijd voor wilt hebben, omdat daar je kennis, talent en ontwikkeling zit en je toe bent aan een volgende stap. En kom dan, indien mogelijk, ook met een alternatief voor je andere werk.

Van uitvoering naar beleid
Alles wijst er op dat je er klaar voor bent om je ambitie te volgen om van uitvoering naar beleidsontwikkeling te gaan. Neem die stap (zelf). Ontwikkel een idee voor jezelf en creëer een leuke functie in de organisatie waar jullie allemaal de vruchten van plukken. Mijn ervaring is dat er bij een platte organisatie met een kleine stafafdeling veel mogelijk is en dat je wel veel eigen initiatief moet tonen om te krijgen wat je wilt en jezelf tegelijkertijd moet beschermen tegen te weinig erkenning en te veel werk. Vandaar dat het in bepaalde posities, zoals in die van jou, belangrijk is de tijd te nemen om je bijdrage op waarde te schatten en die dan serieus te nemen. Als je dat gedaan hebt, dan kun je daar ook naar handelen.

Asha Kalijan

Literatuurtip
  • Effectief carrière maken - Richard Christensen

    Klik hier voor meer artikelen van Asha Kalijan.

    Klik hier voor de 25 laatst verschenen artikelen op Managersonline.nl.

    Asha Kalijan is directeur van Adimco en houdt zich op het gebied van organisatie- en persoonlijke ontwikkeling bezig met advies, implementatie en coaching. De wederzijdse invloed tussen mens en organisatie staat centraal in haar benadering. Ze coacht tevens managers bij het verbeteren van hun persoonlijke effectiviteit.

    Vraag het Asha
    Heeft u een vraag voor Asha, stuur deze in. De vraag wordt volledig anoniem en niet herleidbaar op de site geplaatst. U kunt onderstaand formulier gebruiken (naam en emailadres worden niet op de site gepubliceerd). Velden met een * zijn verplicht.

    Naam

    Emailadres * (op dit adres ontvangt u direct het antwoord van Asha)

    Vraag

     

    Gratis toegang

    Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

    Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

    GRATIS REGISTREREN
     
    Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

    E-mailadres:
    Uw persoonlijke wachtwoord:
    Wachtwoord vergeten?
  •  
     
    Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
    reacties
    Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
    ‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
    Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
    Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
    Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
    Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
    Mind your data (1) 
    top10