zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Hoe kom ik hogerop?

Door: Asha Kalijan
 
Ik ben 25 jaar werkzaam in een uitvoerende HBO-functie in de zorg. Naast mijn gewone werk, heb ik altijd veel ideeŽn geopperd, die vaak werden overgenomen. Ik ben ook in staat om mensen daarvoor te enthousiasmeren. Ook in mijn huidige baan, komt de directie weer naar me toe voor ideeŽn. Ik zou graag een staffunctie willen vervullen, maar daarvoor word ik nooit gevraagd. De baantjes worden verdeeld onder een kleine groep ingewijden. Wat moet ik doen om hogerop te komen?

Vraag:
Ik ben 25 jaar werkzaam in een uitvoerende HBO-functie in de zorg. Naast mijn gewone werk, heb ik altijd veel ideeŽn geopperd, die vaak werden overgenomen. Ik ben ook in staat om mensen daarvoor te enthousiasmeren. Ook in mijn huidige baan, komt de directie weer naar me toe voor ideeŽn. Ik zou graag een staffunctie willen vervullen, maar daarvoor word ik nooit gevraagd. De baantjes worden verdeeld onder een kleine groep ingewijden. Wat moet ik doen om hogerop te komen?

Antwoord:
Wat opvalt is dat je erachter bent gekomen dat je interesse naar de inhoud gaat en dat je daarmee resultaat wilt behalen. Het opperen en uitwerken van ideeŽn en daar een netwerk voor mobiliseren en enthousiasmeren, zul je daarbij juist nodig hebben. Zo gebruik je je zogenaamde zwakke punten als kracht. Het klinkt mij in de oren alsof je steeds beter je plek gaat vinden qua carriŤre/ambitie.

Meer lef
Men weet je te vinden, dat is duidelijk en daaruit spreekt ook dat men heus wel je talenten ziet. Het is nu aan jou om serieuzer met je eigen talenten om te gaan. Dat betekent dat je rust en tijd moet nemen om je ideeŽn uit te denken en op waarde te schatten.

In een platte organisatie kun je veel bereiken met je brede kennis. Als je voor je gevoel niet tot de favoriete kern behoort, maar toch vaak gevraagd wordt voor oplossingen, dan zul je wat meer lef moeten tonen en wellicht wat assertiever moeten reageren om niet alles voor niets weg te geven. Men gaat er nu van uit dat je alles toch wel tegelijk kunt doen en daar niet de erkenning voor opeist. Het is aan jou om daar anders mee om te gaan en daarbij je grens te bepalen en aan te geven.

Concrete stappen
Laat je niet meer overvallen. Als je gevraagd wordt voor ideeontwikkeling, neem dan je jezelf en die vraag serieus. Een goed idee is goud waard. Zeg dat je over de vraag na zult denken en daarop terugkomt. Je kunt dat nu ook al mee beginnen. Je hebt namelijk al een bepaalde autoriteit verdiend. Ga na hoeveel tijd je nodig hebt voor je gewone werk en hoeveel tijd voor de nieuwe projecten en nieuwe ideeŽn. Kies daaruit wat je graag zou willen doen en hoeveel tijd je nodig hebt. Misschien moet je een functie bedenken wat nodig is in de organisatie op het gebied van 'innovatie in de zorg' of 'research and development', waarbij je doet wat je al doet: ideeŽn genereren, ideeŽn verzinnen en daar vervolgens beleid op ontwikkelen. Als dat past binnen je organisatie, zo klinkt het in ieder geval, dan is dat geen slecht voorstel, maar is het zelfs heel belangrijk voor de toekomst van de organisatie. En het past heel goed bij jouw ambities.

Kaart bij de directeur aan dat je ondertussen heel veel ervaring hebt met ideeontwikkeling en dat je daar meer ruimte en tijd voor wilt hebben, omdat daar je kennis, talent en ontwikkeling zit en je toe bent aan een volgende stap. En kom dan, indien mogelijk, ook met een alternatief voor je andere werk.

Van uitvoering naar beleid
Alles wijst er op dat je er klaar voor bent om je ambitie te volgen om van uitvoering naar beleidsontwikkeling te gaan. Neem die stap (zelf). Ontwikkel een idee voor jezelf en creŽer een leuke functie in de organisatie waar jullie allemaal de vruchten van plukken. Mijn ervaring is dat er bij een platte organisatie met een kleine stafafdeling veel mogelijk is en dat je wel veel eigen initiatief moet tonen om te krijgen wat je wilt en jezelf tegelijkertijd moet beschermen tegen te weinig erkenning en te veel werk. Vandaar dat het in bepaalde posities, zoals in die van jou, belangrijk is de tijd te nemen om je bijdrage op waarde te schatten en die dan serieus te nemen. Als je dat gedaan hebt, dan kun je daar ook naar handelen.

Asha Kalijan

Literatuurtip
 • Effectief carriŤre maken - Richard Christensen

  Klik hier voor meer artikelen van Asha Kalijan.

  Klik hier voor de 25 laatst verschenen artikelen op Managersonline.nl.

  Asha Kalijan is directeur van Adimco en houdt zich op het gebied van organisatie- en persoonlijke ontwikkeling bezig met advies, implementatie en coaching. De wederzijdse invloed tussen mens en organisatie staat centraal in haar benadering. Ze coacht tevens managers bij het verbeteren van hun persoonlijke effectiviteit.

  Vraag het Asha
  Heeft u een vraag voor Asha, stuur deze in. De vraag wordt volledig anoniem en niet herleidbaar op de site geplaatst. U kunt onderstaand formulier gebruiken (naam en emailadres worden niet op de site gepubliceerd). Velden met een * zijn verplicht.

  Naam

  Emailadres * (op dit adres ontvangt u direct het antwoord van Asha)

  Vraag

   

  Gratis toegang

  Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

  Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

  GRATIS REGISTREREN
   
  Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

  E-mailadres:
  Uw persoonlijke wachtwoord:
  Wachtwoord vergeten?
 •  
   
  advertorial
  Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
  Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
  Lees verder
  Een zakelijke lening afsluiten bij de bank? Bereid u goed voor
  Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
  Last van ongedierte in en rondom het bedrijfspand? Deze maatregelen kun je treffen!
  reacties
  Wat leert Maarten van der Weijden ons over doelen stellen? (1) 
  Tien excuses bij het aanhoren van klachten (2) 
  Hoog tijd om aan de slag te gaan met het Klimaatakkoord (1) 
  Vijf tips om customer feedback van vijfsterrenkwaliteit te krijgen (1) 
  De kracht van stilte (1) 
  Kan IT de populariteit van Virtual Reality bijhouden?  (2) 
  Hostingbranche ziet public cloud niet als bedreiging (1) 
  top10
  De klant is koning, ook als u op vakantie gaat
  Een op de vijf leidinggevenden start liefst morgen bij nieuwe werkgever
  De top tien meest schaarse beroepen in Europa
  Drie manieren om Ďbad hiresí te voorkomen
  Zomervakantie van start: goed voorbereid op autovakantie
  Negen van de tien Nederlanders heeft geen idee hoe om te gaan met digitale munten
  Economische onzekerheid en internationale onrust zorgen voor verdere afkoeling
  Digitale reclame in Nederland blijft groter dan andere reclamevormen samen
  Beleggers positief over hun duurzame impact
  De twintig populairste steden deze zomervakantie het populairste
  meer top 10