zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Wat te doen bij werkweigering?

Door: Asha Kalijan
 
Sinds eind mei werk ik als assistent bedrijfsleider. Onder mij zit een tweede man, die korte tijd ook mijn functie heeft waargenomen. Het probleem is dat hij geen orders van mij wil aannemen. Tal van functioneringsgesprekken hebben niet geholpen en nu heeft hij zich ziek gemeld. Nu dreigt hij in de ziektewet te blijven en stuurt aan op een bedrijfsconflict. Wat kan ik hieraan doen? Mijn bestuur is ook niet erg behulpzaam. Ik heb de indruk dat die hem gewoon zijn jaarcontract willen laten uitdienen.

Vraag:
Sinds eind mei werk ik als assistent bedrijfsleider. Onder mij zit een tweede man, die korte tijd ook mijn functie heeft waargenomen. Het probleem is dat hij geen orders van mij wil aannemen. Tal van functioneringsgesprekken hebben niet geholpen en nu heeft hij zich ziek gemeld. Nu dreigt hij in de ziektewet te blijven en stuurt aan op een bedrijfsconflict. Wat kan ik hieraan doen? Mijn bestuur is ook niet erg behulpzaam. Ik heb de indruk dat die hem gewoon zijn jaarcontract willen laten uitdienen.

Antwoord:
Op werkweigering staan sancties en ook de opmerking waarbij hij dreigt met een bedrijfsconflict kan hem zwaar aangerekend worden. Laten we de zaken vanuit een aantal invalshoeken bekijken, zodat je het in de juiste context kunt plaatsen.

Functioneringsgesprekken
Het lijkt erop dat de tweede man zich gepasseerd voelt en wellicht, terecht of onterecht, verkeerde verwachtingen heeft of had en zijn frustraties daarover op jou afreageert. Ten aanzien van de functioneringsgesprekken is het mij niet duidelijk wie die heeft afgenomen en of jij daarbij aanwezig was. Het is van belang te weten of er in de gesprekken gezocht en/of gevraagd is naar zijn mening over en de reden van zijn gedrag. En zijn reactie daarop. De tweede man neemt het geheel blijkbaar erg hoog op. Hoe jullie de zaak verder ook afhandelen, Het is niet onverstandig om uit zijn mond te horen, waarom hij zich gedraagt zoals hij zich gedraagt.

Positie als tweede man
Functioneert de tweede man zelfstandig goed en heeft hij alleen moeite met jou persoonlijk, omdat hij voor zijn gevoel gepasseerd is of is er meer aan de hand? Het doet er toe of deze man in het verleden wel of niet goed functioneerde. Ook wat er met hem afgesproken is over zijn positie, eventuele toezeggingen en zijn verantwoordelijkheid en bevoegdheid als tweede man. De rol die jij vervult en de rol van het bestuur moeten in deze ook duidelijk zijn. En als dat niet al gebeurd is, lijkt contact met de verantwoordelijke personeelsfunctionaris nodig.

Toegeven is de makkelijkste weg
Toegeven is een makkelijke weg, maar het is ook een slecht voorbeeld voor de rest van de medewerkers, ook ten aanzien van je gezag. Ik zou er niet direct voor kiezen, maar als je ervoor kiest om toe te geven omdat zijn contract in april afloopt, dan zou ik er wel voor zorgen dat je op tijd de beŽindiging van het contract regelt. Soms is er sprake van stilzwijgende verlenging als je niet binnen een bepaalde tijd de beŽindiging van een arbeidscontract inzet of meldt. Ook in geval van ziekte wordt het complexer. Ga het na bij de personeelsfunctionaris.

Van ziekteverzuim naar arbeidsconflict
Ziekteverzuim is voor veel organisaties een zware kostenpost. Een arbeidsconflict kost ook veel. Als je dat kunt voorkomen dan is dat wel wat waard. Zorg om te beginnen dat de formele zaken goed geregeld zijn. Ik ga er vanuit dat jullie de functioneringsgesprekken op papier hebben. Ook de boodschap, waarin hij duidelijk heeft gemaakt dat jullie de regels moeten herzien, omdat het anders een arbeidsconflict wordt, moet genoteerd staan. Hou van alles wat er besproken wordt omtrent deze tweede man een verslag of aantekening bij. Ga dan bij je personeelsfunctionaris na of en welke sancties mogelijk zijn en hoe sterk je staat.

Eerst overleg dan concrete stappen
Betrek ook het bestuur erbij, die hebben ook een verantwoordelijkheid. Het is altijd goed om de meningen van anderen te horen en dan te overwegen wat verstandig is. Je kunt voorstellen een neutrale derde persoon te laten bemiddelen. Laat het niet alleen van je indruk afhangen.

Als je je vraagstuk naar aanleiding van het bovenvermelde in de juiste context hebt kunnen plaatsen, neem dan concrete stappen.

Asha Kalijan

Literatuurtip
 • We komen er wel uit - John Crawley

  Klik hier voor meer artikelen van Asha Kalijan.

  Klik hier voor de 25 laatst verschenen artikelen op Managersonline.nl.

  Asha Kalijan is directeur van Adimco en houdt zich op het gebied van organisatie- en persoonlijke ontwikkeling bezig met advies, implementatie en coaching. De wederzijdse invloed tussen mens en organisatie staat centraal in haar benadering. Ze coacht tevens managers bij het verbeteren van hun persoonlijke effectiviteit.

  Vraag het Asha
  Heeft u een vraag voor Asha, stuur deze in. De vraag wordt volledig anoniem en niet herleidbaar op de site geplaatst. U kunt onderstaand formulier gebruiken (naam en emailadres worden niet op de site gepubliceerd). Velden met een * zijn verplicht.

  Naam

  Emailadres * (op dit adres ontvangt u direct het antwoord van Asha)

  Vraag

   

  Gratis toegang

  Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

  Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

  GRATIS REGISTREREN
   
  Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

  E-mailadres:
  Uw persoonlijke wachtwoord:
  Wachtwoord vergeten?
 •  
   
  Autoverzekering: persoonsgebonden of voertuiggebonden?
  Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
  Kantoor inrichten is maatwerk
  reacties
  Controleren loonstrook blijkt ingewikkeld  (1) 
  Hoeveel van uw eerste maandsalaris geeft u uit aan afval? (1) 
  Occasionmarkt 2019: online en transparant (1) 
  Werknemer heeft geen idee van bedrijfsdoelstellingen (1) 
  Wat is de beste manier om nieuwe klanten te werven? (2) 
  Welke tech-trends staan ons in 2019 te wachten? (1) 
  Smartphonegebruik achter het stuur: 94 procent vindt het onverantwoord (2) 
  top10
  'Huizenprijzen stijgen tot 2021 door, aantal woningverkopen blijft dalen'
  Controleren loonstrook blijkt ingewikkeld
  Klimaatakkoord bedreigt bedrijven in energiesector
  Helft medewerkers voelt zich niet gehoord door management
  Nuttig of tijdsverspilling: wat vindt Nederland van vergaderen?
  Hoeveel van uw eerste maandsalaris geeft u uit aan afval?
  Bezettingsgraad en verhuurtermijn huurautoís groeit
  Occasionmarkt 2019: online en transparant
  Onbekende cyberaanval is de grootste vrees voor 2019 van IT-beslissers
  Tesla Model X is de EV van het Jaar 2019
  meer top 10