zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Hoe om te gaan met mijn ex-baas die nu collega is?

Door: Asha Kalijan
 
Sinds kort ben ik operationeel manager en heb als hoofdtaak het aansturen van de medewerkers en de verkoop bij bestaande klanten. Als tegenhanger is er een projectmanager, die verantwoordelijk is voor de verkoop bij nieuwe klanten. Zij is tevens mijn ex-baas. Nu ze op hetzelfde niveau als ik functioneer, merk ik dat ze activiteiten van mijn afdeling probeert weg te trekken. Hoe kan ik daar het beste mee omgaan?

Vraag:
Sinds kort ben ik operationeel manager en heb als hoofdtaak het aansturen van de medewerkers en de verkoop bij bestaande klanten. Als tegenhanger is er een projectmanager, die verantwoordelijk is voor de verkoop bij nieuwe klanten. Zij is tevens mijn ex-baas. Nu ze op hetzelfde niveau als ik functioneer, merk ik dat ze activiteiten van mijn afdeling probeert weg te trekken. Hoe kan ik daar het beste mee omgaan?

Antwoord:
De beste houding is om de verantwoordelijkheid voor je hoofdtaken te nemen en die als zodanig na te leven of daar anders andere, concrete afspraken over te maken.

Functies helder krijgen en grenzen stellen
De inhoud van jullie taakomschrijvingen moet helder, volledig en actueel zijn. Wat mij betreft is er een overlap in de functies, zoals nu omschreven en dat schept verkeerde verwachtingen. Daarom zullen jij en de projectmanager daar concreet over in dialoog moeten gaan, hoe druk je het ook hebt met andere zaken. Jullie conclusies kun je/jullie vervolgens voorleggen aan het management. Zij zullen zich er over moeten buigen wie wat doet en waarom. Al is het alleen maar voor een optimaal commercieel resultaat op lange termijn. En dat zal niet lukken als er inefficiënt gewerkt wordt.

Relatie ex-baas
Natuurlijk is het vreemd dat de relatie met je ex-baas nu een andere hiërarchie kent, maar jij zult op het resultaat van je hoofdtaken worden beoordeeld en ik kan me heel goed voorstellen dat je die ook serieus neemt, vanuit je verantwoordelijkheid. Zelfs als je de bepaalde taken voorlopig 'laat gaan', moet duidelijk zijn dat dat voorlopig is, want zaken terugdraaien is vaak moeilijk.

De commerciële functie op lange termijn
Verder is het belangrijk om stil te staan bij de lange termijn verwachting ten aanzien van de commerciële functie bij bestaande klanten. Het gaat om de meerwaarde van de functie op lange termijn. Wat is slim, effectief en efficiënt in combinatie met de rest van je taken en wat is verstandig voor de organisatie? Maak voor jezelf een plan op lange termijn over je eigen functie met je visie, je doel en een planning.

Bepaal daarna hoe je je assertief kunt opstellen. Als je je verantwoordelijkheden en grenzen duidelijk hebt, wordt dat veel gemakkelijker. Geef vooralsnog niets van je commerciële hoofdtaak weg, zonder duidelijke afspraken gemaakt te hebben.

Asha Kalijan

Literatuurtip
  • Assertief op het werk - Carola van Dijk e.a.

    Klik hier voor meer artikelen van Asha Kalijan.

    Klik hier voor de 25 laatst verschenen artikelen op Managersonline.nl.

    Asha Kalijan is directeur van Adimco en houdt zich op het gebied van organisatie- en persoonlijke ontwikkeling bezig met advies, implementatie en coaching. De wederzijdse invloed tussen mens en organisatie staat centraal in haar benadering. Ze coacht tevens managers bij het verbeteren van hun persoonlijke effectiviteit.

    Vraag het Asha
    Heeft u een vraag voor Asha, stuur deze in. De vraag wordt volledig anoniem en niet herleidbaar op de site geplaatst. U kunt onderstaand formulier gebruiken (naam en emailadres worden niet op de site gepubliceerd). Velden met een * zijn verplicht.

    Naam

    Emailadres * (op dit adres ontvangt u direct het antwoord van Asha)

    Vraag

     

    Gratis toegang

    Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

    Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

    GRATIS REGISTREREN
     
    Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

    E-mailadres:
    Uw persoonlijke wachtwoord:
    Wachtwoord vergeten?
  •  
     
    Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
    reacties
    Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
    ‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
    Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
    Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
    Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
    Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
    Mind your data (1) 
    top10