zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Mijn gezag wordt ondermijnd omdat ik allochtoon ben. Wat nu?

Door: Asha Kalijan
 
Ik werk sinds drie jaar als projectcoördinator bij een groot openbaar Belgisch nonprofit organisatie. Ik ben een allochtoon en 28 jaar oud. In mijn huidige werkkring ben ik nooit door mijn team aanvaard omdat ze denken dat ik deze baan aan "positieve discriminatie" te danken heb. Mijn teamleden proberen me steeds te dwarsbomen, zwart te maken bij anderen en proberen mijn gezag te ondermijnen. De relatie met mijn team en superieuren is daardoor niet goed. Ik heb het gevoel dat ik constant moet opboksen tegen allerlei vooroordelen en me dubbel moet bewijzen. Ik voel me daardoor nu onzeker. Hoe kan ik hier het beste mee omgaan?

Vraag:
Ik werk sinds drie jaar als projectcoördinator bij een groot openbaar Belgisch nonprofit organisatie. Ik ben een allochtoon en 28 jaar oud. In mijn huidige werkkring ben ik nooit door mijn team aanvaard omdat ze denken dat ik deze baan aan "positieve discriminatie" te danken heb. Mijn teamleden proberen me steeds te dwarsbomen, zwart te maken bij anderen en proberen mijn gezag te ondermijnen. De relatie met mijn team en superieuren is daardoor niet goed. Ik heb het gevoel dat ik constant moet opboksen tegen allerlei vooroordelen en me dubbel moet bewijzen. Ik voel me daardoor nu onzeker. Hoe kan ik hier het beste mee omgaan?

Antwoord:
Zoals ik het zie, wordt het tijd dat je een eigen plek toeeigent. Je hebt je functie verdient, anders kreeg je geen promotie en werkte je daar niet drie jaar lang. Het toe-eigenen van je eigen ruimte begint met je eigen overtuiging dat je jong en deskundig bent, je werk goed doet en je best doet om een goede relatie met je teamleden op te bouwen. Meer kun je niet doen. De rest is aan hen. Laat wat jij denkt dat zij denken los. Het enige wat je kunt doen is je werk voor zich laten spreken. Geef hen geen voeding door je onzeker te gaan voelen en jezelf naar beneden te halen.

Vooroordelen
Er zijn altijd vooroordelen, vooral als het gaat om bijvoorbeeld geslacht (man/vrouw), kleur (wit/zwart), fysieke verschijning (dik/dun-mooi/lelijk), politieke voorkeur (conservatief/progressief), leeftijd (jong/oud). 'Anders zijn' is veelal bedreigend. Sommige mensen hebben de neiging elkaar in hokjes te willen stoppen, om de wereld beter te begrijpen en daarmee om te kunnen gaan. Dat is jammer. Maar dat hoeft niet jouw probleem te zijn. Het zijn hun vooroordelen. Het wordt pas een probleem, als je je die aan gaat trekken. Op dat moment krijgt het macht over je. Vooroordelen mag je nooit accepteren c.q. tegen je laten werken.

Van tegenwerking naar respect
Als je te maken krijgt met teamleden die je dwarsbomen, zwart maken, weerstand bieden en je gezag proberen te ondermijnen, dan zul je die zaken concreet moeten maken en vervolgens aan moeten pakken. Ga er voor zitten. Vraag een gesprek aan, met je teamleden of je bazen, met wie de tegenwerking maar speelt. Achterhaal met doorvragen de redenen van hun gedrag. Je hoeft hen niet te veranderen, maar je laat jouw kant van het verhaal horen. Zonder enige verdediging, hoge emotie of beschuldiging. Zo bouw je aan respect.

Thuis voelen
Loze opmerkingen en negatieve gedragingen kunnen je ondermijnen. Pak de koe bij de hoorn. Al heb je alleen maar een vermoeden. Kaart het ook als zodanig aan. Een dialoog is altijd goed, want misschien valt het allemaal reuze mee en wordt het onbegrip verholpen. Dat laatste hoeft niet eens het doel te zijn. Het gaat er om dat je je laat horen en mensen rekening met je laat houden. Het is een begin om je beter thuis te gaan voelen. Wellicht zal er eerst een soort afstand en onbegrip zijn, maar het gaat erom dat men je ziet zoals je bent en dat je je eigen plek vindt en duidelijk maakt binnen het geheel. Die krijg je niet zomaar. Die moet je creëren.

Dubbel bewijzen
Behalve allochtonen, hebben vrouwen vaak het gevoel dat ze zich in organisaties dubbel moeten bewijzen. Wordt niet de slaaf van je eigen gevoeligheid, want dan is het einde zoek. Als je dingen (zoals weerstand) goed aanvoelt, zul je je die ook aantrekken en ze willen oplossen, door harder te gaan werken. Daar raakt men aan gewend en het gevaar is dat het bijna als excuus gaat dienen voor wie je bent. De kracht zit er juist in dat je jezelf serieus neemt en doet wat je moet doen in je functie. Meer niet, maar ook niet minder.

Grenzen stellen om spanning te verminderen
Begin bij jezelf. Hoeveel jij investeert bepaal jij op basis van je functie, verantwoordelijkheden en bevoegdheden. Doe je werk goed en laat de inhoud voor je spreken. Bepaal je grenzen in je werk. De rest van de energie stop je eerst in jezelf. Bepaal hoe jij met de mensen wilt omgaan, zonder iets terug te verwachten, maar laat hierbij niet over je heen lopen. Spreek mensen, vriendelijk maar serieus aan op zaken die volgens jou niet kloppen. En laat problemen daar waar ze horen. Hierdoor krijg je duidelijkheid, kracht, zelfrespect en een positievere zelfbeeld.

Door je eigen grenzen te stellen (ook ten aanzien van je verwachtingen), kan de spanning wat wegvloeien, worden werkrelaties beter, waardoor je motivatie weer toeneemt.

Asha Kalijan

Literatuurtip
  • Zoveel hoofden, zoveel zinnen - Mijnd Huijser

    Klik hier voor meer artikelen van Asha Kalijan.

    Klik hier voor de 25 laatst verschenen artikelen op Managersonline.nl.

    Asha Kalijan is directeur van Adimco en houdt zich op het gebied van organisatie- en persoonlijke ontwikkeling bezig met advies, implementatie en coaching. De wederzijdse invloed tussen mens en organisatie staat centraal in haar benadering. Ze coacht tevens managers bij het verbeteren van hun persoonlijke effectiviteit.

    Vraag het Asha
    Heeft u een vraag voor Asha, stuur deze in. De vraag wordt volledig anoniem en niet herleidbaar op de site geplaatst. U kunt onderstaand formulier gebruiken (naam en emailadres worden niet op de site gepubliceerd). Velden met een * zijn verplicht.

    Naam

    Emailadres * (op dit adres ontvangt u direct het antwoord van Asha)

    Vraag

     

    Gratis toegang

    Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

    Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

    GRATIS REGISTREREN
     
    Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

    E-mailadres:
    Uw persoonlijke wachtwoord:
    Wachtwoord vergeten?
  •  
     
    Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
    reacties
    Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
    ‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
    Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
    Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
    Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
    Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
    Mind your data (1) 
    top10