zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Zo kunt u beter namen onthouden

Door: Frank van Marwijk
 
In de praktijk blijkt het voor veel mensen lastig om gezichten en bijhorende namen te onthouden. In dit artikel geeft Frank van Marwijk u verschillende suggesties waardoor het voor u wel degelijk mogelijk wordt een grote hoeveelheid namen in korte tijd te onthouden.

Tijdens bedrijfsrecepties en congressen ontmoet u vaak vele nieuwe mensen. Als deze personen zich aan u voorstellen dient u zich te concentreren op ieders naam en die te onthouden. Dat is tenminste de norm. In de praktijk blijkt het voor veel mensen zo lastig om zoveel gezichten en bijhorende namen aan elkaar te koppelen, dat zij niet eens de moeite nemen dit te proberen. Hier ontvangt u verschillende suggesties waardoor het voor u wel degelijk mogelijk wordt een grote hoeveelheid namen in korte tijd te onthouden.

U moet het willen
Een voorwaarde om de naam te kunnen onthouden van iemand die zich aan u voorstelt, is dat u deze naam ook echt wilt onthouden. De contacten met nieuwe mensen die managers tijdens recepties en congressen hebben zijn vaak kortdurend. In de meeste gevallen is het tijdens zo'n eerste ontmoeting niet persé nodig uw gesprekspartner bij zijn naam aan te spreken. Dit kan ervoor zorgen dat u weinig moeite zult doen om de naam van de ander te onthouden.

Geloof dat het kán!
Als u de namen van veel mensen wilt onthouden moet u er in geloven dat dit ook mogelijk is! De meeste mensen geven de moed bij voorbaat op als zij zich moeten voorstellen aan een groep van dertig mensen of meer. Zij denken: 'ach, zoveel namen kan ik toch niet onthouden'. Daardoor luisteren zij maar half als anderen zich voorstellen. Ook doen zij geen actieve moeite om de namen van de anderen in te prenten. Als u van mening bent dat het u toch niet lukt om zoveel namen te onthouden dan onthoudt u er geen dertig, maar ook geen acht. Door het zien van zoveel koppen haakt u namelijk bij de eerste persoon al af.

Luister geconcentreerd en actief
Namen onthouden gaat niet vanzelf. Het vraagt van u een actieve bijdrage. Allereerst dient u zich goed te concentreren op de naam als de ander deze uitspreekt. Zoals u kunt lezen in het artikel Leer luisteren met aandacht, zorgt uw innerlijke stem er vaak voor dat de naam van de ander u ontgaat. Tegelijkertijd is degene die zich voorstelt niet altijd even goed verstaanbaar. Als u de intentie hebt om namen werkelijk te onthouden, zal het u opvallen dat veel mensen hun naam binnensmonds, snel en onduidelijk uitspreken. Voor een deel komt dat omdat veel mensen het voorstellen als slechts een geformaliseerd ritueel zien. Op één of andere manier verwachten zij niet echt dat u hun naam onthoudt tijdens zo'n gelegenheid. Controleer of u de informatie correct hebt ontvangen. Het kan helpen de naam van de ander te herhalen en te vragen of u die goed verstaan hebt. U vraagt bijvoorbeeld: 'is het Karèn of Karìn…?'

Sta even stil bij de naam van de ander
Nadat u goed hebt geluisterd dient u de naam van de ander in te prenten. Het is de bedoeling dat u de naam koppelt aan de persoon die voor u staat. Hier dient u ruim de tijd voor te nemen. Daarbij kunt u gebruik maken van een paar 'hulpmiddeltjes'. Zo kan het kan helpen om even bij de naam van de ander stil te staan. Als de ander een naam heeft die niet vaak voorkomt, kunt u het daar over hebben. 'Goh, die naam hoor je niet vaak… Wat betekent die naam? Waar komt die naam vandaan?'. Door bij de naam langer stil te staan zal u die beter kunnen onthouden. Uw gesprekspartner zal deze persoonlijke aandacht zeker waarderen. U hebt bovendien meteen een geschikt onderwerp voor de tijdens dit soort contacten zo belangrijke smalltalk.

Maak associaties
In het artikel: Verbeter uw geheugen met behulp van lichaamsherinnering, schreef ik eerder over het proces van inprenten en reproduceren van kennis. De informatie die is opgeslagen in uw brein wordt pas beschikbaar als u deze aanroept. Om dit snel te kunnen doen dient u de gegevens in uw hoofd te koppelen. Als u veel namen moet onthouden kunt u associaties bedenken waardoor een naam als het ware aan de persoon van de ander wordt vastgeplakt. Kijk hoe de ander er uit ziet, hoe hij is gekleed en hoe hij zich gedraagt. Probeer dan een koppeling met de naam te maken. Hiervoor kunt u de volgende methoden gebruiken:

De persoon lijkt op…
Iemand stelt zich voor als Gerard. Nou is dat toevallig de naam van uw schoonvader. Kijk dan voor uzelf eens op welke manier deze persoon op uw schoonvader lijkt. Misschien heeft hij een bril en uw schoonvader ook. Mogelijk hebben ze allebei grijs haar. Maar het kan ook zijn dat ze geenszins op elkaar lijken. In dat geval heeft het feit dat u intensief hebt geprobeerd om gelijkenissen te zoeken zeker al geholpen om de naam Gerard onvergetelijk aan deze persoon te verbinden.

De persoon is samen met…
Als een voor u bekende persoon een introducé meebrengt, kunt u de namen van deze twee mensen aan elkaar verbinden. Deze verbinding herhaalt u in gedachten een aantal keer staccato: Peter en Herman - Peter en Herman - Peter en Herman. Ook is het nuttig om deze namen een keer uit te spreken tegen een ander, bijvoorbeeld: 'Heb jij Peter en Herman al eerder ontmoet?'. Zo zorgt u dat deze twee namen voor u werkelijk bij elkaar horen.

Deze naam rijmt of lijkt op…
Let op details in iemands verschijning om een koppeling te kunnen maken. Een man met een rode stropdas stelt zich voor als: Joop. U kunt dan een gemakkelijke associatie maken tussen Joop en rood. U ontmoet Paul in de hal. Mooi rijmt het niet, maar het kan voor u zeker een geheugensteuntje zijn. Als Marijke een opvallende ring draagt, kunt u voor uzelf de koppeling maken met het woord rijk in haar naam.

Gebruik uw levendige verbeelding
Het kan nog gekker! U kunt uw levendige verbeelding gebruiken om een associatie te maken tussen de persoon en diens naam. Heet iemand Arthur, denk dan eens aan Koning Arthur. Zie hem in gedachten voor u in een harnas op een paard. Heet hij van zijn achternaam Bakker, zie hem dan in uw beeldvorming met bakkersmuts en bepoederd gezicht bij de broodoven staan. Hoe levendiger en vreemder de associatie is, des te beter u de naam bij deze persoon zult onthouden.

Toen ik zelf voor het eerst las over deze hulpmiddeltjes om namen te onthouden, kwamen ze op mij erg simplistisch en flauw over. Ik negeerde daarom deze techniek totdat ik een collega sprak die het werkelijk lukte om de namen van twintig cursisten stuk voor stuk op te noemen na hen slechts kort te hebben gesproken. Hij gebruikte deze methode met succes. Later heb ik ook zelf bemerkt dat het echt werkt! Maak gerust de meest stompzinnige associaties in uw hoofd. Anderen kunnen die toch niet horen of zien, maar het helpt u enorm bij het onthouden.

Gebruik de naam frequent
De inspanning die u zich getroost dient niet voor niets te zijn. Het motiveert u iemands naam te onthouden als u die ook gebruikt. Herhaal niet alleen de naam van de ander als deze die uitspreekt, maar spreek hem tijdens het gesprek ook regelmatig aan met zijn naam. Als u elkaar een tweede keer ontmoet tijdens deze bijeenkomst spreekt u hem opnieuw aan bij zijn naam en zeker ook bij het afscheid gebruikt u die: 'Tot ziens Chris!'

Een gewaardeerde eigenschap
Het kennen van de naam van de anderen is een zeer gewaardeerde eigenschap. U wordt dus aardiger gevonden als u mensen bij hun naam aanspreekt. Het feit dat u iemands naam kent en gebruikt, wordt gezien als een stukje persoonlijke belangstelling. In werkelijkheid is het ook waar dat de mensen van wie u de naam kent meteen een stuk minder anoniem zijn.

Zodra u de gewoonte hebt om de namen die u gehoord hebt te noemen, zult u veel verbaasde reacties krijgen. Zoals ik eerder heb genoemd, verwachten de meeste mensen die u ontmoet niet dat u hun namen reproduceert. Omdat velen het idee hebben dat bijna onmogelijk is om zoveel namen tegelijkertijd te onthouden, zullen zij het enorm knap vinden als u laat zien dat u dat wel kunt.

De tweede golf
In april dit jaar leerde ik u een handige methode voor systematische herhaling: De tweede golf. Lees deze week mijn zestiende artikel voor Managersonline.nl: Herken de houding van uw gesprekspartner.

Frank van Marwijk
www.lichaamstaal.com


Klik hier voor meer artikelen van Frank van Marwijk.

Klik hier voor de 25 laatst verschenen artikelen op Managersonline.nl.

Wilt u een bepaald onderwerp met betrekking tot lichaamstaal en/of communicatie aan Frank van Marwijk voorleggen? Mail ons dan uw suggestie.
 

Gratis toegang

Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

GRATIS REGISTREREN
 
Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

E-mailadres:
Uw persoonlijke wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?
 
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10