zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Verbeter uw geheugen met behulp van lichaamsherinnering

Door: Frank van Marwijk
 
U kunt u lichaam gebruiken als geheugensteuntje. Overal en altijd. In dit artikel leert u optimaal gebruik te maken van lichaamsherinnering. Daarbij maakt u gebruik van uw lichaam om u te helpen de gewenste informatie te reproduceren en uw gevoelens op elk moment te herbeleven. Inclusief oefening om het getal 13457846392015249418 te onthouden!

Hebt u een goed geheugen? En zo ja, is dat omdat u de informatie zo goed kunt inprenten of omdat u de opgeslagen informatie goed kunt reproduceren? Kunt u ook de gevoelens oproepen die in uw geheugen verborgen zijn? In dit artikel leert u optimaal gebruik te maken van lichaamsherinnering. Daarbij maakt u gebruik van uw lichaam om u te helpen de gewenste informatie te reproduceren en uw gevoelens op elk moment te herbeleven.

Tsjakkaa!
Sta rechtop, kijk trots omhoog, maak een vuist, roffel uzelf op de borst en roep "Tjakkaa! Tjakkaa! Tjakkaa!". Misschien komt deze oppeptechniek u wel enigszins bekend voor. De uitvoering komt misschien erg theatraal op u over, maar als u deze techniek goed toepast werkt het nog écht ook! De bekende entertrainer annex politicus maakt hier gebruik van een lichaamstaaltechniek om een bepaalde gevoelsherinnering op te roepen. Ook u kunt deze techniek toepassen. U maakt daarbij gebruik van uw houding of een gebaar om bijvoorbeeld een (goed) gevoel op te roepen en 'opnieuw' te beleven. Deze techniek wordt in NLP 'ankeren' genoemd.

Geheugen en herinnering
Denk eens terug aan de periode voordat u examen moest doen. U diende veel lesstof tot u te nemen, die u tijdens het examen weer moest reproduceren. Misschien kostte het leren u veel moeite of het ging u juist gemakkelijk af. Wat deed u precies? Wat was uw manier van leren? Veel studenten richten hun aandacht vooral op het inprenten van de informatie. Onze hersenen kunnen veel informatie kwijt en zolang we jong zijn is inprenting daarvan dus meestal niet het grootste probleem. Wat vaak vergeten wordt in het leerproces is het reproduceren van de opgeslagen kennis. Alle informatie die in uw hoofd is opgeslagen komt niet zonder reden naar buiten. Er moet een aanleiding voor zijn.

Koppelingen van informatie
U bent misschien een fervent schaatsliefhebber. U beoefent deze sport zelf en mist geen enkele wedstrijd. Toch is de kans groot dat u totaal niet aan schaatsen denkt wanneer u 's zomers in Griekenland op het strand ligt. De situatie op dat moment nodigt niet uit om er op dat moment aan te denken. Er is namelijk weinig verband tussen het zomerse strand en de schaatssport. Om ergens aan te denken, moet er eerst een koppeling zijn. U heeft een bepaalde associatie met schaatsen nodig om uw gedachten daarover op gang te brengen. Dit geldt nog sterker voor informatie die moeilijker uit uw herinnering is terug te halen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om verdrongen gedachten of latente gevoelens.

Het kan ook gaan om iets dat u 'gewoon vergeten' bent. U hebt wellicht wel eens meegemaakt dat u naar een bepaalde kamer liep om daar iets te halen. Op de kamer aangekomen, bemerkte u dat u niet meer wist wat u daar eigenlijk kwam doen. Hoe u ook moeite deed, het was niet meer terug te halen. Op zo'n moment helpt het om terug te gaan naar de plek waar u had bedacht wat u wilde halen en waarom. Teruggekomen bij 'start' vindt u de koppeling; de reden waarom u naar het andere vertrek wilde gaan.

Als u zich een droom wilt herinneren, kan het voorkomen dat u zich deze pas herinnert als u 's avonds in bed ligt en dezelfde houding aanneemt als toen u de droom had. Uw lichaamshouding helpt u dan de herinnering aan de droom terug te halen. Uw lichaamshouding zorgt hier voor de juiste koppeling om de informatie te kunnen reproduceren.

Herbeleving van gebeurtenissen
Mensen die door oorlog of geweld zijn getraumatiseerd verdringen soms de herinnering aan de pijnlijke belevenissen die zij hebben ervaren. Als ze zich het gebeuren wel kunnen herinneren, ontbreekt daarbij nog vaak het gevoel dat ze tijdens hun ervaring hadden. Een bepaalde gebeurtenis, zoals het horen van een bepaald geluid of het ruiken van een geur, kan hen plotseling terugbrengen in de gevoelservaring van welleer. De herbeleving van het trauma gaat gepaard met heftige gevoelens en beelden van het gebeuren. Het geluid of de geur diende hier als 'trigger' voor het oproepen van de herinnering. De 'trigger' is hier de prikkel of stimulus die de herinnering oproept. De persoon in kwestie heeft hier geen bewuste invloed op.

Ankeren: triggers creëren en bewust toepassen
Als u zich iets wilt herinneren, kunt u bewust een bepaalde gedachte, gevoel of informatie koppelen aan een houding of gebaar. U creëert dan als het ware een 'trigger' die u naar behoeve kunt oproepen. U hoeft hierbij niet persé met uw vuisten in de lucht te zwaaien of op uw borst te roffelen. Een subtiel, voor anderen niet zichtbaar gebaar volstaat ook!

U wilt bijvoorbeeld een goed gevoel oproepen op een moment dat u zich gespannen voelt. Wat u daarvoor eerst moet doen is het goede gevoel ankeren. Elke keer als u zich goed voelt, knijpt u bijvoorbeeld in de nagel van uw duim. U herhaalt dat verschillende malen en denkt daarbij: ' ik voel me goed!' Nadat u dit enkele malen heeft gedaan, kunt u het goede gevoel oproepen door opnieuw in de nagel van uw duim te knijpen en daarbij de affirmatie 'ik voel me goed!' in gedachten te nemen.

Het anker is als de knoop in uw zakdoek. U weet hierdoor dat u ergens aan moet denken en kunt bovendien ook het bijhorende gevoel oproepen.

Uw lichaam als geheugenschema
U kunt uw lichaam en de techniek van het ankeren zelfs gebruiken als hulpmiddel om bepaalde inhoudelijke informatie op te nemen en te reproduceren. Hier volgt een oefening waarbij u lichaamsherinnering kunt gebruiken om uw geheugen te verbeteren.

Probeert u eens het onderstaande getal van 20 cijfers te onthouden.

13457846392015249418

Dit lijkt geen makkelijke opgave. Toch kunt u dit in korte tijd voor elkaar krijgen. U kunt dit doen door de cijfers waaruit het getal bestaat in gedachten te koppelen aan delen van uw lichaam, van boven naar beneden. Omdat u op deze manier een vast patroon volgt kost het u weinig moeite om de cijfers in de juiste volgorde te onthouden.

Uw hoofd: 13 Raak uw hoofd aan en stel uzelf voor dat u denkt aan het getal 13. U kunt daarbij een associatie maken: bijvoorbeeld 13 brengt weinig geluk…

Uw ogen: 45 Raak uw ogen aan Zie het getal 45 voor u en verbeeld u daarbij bijvoorbeeld het eind van de oorlog

Uw neus: 78 Raak uw neus aan en denk aan de geur van het getal 78. U legt bijvoorbeeld de associatie met de geur van een mens van 78 jaar of de geur van 78 rookworsten.

Uw mond: 46 Raak uw mond aan en denk bijvoorbeeld aan het getal 46 in chocoladeletters en proef dit.

Uw keel: 39 Raak uw keel aan. Stel u daarbij bijvoorbeeld voor dat u 39 boterhammen moet eten, maar dat u die niet door uw keel kunt krijgen.

Uw borst: 20 Leg uw hand op uw borstkas. Denk eraan dat het getal 20 u aan het hart ligt, bijvoorbeeld omdat dat twee keer tien is.

Uw maag: 15 Leg uw hand op uw maag. Stel uzelf voor hoeveel honger u heeft als u 15 dagen niet heeft gegeten of hoe vol u zit als u 15 ballen gehakt heeft gegeten.

Uw darmen: 24 Leg uw hand op uw darmen. Denk eraan dat uw darmen een regelmatig patroon in 24 uur hebben.

Uw benen: 94 Raak uw benen aan. Zie uzelf in gedachten lopen met een stok als u 94 bent.

Uw voeten: 18 Raak uw voeten aan. Stel u bijvoorbeeld voor dat u 18 tenen heeft.

Lees de bovenstaande associaties enkele malen door en herhaal dit in gedachten. Probeer daarna de cijferreeks eens te reproduceren. Probeer bovenstaande oefening ook eens met een ander getal van twintig cijfers. Als u uw verbeelding goed gebruikt, kunt u bij elk getal wel een associatie bedenken, en dit koppelen aan uw lichaamsdelen van boven naar onderen.

Boodschappenlijst
Gelukkig hoeft u maar zelden een reeks van 20 cijfers te onthouden. Bij kortere cijferreeksen (bijvoorbeeld telefoonnummers) kan het zelfde principe u van dienst zijn. Ook voor het onthouden van andere informatie kunt u deze techniek gebruiken. Oefen bijvoorbeeld eens met uw boodschappenlijst: u denkt aan de melk, ziet de cola, u ruikt de groente, u proeft de kaas enzovoorts.

Frank van Marwijk
www.lichaamstaal.com


Klik hier voor meer artikelen van Frank van Marwijk.

Klik hier voor de 25 laatst verschenen artikelen op Managersonline.nl.
 

Gratis toegang

Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

GRATIS REGISTREREN
 
Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

E-mailadres:
Uw persoonlijke wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?
 
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10