zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Hoe u met flirten uw doelen kunt bereiken. . .

Door: Frank van Marwijk
 
In de werksituatie wordt vaak geflirt, ook als het gaat om een puur zakelijke relatie. Flirten heeft niet altijd het doel om een seksuele relatie met de ander aan te gaan. Deze manier van doen is niet eens storend, maar kan zelfs bijdragen aan een goede werksfeer en grotere productiviteit. Door het flirten geeft u aandacht aan de ander, en aandacht is tenslotte een van de belangrijkste ingrediënten voor wederzijdse waardering.

Misschien hebt u wel eens meegemaakt dat u een collega ontmoette met wie het meer dan bijzonder klikte en die u erg aantrekkelijk vond. U voelde zich in zijn of haar bijzijn als tijdens uw eerste verliefdheid. De herkenning van dit gevoel bracht u wat in verwarring. Op een bepaalde manier wilde u wel laten blijken dat u de ander leuk vond, maar uw rol en positie zorgde ervoor dat u afstand hield. U wist wel dat u hem of haar leuk vond, maar dat wilde niet zeggen dat u er iets mee wilde.

Anders gedragen
Toch merkte u dat u zich anders ging gedragen in bijzijn van deze persoon. U werd wat drukker in uw manier van doen en maakte plagerige en uitdagende grapjes, die u telkens ondersteunde met een brede glimlach. U was verbaasd over uw eigen plotselinge spontaniteit, humor en verbale snelheid. Ook uw lichaamshouding veranderde: u zat niet onderuit maar strekte u lichaam meer dan anders. U speelde wat met de afstand tot de ander; soms kwam u uitdagend dichtbij om vervolgens weer wat meer afstand te nemen.

Twinkelen en friemelen
Als u met uw collega sprak twinkelden uw ogen. U maakte ze groot, waarbij u uw wenkbrauwen omhoog trok. Dan kneep u ze weer wat samen en keek hem of haar bijna door de kiertjes van uw ogen aan. Daarbij lachte u naar uw collega met uw hoofd een beetje schuin. Op zijn of haar even spontane reactie, blikte u even omlaag met een verlegen glimlach en beet gniffelend op uw onderlip. U reageerde ad rem en sprak uw woorden sneller uit dan normaal, soms met een bijna kinderlijk hoog stemmetje. Ook kon u uw handen niet stilhouden: u bemerkte vooral de neiging om uzelf aan te raken. Uw vingertoppen beroerden uw wang, friemelden aan uw haar of peuterden aan het bovenste knoopje van uw blouse of overhemd.

De ingrediënten van het flirten
Het bovenstaande gedrag, dat u bij uzelf herkende, heeft alle ingrediënten van het flirten. Wat u hier eigenlijk deed is geven van seksueel uitdagende signalen naar de ander, ondanks het feit dat u helemaal niet uit was op een relatie of een avontuurtje.

In de werksituatie wordt vaak geflirt, ook als het gaat om een puur zakelijke relatie. Flirten heeft niet altijd het doel om een seksuele relatie met de ander aan te gaan. Deze manier van doen is niet eens storend, maar kan zelfs bijdragen aan een goede werksfeer en grotere productiviteit. Door het flirten geeft u aandacht aan de ander, en aandacht is tenslotte een van de belangrijkste ingrediënten voor wederzijdse waardering, zoals u al heeft kunnen lezen in mijn artikel: Zeven manieren om aardig gevonden te worden.

Gooi uw charmes in de strijd!
Flirten wordt door de meeste mensen met de verleidingsdans van de liefde geassocieerd. Toch kan flirten andere functies hebben dan die waaraan we in eerste instantie zouden denken. Flirten is niet alleen dé manier om aardig gevonden te worden, maar ook dé manier om anderen te beïnvloeden. Zo kan een vrouw in het contact met een verkeersagent met haar ogen spelen, glimlachen en met haar schouders draaien om een bekeuring te ontlopen. Op vergelijkbare wijze kan een politicus veel stemmen winnen door te flirten met het hele volk. Hebben we de laatste tijd niet meer gehoord over de glimmende oogjes, de stralende lach, de bekoorlijke uitstraling en zelfs 'het lekkere kontje' van een politicus dan over zijn programma? Dit wordt dan gebruikmaking van persoonlijk charmes genoemd, maar deze charmes lijken erg veel op hetgeen waarover ik het hier steeds heb.

Als we het woord flirten vervangen door charme, verandert meteen onze beeldvorming. Het bijhorende gedrag is dan opeens geen onderdeel van een liefdesspel meer, maar wordt gezien als een gewaardeerde manier van omgang tussen mensen, overigens toch vaak van verschillend geslacht. Effectief flirten doet u echter zonder aanziens des persoons of onderscheid in sekse.

Speels en uitdagend
Flirten, of gebruikmaking van uw charme zoals u wilt, kan dus zeker een effectieve manier zijn om uw persoonlijke acceptatie te vergroten. Let er wel op dat u dit op de juiste wijze doet. Een beetje flirten op een speelse en licht uitdagende manier kan zeker een bepaalde ontspanning in de collegiale omgang geven. Maar een agressieve en verlangende manier van flirten, waar een seksuele bedoeling achter zit, schaadt uw zakelijke verhouding en integriteit.

Flirten mét, of zonder seksueel oogmerk
Er is veel verschil tussen het flirten mét, of zonder seksueel oogmerk. Als de bedoeling niet seksueel van aard is, worden de flirtsignalen onvolledig of anders uitgevoerd. Zo is lichamelijke aanraking iets dat daarbij zelden plaatsvindt. Wel kunt u bijvoorbeeld speels met uw hand op de rugleuning van de stoel van een collega steunen of de armleuning vasthouden om een aanraking te suggereren, maar u maakt daarbij geen lichaamscontact.

Extra signalen
De context waarin de flirt plaatsvindt, is ook bepalend voor de betekenis. Het gesprek kan daarbij van zakelijke aard zijn, zonder toespelingen naar seksualiteit. Er kunnen grapjes gemaakt worden over het werk, maar niet over het lichaam. Hetzelfde geldt voor vlijende complimentjes. Als de benadering te dichtbij komt kan de ander deze ook afhouden door bijvoorbeeld te beginnen over een neutraliserend onderwerp zoals partner en/of kinderen. Ook kunnen andere - extra - signalen worden gegeven om de effecten van het flirten af te zwakken. Iemand kan bijvoorbeeld hard lachen om aan te geven dat de flirt als een grap wordt gezien of bedoeld.

Subtiliteit en timing
Flirten heeft niet altijd een seksuele bedoeling. Als geoefende charmeur kunt u effectief flirten zonder dat anderen daarbij meteen het idee hebben dat u op de versiertoer bent. Door belangrijke aspecten uit het liefdesspel weg te laten of extra non-verbale boodschappen toe te voegen, maakt u steeds duidelijk waar de ander aan toe is. Daardoor wordt uw toenadering gezien als een onschuldig spel in plaats van als een bedreiging. Oefen gerust in deze kunst van het flirten, maar weet wel duidelijk uw grenzen.

Subtiliteit en timing zijn daarbij van zeer essentieel belang. Evenals dat geldt voor humor, dient deze spielerei passend te zijn in de context. Zorg er ook voor dat u steeds het onderscheid weet te maken bij wie en op welk moment u het toepast. Houd daarbij ook rekening met uw hiërarchische positie en de verwachtingen die daarmee gepaard gaan: voor u als manager weegt het allemaal nog nét een beetje zwaarder. Vergissingen zijn snel gemaakt, maar als u het spel goed beheerst, draagt dit zeker bij aan uw spontane uitstraling, uw invloed op anderen en hun waardering voor u als persoon.

Frank van Marwijk
www.lichaamstaal.com


Klik hier voor meer artikelen van Frank van Marwijk.

Klik hier voor de 25 laatst verschenen artikelen op Managersonline.nl.
 

Gratis toegang

Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

GRATIS REGISTREREN
 
Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

E-mailadres:
Uw persoonlijke wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?
 
 
Stap over naar de cloud om op de kosten te besparen
reacties
Kwart Nederlanders wil sociale media verwijderen (1) 
Driekwart Nederlanders let dit jaar beter op financiën dan in 2022 (2) 
HR-trends voor 2023: dit staat HR-professionals te wachten (1) 
Een nieuwe taal leren, maar dan anders (4) 
Wat is er nodig voor échte duurzame en sociale impact? (3) 
De Metaverse: wat kan je er eigenlijk mee? (2) 
Helft Nederlandse werknemers last van mentale problemen, verergerd door kosten levensonderhoud (1) 
top10
Nederland heeft behoefte aan ander leiderschap
Drie HR-tips om werknemers gemotiveerd de winterdagen door te krijgen
Combinatie data, technologie en mensen essentieel voor stimuleren groei
Technologische superioriteit is de belangrijkste onderscheidende factor voor bedrijven
Helft werkend Nederland: de term manager wordt te pas en te onpas gebruikt
Helft werknemers kiest baan op basis van werktijden, arbeidsduur en flexibele tijdsregeling
HEMA, Bol.com en G-Star zijn dé internationale Digital Leaders
Nederlanders koplopers in thuiswerken
Aantal burn-outs stijgt opnieuw
Bijna twee miljoen Nederlanders willen in het buitenland wonen én werken
meer top 10