zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Een goed begin is géén werk

Door: Michel Hoetmer
 
'Een tijdje geleden raakte ik na afloop van een training met iemand aan de praat die bruiste van de energie en vol fantastische ideeën zat. Tijdens ons gesprek kwam ze met de ene goede suggestie na de andere. Ik luisterde met aandacht en stond een beetje perplex over de stroom ideeën. Maar al snel bleek dat geen van haar briljante ideeën werkelijkheid was geworden.' Michel Hoetmer geeft handige tips om het niet bij mooie ideeën te laten, maar ze tot een goed einde te brengen. Leg uw notitieblokje vast klaar.

Een tijdje geleden raakte ik na afloop van een training met iemand aan de praat die bruiste van de energie en vol fantastische ideeën zat. Tijdens ons gesprek kwam ze met de ene goede suggestie na de andere. Ik luisterde met aandacht en stond een beetje perplex over de stroom ideeën.

Goed begin is het halve werk…?
Op een bepaald moment viel het gesprek stil. Ze keek een beetje sip voor haar uit. Ik vroeg haar wat de reden was. ‘Nou, zei ze met een ernstig gezicht, jij maakte net de opmerking dat ik dus wel geweldig succesvol moest zijn en dat zette me aan tot nadenken. Eerlijk gezegd valt dat nogal tegen.’ ‘Hoe bedoel je?’ vroeg ik haar. ‘Nou dat is nu net het probleem. Ik barst van de ideeën. Zodra ik iets nieuws heb uitgedacht ga ik er meteen mee aan de slag, zo’n beetje volgens het adagium: Een goed begin is het halve werk! Maar na een tijdje begint het me te vervelen en dan haak ik af. Het project blijft liggen en komt nooit af.’

Teveel ideeën
‘Tja, dat is vervelend.’ voegde ik haar nadenkend toe. ‘Nou, dat is wel een beetje een understatement hoor, want ik zit er behoorlijk mee in mijn maag. Hoe pak jij dat aan’, vroeg ze. Eerlijk gezegd herkende ik wel iets van mijzelf in haar. In het verleden was ik letterlijk aan honderden projecten begonnen, maar ze kwamen zelden af. Ik noemde dat dan maar gebrek aan discipline of bedacht allerlei excuses.

Notitieboekje
Maar wat was nou het werkelijke probleem? Op zich is het goed om direct te starten met het uitvoeren van een plan. Maar als je teveel tegelijk wil doen, komt er helemaal niets van terecht. Tegenwoordig schrijf ik mijn ideeën op in een notitieboekje en laat ze dan rusten. Op gezette tijden pak ik het boekje en blader het dan door. Als ik een idee zie dat ik nu kan uitvoeren ga ik er aan beginnen, mits het binnen mijn planning past. Op die manier is het mij gelukt een beetje orde binnen de ideeënchaos te creëren. Want een goed begin is slechts het halve werk, eigenlijk geen werk, afmaken is pas het hele werk.

Checklist
Een goed begin is het halve werk, jawel, maar half werk is geen werk. Afmaken is de kunst. Manage uw ideeën:

1. Schrijf ideeën op
2. Schrap ideeën die u naar verloop van tijd niet goed genoeg vindt
3. Kies het beste idee uit
4. Maak een plan met doelstelling en te nemen stappen
5. Voer het plan van a tot z uit – volhard!

Michel Hoetmer

Wilt u ook meer klanten werven met minder inspanning? Schrijf u dan in voor de training Effectieve acquisitie.

Klik hier voor meer artikelen van Michel Hoetmer.

Klik hier voor de 25 laatst verschenen artikelen op Managersonline.nl.

Michel Hoetmer is directeur van het opleidingen- en coaching bureau SalesQuest.
 

Gratis toegang

Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

GRATIS REGISTREREN
 
Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

E-mailadres:
Uw persoonlijke wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?
 
 
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10