zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Hoe haal ik het beste uit mijzelf?

Door: Michel Hoetmer
 
De laatste jaren zijn wij letterlijk overspoeld door een golf van boeken, artikelen, tapes en gereedschappen, zoals: agenda’s, dagplanners, software, nou ja teveel om op te noemen, voor het beter managen van onze tijd. Toch lijkt het allemaal niet erg te hebben geholpen. Het is een illusie om te denken dat u tijd kunt managen, betoogt Michel Hoetmer. Met gratis checklist 'Meer doen met minder inspanning'!

De laatste jaren zijn wij letterlijk overspoeld door een golf van boeken, artikelen, tapes en gereedschappen, zoals: agenda’s, dagplanners, software, nou ja teveel om op te noemen, voor het beter managen van onze tijd. Toch lijkt het allemaal niet erg te hebben geholpen. De meeste mensen claimen dat ze veel te weinig tijd hebben. In dit artikel ga ik proberen aan te tonen dat het idee van te weinig tijd en dat je tijd kunt managen complete onzin is. Wat men jarenlang geleerd heeft, is dat men de tijd efficiënter moet indelen. Het komt er op neer dat men meer moet doen binnen een gegeven tijdspanne. In de praktijk betekent het dat wij meer uren maken en nog steeds ons werk niet afkrijgen. Het gevolg is dat wij letterlijk uitgeput raken. Het is een illusie om te denken dat u tijd kunt managen.

Evangelie
Timemanagement heeft veel weg van een soort evangelie. De belangrijkste apostelen van dit nieuwe geloof, zoals Stephen Covey, komen niet toevallig uit streng religieuze kringen. Ze beweren dat wanneer je uitgaat van een aantal natuurlijke principes en aan de hand daarvan het leven probeert vorm te geven alles wel goed komt. Bovendien zeggen ze dat deze principes overal en altijd gelden. Daarbij zet ik toch wel een aantal vraagtekens. Want hoe loopt het met u af als deze principes niet zo universeel blijken te zijn als deze auteurs claimen? Dan zit u, om het maar eens op zijn Amerikaans te zeggen “in deep shit”. Deze principes zijn alleen maar universeel als je er in geloofd. Begrijp mij nu niet verkeerd: ik heb helemaal niets tegen deze principes, vaak bevatten ze eeuwenoude waarheden. Maar deze auteurs missen gewoon de kern van de zaak. Bovendien maken ze het allemaal veel te ingewikkeld. Het wordt een lappendeken aan missionstatements: één voor uzelf, één voor uw partner, meerdere voor uw eventuele nazaten, natuurlijk ook eentje voor het hele gezin en eentje voor op uw werk en ga zo maar door. Niet alleen moet u dagelijks tijd reserveren voor reflectie, nee u moet deze momenten van bezinning ook met uw gezin delen en uiteraard heeft iedereen recht op inspraak!

Overspannen
Als dat alles was, dan viel er nog wel mee te leven, maar daar blijft het niet bij, u moet ook uw rollen definiëren en vervolgens voor elke rol doelstellingen. Alleen daarvan zou je al overspannen raken! En dan hebben we het nog niet eens gehad over wat u moet doen als deze missionstatements, rollen en doelen met elkaar in conflict zijn. Daar wordt je dus helemaal gek van.

Kan het niet allemaal een beetje simpeler? Ik denk van wel.

Stelling 1: het leven hangt van toevalligheden aan elkaar
Er zijn heel veel zaken in het leven waarop wij geen invloed kunnen uitoefenen. Uw hele bestaan berust op een toevalligheid. Twee mensen, uw ouders, ontmoeten elkaar per ongeluk in de danszaal. Hij had eigenlijk een oogje op het knapste meisje van de klas, maar die dacht er heel anders over. Uiteindelijk bleef hij aan een ander hangen, het wat minder mooie meisje, ze glimlachte eigenlijk naar een andere jongen, maar die zag haar niet zitten en toevallig kruisten hun blikken elkaar. Uiteindelijk gingen de hormonen met hun gevoelens aan de haal en hup voor u er erg in had, stond u op de wereld. Het had net zo goed heel anders kunnen aflopen. In dit aardse bestaan is een ding wel zeker: er zijn geen zekerheden. Maak u dus vooral niet druk om dingen waarop u geen invloed kunt uitoefenen. En formuleer dus niet teveel lange termijn doelstellingen! U kunt niet alles plannen. Sterker: probeer het niet want het is een totaal zinloze bezigheid. Formuleer uitsluitend lange termijn doelstellingen voor zaken die voor uzelf werkelijk belangrijk zijn. Meestal zijn dat er maar een paar en u heeft er geen uren, dagen en maanden voor nodig om te bedenken welke het zijn, want intuïtief weet u dat al lang. De andere zaken mogen dan wel, maar hoeven absoluut niet. Kijk dat lucht al een beetje op.

Stelling 2: in deze wereld geldt het recht van de sterkste
De hele evolutie is op dit principe gebaseerd. En dagelijks zien wij dit principe in actie. Bijvoorbeeld: u heeft een prachtig plan voor uw werk bedacht en uw baas zet er zonder over na te denken een dikke streep doorheen: geen discussie mogelijk! Want uw baas, helemaal geen verkeerde kerel, had gisteren knallende ruzie met zijn partner omdat hij te weinig aandacht aan haar besteed. En ook zijn oudste zoon lijdt aan aandachtsanemie en groeit daarom voor galg en rad op en hij had daarom voor de zoveelste keer de gang naar het politiebureau gemaakt. Als klap op de vuurpijl zat zijn dochter tijdens het ontbijt te zeuren over de nieuwe garderobe die ze móet aanschaffen en op weg naar zijn werk knalde hij in zijn drift tegen een andere auto. En daar komt u, vol positieve energie, hem ook nog eens een keer vertellen dat het allemaal anders en beter moet. Het laatste waar uw baas op zit te wachten is “gezeik” met een medewerker, dus wordt u er uit geknikkerd. Er zit niets anders op dan uit te huilen en opnieuw te beginnen, of een andere baan zoeken, maar daar is het ook weer hetzelfde gedonder.

Stelling 3: tijd is democratisch over de mensheid verdeeld
Er zijn maar weinig dingen op deze aarde waarvan iedereen evenveel krijgt toebedeeld. Kijkt u maar eens om u heen. En dat is nou net de grap van tijd: op de korte termijn bekeken krijgen wij er allemaal even veel van: 24 uur per dag, 7 dagen per week en 365 dagen per jaar. Op lange termijn bezien ligt dat natuurlijk wel iets anders omdat de ene mens veel langer op deze aarde verblijft dan de andere. Maar, en dat is een mooie constatering: u heeft tijd in overvloed!

In de traditionele boeken over time management ziet men de tijd als een vijand. Het is iets dat je moet bestrijden en het draait allemaal om het feit hoe je tijd zo efficiënt mogelijk moet benutten. Helaas betekent efficiënt niet altijd effectief. Leer tijd te zien als een vriend! Bedenk dat wij allemaal zeeën van tijd hebben.

Stelling 4: niet activiteiten zijn belangrijk, alleen het resultaat telt
Ga nu eens kijken naar de resultaten van uw activiteiten. U zult merken dat sommige activiteiten veel meer resultaten opleveren dan anderen. Het zijn uw momenten van kortstondig geluk. De rest van uw activiteiten, en dat is de meerderheid, heeft nauwelijks effect. Het idee is dus heel simpel: schrap zoveel mogelijk van deze nutteloze activiteiten die geen wezenlijke bijdrage leveren aan de door u gewenste resultaten. Dit idee levert een grappige paradigma verschuiving op, iets waarvan Stephen Covey in de “Seven habits of highly effective people” ook al de mond van vol heeft. Maar wat ik hier voorstel is toch wel iets anders: probeer minder te doen in plaats van meer! Lang leve de luiheid en gemakzucht! Als ongeveer 20% van uw activiteiten tot 80% van de resultaten leiden dan heeft u dus werkelijk zeeën van tijd over. Het idee van overvloed spreekt mij wel aan, en luiheid tot deugd verheffen nog veel meer.

De wereld draait door
Waar het dus allemaal op neer komt is een beetje relativeren. Hou op met het idee dat alles belangrijk is, dat u belangrijk bent en dat alles moet. Zelf leerde ik dat ongeveer dertig jaar geleden. Mijn vader was fotograaf in het leger. Hij hield van zijn werk. Op een dag viel hij van een paaltje en brak op drie plaatsen zijn hand. Toch ging hij door met plaatjes schieten. Hij reed met deze gecompliceerde handbreuk ook nog eens naar huis. Met zijn arm in het verband ging hij snel weer aan het werk, want hij voelde dat hij niet gemist kon worden. Een paar maanden daarna bevond hij zich weer in het ziekenhuis. Deze keer vanwege te hoge bloeddruk. Hij gunde zichzelf niet de tijd om de boodschap van de behandelende arts tot zichzelf te laten doordringen en ging weer volop aan het werk. Hij heeft het zelf niet mogen meemaken dat de waanzin van deze “onmisbaarheid” tot hem doordrong. Driekwart jaar later overleed hij aan een hersenbloeding. Na de begrafenis hebben wij weinig meer van zijn werk vernomen, de boel is er zonder hem, niet ingestort. De wereld draaide gewoon door. En daarmee zijn we dus meteen bij mijn laatste stelling beland:

Stelling 5: niemand is onmisbaar (u dus ook niet)!
Nog een laatste advies: geniet van de leuke momenten in het leven en beleef de beste week van uw leven!

Gratis checklist
Klik hier om de checklist Meer doen met minder inspanning te downloaden (pdf-formaat).

Michel Hoetmer

Michel Hoetmer is directeur van het opleidingen- en coaching bureau SalesQuest. Via de website van SalesQuest kunt u zich onder meer gratis opgeven voor de Motivatietip van de Week..
 

Gratis toegang

Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

GRATIS REGISTREREN
 
Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

E-mailadres:
Uw persoonlijke wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?
 
 
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10