zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Met de juiste lichaamstaal wordt u zelfverzekerder

Door: Frank van Marwijk
 
Aan de hand van wat u laat zien met uw lichaamstaal, kunnen anderen ook een indruk krijgen van uw stemming en zelfverzekerdheid. Toch heeft uw manier van doen niet alleen effect op anderen; het bepaalt ook voor een groot deel hoe u zich zelf voelt op een bepaald moment.

Tijdens uw interacties met collega's en klanten, bepalen uw houding, mimiek en manier van doen voor een groot deel hoe u op hen overkomt. Terwijl u spreekt over een bepaald onderwerp, communiceert u tegelijkertijd zonder woorden over betrekkingsaspecten zoals machtsverhoudingen, sympathie, overtuiging en waardering. Aan de hand van wat u laat zien met uw lichaamstaal, kunnen anderen ook een indruk krijgen van uw stemming en zelfverzekerdheid. Toch heeft uw manier van doen niet alleen effect op anderen; het bepaalt ook voor een groot deel hoe u zich zelf voelt op een bepaald moment.

De proef op de som
Stelt u eens de volgende situatie voor. U wordt uitgenodigd om te spreken voor een groep medewerkers over uw favoriete onderwerp. Vooraf wordt echter bepaald welke lichaamshouding u daarbij moet aannemen: kruis uw armen en benen en kijk naar de grond terwijl u spreekt. U kunt zich voorstellen dat het onprettig is om op deze wijze te moeten spreken. De houding belemmert u in uw bewegingen en u heeft geen contact met de groep. Het effect daarvan is dat u zachter spreekt en niet zo goed uit uw woorden komt. U maakt op deze manier een onzekere indruk op de groep en dat is ook precies hoe u zich voelt.

Vervolgens wordt u gevraagd om iets in uw houding te veranderen: plaats uw handen op uw heupen, kantel uw bekken naar voren en steek uw kin in de lucht. Nu verandert er duidelijk wat in uw presentatie. In ieder geval komt het zeker ten goede aan uw zelfverzekerdheid! Als vanzelf spreekt u luider, hakkelt niet meer en meet uzelf spontaan een accentje aan. Uw presentatie oogt als die van een nonchalante boer uit Texas, die op een populaire manier doet overkomen dat hij het allemaal zo goed weet.

Tenslotte wordt u opnieuw gevraagd iets in uw houding te veranderen: u loopt snel heen en weer voor de groep en maakt wilde gebaren met uw armen terwijl u spreekt. Opnieuw heeft de houdingsverandering direct effect op hoe u overkomt, maar ook op hoe u zich voelt. De snelle bewegingen geven u een gevoel van onrust. U gaat ook vanzelf steeds sneller spreken met een wat hogere stem. Het effect op het publiek is overeenkomstig: u komt rusteloos over.

De invloed van houding en mimiek
Uit het bovenstaande experiment blijkt dat uw lichaamstaal niet alleen direct effect heeft op hoe u op anderen overkomt maar ook beïnvloedt hoe u zich zelf voelt. Dit geldt overigens niet alleen voor de houding, maar ook voor uw gezichtsuitdrukking. Uw mimiek weerspiegelt uw gevoelens, maar vreemd genoeg beïnvloedt een verandering van mimiek ook uw gevoel. Dit blijkt onder andere uit een bijzondere studie in 1988 van Strack, Martin en Stepper. Aan drie groepen studenten werd gevraagd om de grappigheid van een aantal cartoons te beoordelen. De eerste groep studenten diende daarbij een pen tussen hun tanden te houden. De tweede groep studenten hield de pen tussen hun lippen en de controlegroep hield de pen in hun hand. De studenten die gevraagd waren de pen tussen hun tanden te houden vonden de cartoons het leukst. De studenten met de pen tussen hun lippen vonden ze het minst leuk. Een verklaring voor het bovenstaande kan worden gezocht in het feit dat door het vasthouden van een pen met je tanden de spieren die je gebruikt om te glimlachen worden geactiveerd. Het vasthouden van een pen met je lippen lijkt meer op het samenpersen van de lippen bij ingehouden boosheid. De hersenen krijgen dus feedback van de gezichtspieren: er wordt geglimlacht, dus waarnaar gekeken wordt is blijkbaar leuk!

Beïnvloed uw stemming en zelfverzekerdheid!
Wilt u graag een manager zijn die zelfverzekerd overkomt en altijd een vrolijke uitstraling heeft? Zoals u uit het bovenstaande kunt concluderen is het mogelijk uw gevoelens te veranderen door slechts uw lichaamstaal aan te passen. Bemerkt u spanning op uw kaken? Verander die dan in een open glimlach en uw gevoel past zich aan! Uw stemming wordt beter en u vindt de mensen waarmee u in contact treedt een stuk aardiger; en zij u! Zoeken uw handen elkaar nerveus als u in het openbaar spreekt? Schud ze uit en laat ze vrij meebewegen met wat u zegt. Daardoor voelt u zich ontspannen en zelfverzekerd en zo zult u ook overkomen! Wordt u gekweld door vele zorgen? Wrijf dan de frons van uw gezicht, adem diep in, recht uw schouders en richt uw blik omhoog. Dit komt zeker ten goede aan uw oordeelsvermogen, vertrouwen en vastberadenheid.

Frank van Marwijk
www.lichaamstaal.com
 

Gratis toegang

Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

GRATIS REGISTREREN
 
Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

E-mailadres:
Uw persoonlijke wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?
 
 
advertorial
White paper: tips voor meer conversie via e-mail
Er is veel waar je aan kunt denken om de conversie van je mailings te verbeteren. En niet onbelangrijk: hoe zet je al deze aspecten zo optimaal mogelijk in. In dit gratis white paper beschrijft Spotler 21 technieken voor beter scorende e-mails. Benieuwd?
Download het white paper
Lees verder
Gebruik van Easy Up tenten tijdens beurzen: zo creëer je een opvallende beursstand!
Juiste telefoon voor zakelijke doeleinden: iPhone imponeert!
reacties
Racisme en exclusie in Nederlandse advertenties (1) 
Maximaal zes mensen in een vakantiewoning reden voor annuleren (1) 
Bijna één op de tien werknemers voert hobby uit tijdens thuiswerken  (1) 
76 procent van de studenten werkt door coronacrisis in een andere sector (1) 
Aantal vacatures komt steeds dichter bij pre-coronatijdperk (1) 
Analytics is de bewezen grote winnaar (1) 
Hamsterschaamte: Nederlander ontkent te hamsteren tijdens coronacrisis (1) 
top10
Bijna één op de tien werknemers voert hobby uit tijdens thuiswerken
Betere bedrijfsresultaten? Begin bij uw cultuur
Aantal zorgvacatures terug op niveau pre-coronacrisis
Kwaadaardige corona trackers zijn in opmars
Een op drie IT-verantwoordelijken: organisatie maakt ineffectief gebruik van cloudtechnologie
Werkzoekers vinden tattoos en piercings bij sollicitatiegesprek geen probleem
Bedrijven zetten vooral in op digitale transformatie
Een op de drie medewerkers minder loyaal na eerste coronagolf
OOBE maar dan wel PnP
Pandemie versnelt de digitale transformatie
meer top 10