zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Top-10 manieren om anders naar problemen te kijken

Door: Fred Akkerma
 
Ze bestaan nog steeds: managers en medewerkers die consequent het woord 'probleem' vermijden en steevast vervangen door 'uitdaging'. Dat klinkt positiever. Toch is het in feite een vluchtweg. De kunst is om met problemen om te gaan. Door er anders naar te kijken. Fred Akkerma introduceert de Top-10 manieren om anders tegen problemen aan te kijken.

Ze bestaan nog steeds: managers en medewerkers die consequent het woord 'probleem' vermijden en steevast vervangen door 'uitdaging'. Dat klinkt namelijk positiever. Toch is het is het in feite een vluchtweg, want problemen zijn problemen en oplossingen zijn oplossingen. Het vinden van een oplossing voor een probleem, dat is pas een uitdaging.

We moeten problemen serieus nemen, maar ook niet overdrijven. Tussen luchtigheid en zwaarmoedigheid zit de kunst om te relativeren - oftewel de kunst om problemen in hun verband te zien. Niet door er andere woordjes voor te bedenken, maar door andere perspectieven toe te passen. De top tien van manieren om anders naar problemen te kijken:

1. Projecteer vooruit
Vraag uzelf af: 'Hoe kijk ik over zes maanden tegen dit probleem aan en hoe over een jaar. En hoe belangrijk is het nu dan eigenlijk?'

2. Leer een les
Ok, de dingen zijn anders gelopen dan verwacht. Vraag uzelf af: 'Wat kan ik hier van leren, zodat het de volgende keer niet weer gebeurt?'

3. Bekijk het van de positieve kant
Akkoord, het verwachte resultaat is niet behaald, maar niet alles ging fout. Waar bent u tevreden over, wat verliep goed?

4. Vraag feedback van een vertrouweling
Vraag een vriend, familielid of coach om feedback. Hoe kijkt hij of zij tegen het probleem aan. Is het werkelijk zo groot of valt het mee? Dat geeft nieuwe perspectieven.

5. Vergeef jezelf en anderen
Niemand is perfect en iedereen maakt fouten. We kunnen alleen beter worden als fouten worden vergeven, anders worden ze een permanente last. Een ander vergeven is nog het gemakkelijkst trouwens.

6. Aan succes gaat altijd falen vooraf
Denk aan de ontelbare filmsterren, popzangers, politici, atleten, topondernemers die voortdurend tegenslag hebben gekend, teleurstellingen moesten verwerken, tegen muren opliepen en uiteindelijk het succes vonden.

7. Laat u niet leiden door het verleden
Stop uw energie in het halen van nieuwe successen, denk niet aan wat fout is gegaan, maar aan wat goed kan gaan. Begin direct!

8. Een kamer uitlopen, betekent een nieuwe ruimte binnengaan
Geniet van de nieuwe mogelijkheden waar u voorstaat, doordat andere dingen zijn foutgegaan.

9. Weg met de microscoop!
Niemand bekijkt de problemen zo gedetaileerd als u zelf. Neem afstand.

10. Waarom neemt u zichzelf zo serieus?
Als u bepaalde problemen zo hoog opneemt, ga dan na bij uzelf waarom u dat doet. Zijn de verwachtingen die u heeft (over uzelf of anderen)onrealistisch?

Fred Akkerma
fred@akkerma.com


Fred Akkerma is directeur van advies- en trainingspraktijk Akkerma.com en uitgever/hoofdredacteur van Managersonline.
 

Gratis toegang

Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

GRATIS REGISTREREN
 
Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

E-mailadres:
Uw persoonlijke wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?
 
 
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10