zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
vaknieuws
 

Vrouw moet leren leidinggeven

5 juli 2010 - Vrouwen in leidinggevende posities, worden al snel als onaardig, bitchy of vijandig gezien. Het seminar `Grrrl power`, door Iteke Weeda en Remco Claassen, leert vrouwen leiding te geven, zonder zich daarbij als mannen te gedragen. Weeda is hoogleraar emancipatievraagstukken, zij vertelt veel over typisch vrouwelijk gedrag. Uit onderzoek onder 30.000 managers is gebleken dat vrouwen qua leiderschapsstijl bijna niet afwijken van mannen. Wel wordt echter anders tegen vrouwelijke leiders aangekeken. Vrouwen belonen hun werknemers wel iets vaker, zo bleek uit het onderzoek gehouden door het Center for Creative Leadership.
Bron: Profnews
 
 Doorsturen   1 reactie
 

 
reacties
 
Gerard Velthuis  |   | 
28-09-2011
 | 
12:41 uur
Ik zou wel eens een link willen zien naar een ''paper'' / scriptie of iets dergelijks waarin dan staat dat een bedrijf met een vrouw in het bestuur meer winstgevend zou zijn dan een bedrijf met geen vrouw in het bestuur. Het wordt altijd maar geroepen, maar hoe kan het dat een ''paper'' nergens te bekennen is op het internet??

Vervolgens worden er wel steeds artikelen geschreven waarin dit steeds wordt geroepen, en ik denk dat in veel gevallen dit allemaal zich berust op 1 of misschien 2 papers. Terwijl er misschien 20 papers zijn die deze directe causaliteit niet vinden. Of er misschien zelfs een negatieve causaliteit op na houden. Maar deze papers zullen nooit gepubliceerd worden. Wanneer onderzoekers erachter komen dat ze niet het resultaat vinden die ze graag willen zien (dus meer vrouwen in het bestuur => meer winst) zullen ze hun onderzoek stop leggen, of zullen ze opnieuw een steekproef houden onder ANDERE bedrijven of andere landen etc. (of erger nog ze zullen een ANDERE variabele verzinnen voor de term ''winst'', zoals bruto of netto winst, winst achter welke streep dan maar ook, zodat ze wel de resultaten krijgen die ze graag willen hebben. Hier wordt dan ''rendement op eigen vermogen'' gebruikt, maar het had ook gewoon bedrijfsresultaat kunnen zijn, of wat dan maar ook. Dat is het mooie aan statistieken, je kunt er heel mooi mee spelen .
Verder lees ik dan dat het gaat om een vergelijking van bedrijven met 1 vrouw in het bestuur in vergelijking met een bedrijf met 0 vrouwen in het bestuur. En wat als er dan 2 vrouwen in het bestuur zitten, of 4, of 75%??? Misschien vind je in dat geval wel zelfs een negatieve causaliteit.
En om welke bedrijven gaat het?? Middelgroot?? AEX-bedrijven?? En in welke sector?? welke landen, publiek of commerciele bedrijven??, etc. Waarom staat dat er allemaal niet bij? Word alles maar over 1 kam geschoren ?? Zo van, oh als het voor type X bedrijven geld, dan zal het ook wel voor type Y bedrijven gelden, of sterker nog dan zal het gewoon wel voor ALLE bedrijven gelden.

Nee, statistieken zijn hele handige tools en zeer ''multi-gebruikbaar en vervangbaar''.
Als een onderzoeker weet dat zijn / haar paper niet gepubliceerd gaat worden vanwege sociaal-onwensbare (of simpelweg gewoon onwensbare resultaten) dan zal hij / zij andere statistieken zoeken zodat zijn paper wel wordt gepubliceerd.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10