Reactie: Met alle respect, maar een inhoudsloos artikel!
Talentmanagement is een hype waar veel P&Oers (ik kan ze geen HR professionals noemen) momenteel weer als een horde lemmingen achteraan hollen, zonder te weten waar ze mee bezig zijn. Adviseurs verdienen weer bakken vol geld, maar de meeste organisaties en werknemers schieten er niets mee op omdat het resultaat niets anders is dan oude wijn en verouderde zakken. Een functiebeschrijving die weer een stuk onduidelijker wordt een extra gesprek met de leidinggever om over je talent te praten, wat uiteindelijk verzand net als al die andere door P&O verplicht gestelde contactmomenten.
Heeft het dan geen zin? In tegendeel, ontdekken en ontwikkelen van talent is meer dan ooit nodig, maar dan wel als onderdeel van een geďntegreerd personeelmanagement systeem dat centraal staat in de strategie van de organisaties.
En wat dat opbrengt? Voor een investering van € 100,-- per medewerker per jaar wordt tenminste € 500,-- per medewerker per jaar verdient. Daar zijn geen moeilijke sommen voor nodig, het is gewoon een garantie!
Reactie: Het is ook van belang om op een respectvolle manier 'nee' te durven zeggen tegen collega's. Hiermee geef je duidelijk je grenzen aan en laat je zien dat je assertief bent.
Reactie: Goed artikel. Je ziet tegenwoordig dat leiderschap ook veel samengaat met assertiviteit. Dit is een belangrijk aspect om te ontwikkelen wanneer je een goed leider wilt zijn.
Reactie: Hypothetisch: Als al deze mensen met een 2e baan deze op zouden zeggen, zou dan de (meeste) werkeloosheid opgelost kunnen worden? Dan zou het met de economie weer beter gaan, kunnen de salarissen weer omhoog, en heeft de Nederlander die 2e baan niet meer nodig...
Of zou het zo niet werken... ;-)
Het klinkt sowieso nogal alsof die tweede baan niet direct is om rond te komen, maar vooral is om de leuke dingen in het leven te kunnen doen. Of wat moet ik verstaan onder ''vakanties, seizoensgebonden gelegenheden''? Ook het aflossen van schulden is niet iets wat direct nodig is om rond te komen. Het zijn allemaal juist geen ''basisbehoeften''.
Dus de noodzaak van een 2e baan zie ik hier niet in.
Ik vind het grappig dat 46% wil stoppen met werken als ze miljoenair zijn.
Als ik er vanuit ga dat dat voor die meesten dan dus is zodra ze 1 miljoen op de bankrekening hebben. Het lijkt me dat die 46% niet allemaal 50/55+ ers zijn.
Ik bedoel daarmee, dat je volgens mij toch al minstens die leeftijd moet hebben, wil je voor de rest van je leven rond kunnen komen met 1 miljoen. En op zich rond komen gaat misschien nog wel, tenminste als je nu ongeveer een modaal inkomen hebt (of minder) en zodra je miljonair wordt niet je levensstijl aanpast. Maar dan ook nog veel willen reizen...
En dan moet je ook nog rekening houden met de jaarlijkse inflatie.
Ik weet dat ik niet kan stoppen met werken, met mŕŕr 1 miljoen...
Reactie: Logische uitkomst - Open deur. Zeker in tijden waarin onzekerheid overheerst. Zoals Errol ook al stelt: dat geld heb je dan maar vast. Interessanter (en eigenlijk pijnlijker) vind ik de genoemde 46% die zegt volledig te stoppen met werken als ze miljonair zouden worden. Plezier in het werk is kennelijk bij velen ver te zoeken. Genoemd % komt overigens aardig overeen met wat MVO Nederland stelt in @NRC Handelsblad van 8 mei: dat dagelijks 2 miljoen(!) Nederlanders 'met de pest in hun lijf' naar hun werk gaan. Dat betreft dus bijna 30% van de beroepsbevolking. Al eens stilgestaan bij wat dat betekent voor productiviteit, betrokkenheid en ziekteverzuim? Wat meer waardering zou in veel gevallen wonderen doen. En denk dan niet aan geld aldus de 2-pagina brede kop van hetzelfde NRC artikel ''Extra geld kan vuur zelfs doven'' Waar het dan wel om draait? Het artikel download u hier: http://bit.ly/1b0sjFR
Reactie: Een droombaan moet zich nog bewijzen. In het begin lijkt alles leuk en is iedereen aardig. Na enige tijd kan dat veranderen, bijvoorbeeld als de budgetten minder worden of degene die je heeft ingehuurd gaat weg en er komt iemand voor in de plaats die jou kwijt wil.
Het geld dat heb je maar vast, alleen de belastingdienst kan een deel pakken.
Reactie: Dit klopt helemaal, want alle issues die de prestaties van organisaties beďnvloeden behoren tot het domein van het presteerparadigma. Zo wordt de leerfunctie in organisatie relevant voor de opdrachtgevers.
Reactie: Mee eens, Jos. Leren als middel om tot betere performances te komen dmv individuele leerpaden.
Focus op performance geeft ook meer ruimte voor het benutten van diversiteit, gender/talenten/introversie-extraversie.
Reactie: Een kandidaat afwijzen omdat die geen Facebook account heeft zegt meer over de kwaliteit van de werkgever c.q. de selecteur dan van de betreffende kandidaat.
Momenteel worden veel facebook accounts alleen voor vrienden toegankelijk gemaakt... niet openbaar dus.
Lijkt me voor alle partijen heel verstandig!
Facebook als fun-book en LinkedIn louter voor zakelijk gebruik; duidelijk voor zowel werkgever als werknemer!