zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
doorsturen
 

'Leiderschap zwaar overschat'

Wat zou u ervan vinden om te werken bij een bedrijf waar volledige democratie heerst? Waar medewerkers hun eigen werktijden en zelfs hun salaris mogen bepalen? Waar ze zelf hun baas mogen kiezen? Waar stagiaires en managers gebroederlijk naast elkaar aan bureaus werken? Dit is geen utopie, maar werkelijkheid. Bij Semco, het bedrijf van de Braziliaanse ondernemer en managementgoeroe Ricardo Semler.

Geen hierarchie

In Semlers bedrijf Semco is radicaal gebroken met hiërarchie. De meerderheidsaandeelhouder heeft precies één stem in de besluitvorming - de zeggenschap is gelijk verdeeld onder de circa vierduizend personeelsleden. Sinds het bedrijf midden jaren tachtig omschakelde naar een volledig democratisch model, claimt Semco bovendien groot succes. De industriële onderneming, maker van onder meer airconditioners en betonmengers met een omzet van ongeveer 240 miljoen dollar, noteert al veertien jaar dubbelcijferige groei.
 
Vertel een vriend over bovenstaande artikel.
 
Naam ontvanger:
E-mailadres ontvanger:
 
Uw naam:
Uw e-mailadres:
 
Bericht/Opmerking:
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10