zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
doorsturen
 

'Quarterlifecrisis is meer dan een modegril'

Bent u tussen de 25 en 35 jaar, hoogopgeleid en twijfelt u ernstig over de koers die uw leven neemt? Dan heeft u mogelijk een quarterlifecrisis, een fenomeen dat zich steeds vaker lijkt voor te doen bij carrièrestarters en dat wordt gekenmerkt door een combinatie van existentiële twijfel en de zoektocht naar een eigen identiteit.

Het fenomeen leent zich bijzonder goed voor trendgevoelige bladen, zegt dr. Gerrit Breeuwsma, ontwikkelingspsycholoog aan de Rijksuniversiteit Groningen. 'Maar dat betekent niet dat je de quarterlifecrisis moet afdoen als onzin of als een modegril.'

Crisis
Breeuwsma legt uit dat in de ontwikkelingspsychologie vaak gebruik wordt gemaakt van het psycho-sociale ontwikkelingsmodel dat is bedacht door de Duits-Amerikaanse psycholoog Erik Erikson. Daarin worden acht verschillende levensfasen onderscheiden, ieder gekenmerkt door twee tegengestelde begrippen. De overgang tussen die verschillende fases wordt in de theorie van Erikson gekenmerkt door een crisis. De twee bekendste voorbeelden van dergelijke crises zijn de adolescentiecrisis, waarin jonge mensen zich als individu een plaats verwerven in de maatschappij en de midlifecrisis, gekenmerkt door reflectie ("Is dit het nou") en soms radicale koerswijzigingen – een nieuwe baan, een nieuwe vrouw of de plotselinge aankoop van een motorfiets.
 
Vertel een vriend over bovenstaande artikel.
 
Naam ontvanger:
E-mailadres ontvanger:
 
Uw naam:
Uw e-mailadres:
 
Bericht/Opmerking:
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10