zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
doorsturen
 

Hogere euro zet AEX in het rood

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag lager gesloten, nadat voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank er niet in slaagde de snelle stijging van de euro een halt toe te roepen in zijn toelichting op het rentebesluit.
De AEX index, die 's ochtends nog licht hoger noteerde, eindigde 0,2 procent in het rood op 565,07 punten. De Midkap-index zakte 0,7 procent en de AScX-index leverde 0,1 procent in.
"Draghi zei eigenlijk niet zo heel veel, maar de euro ging duidelijk verder omhoog ging en de markt omlaag", zei fondsmanager Cees Smit van Today's Groep. "De markt hoopte erop dat hij misschien nog een konijn uit de hoge hoed kon toveren maar misschien is het Draghi-effect een beetje aan het opraken."
De ECB-voorzitter gaf de Amerikaanse minister van Financiën een verkapte veeg uit de pan, na diens uitspraken over de voordelen van een zwakke dollar voor de Amerikaanse handel. Volgens Smit zijn de woorden van Draghi echter belangrijker dan uitspraken die ministers doen tijdens het World Economic Forum in Davos.
Smit zegt zelf al een tijdje dat de euro dit jaar kan doorstijgen tot 1,40 dollar en is daarom skeptisch over de perspectieven voor Europese aandelen, en dan met name over AEX-fondsen die veel geld in dollars verdienen, zoals Unilever, Aegon en Ahold Delhaize. Die zorgen zag hij donderdag nog niet in de koersen terug. 
Ook de dollargevoelige AEX-index deed het niet slechter dan andere Europese beurzen, integendeel. Het was volgens Smit Ahold Delhaize dat de kar trok, nadat het aandeel woensdag mogelijk iets te hard was afgestraft door beleggers na de publicatie van omzetcijfers.
Sterke macro-economische cijfers uit Duitsland de afgelopen dagen  speelden de Europese munt ook in de kaart. Een vertrouwensindex onder consumenten viel in februari beter uit dan verwacht, en ook  het ondernemersklimaat in Duitsland bleek in januari verbeterd.
De euro/dollar noteerde donderdag bij het sluiten van de Europese aandelenhandel op 1,2494 dollar en zette daarmee zijn snelle opmars van de afgelopen dagen voort. Vanochtend koerste de euro, in aanloop naar het rentebesluit van de ECB, nog op 1,2424.
De olieprijzen stegen tot 0,5 procent. 
Wall Street ging donderdag positief van start na goed ontvangen bedrijfsresultaten van onder andere bulldozerfabrikant Caterpillar. De Amerikaanse beurzen hielden de hogere standen met moeite vast en ook Caterpillar leverde de winst in. De Dow Jones-index koerst nog wel altijd op recordniveaus, geholpen door koerswinst bij vliegtuigbouwer Boeing.
Een index voor de Amerikaanse huizenmarkt wees 's middags op minder verkochte nieuwbouwwoningen in december, terwijl de leidende indicatoren wezen op sterke economische groei in december. Het aantal eerste steunaanvragen steeg, maar wel na een forse daling een week eerder.
 
Vertel een vriend over bovenstaande artikel.
 
Naam ontvanger:
E-mailadres ontvanger:
 
Uw naam:
Uw e-mailadres:
 
Bericht/Opmerking:
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10